Mide Kanserinde Güneydoğu Mutfağına Suçlama


Beslenme tipi üzerine yapılan araştırma, mide kanserinin Güneydoğu’da neden yaygın olduğunu ortaya koydu.

Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan, Güneydoğu Anadolu’da kanserin yüzde 40’ının yanlış beslenmeye bağlı ortaya çıktığını vurguladı. Işıkdoğan, yanan kebap, tandır ekmeği, tuzlu peynir ve bayat gıdaların bölgede mide kanserini yaygınlaştırdığını söyledi

Dicle Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan, Türkiye’de kanser türlerinin bölgelere göre farklılık gösterdiğini belirtti. Işıkdoğan, “Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde akciğer, meme, deri ve prostat kanserleri yaygın görülüyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise akciğer, meme ve mide kanserleri sıklıkla görülüyor. Türkiye’nin doğusunda mide kanserinin yaygın görülmesi, bölgedeki beslenme alışkanlığına bağlıdır” dedi.

Bölgenin “sağlık merkezi” konumundaki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki araştırmalarda “kanserlerin yüzde 40’ının yanlış beslenme alışkanlığına bağlı” olarak ortaya çıktığını belirten Işıkdoğan, şöyle konuştu: “Mide kanseri bizim bölgede çok sık görülüyor. Kömür haline gelen ızgara et, yanık tandır ekmeği, bayatlamış gıdalar, çok fazla salamura (tuzlu turşu-peynir) gıda tüketimi mide kanserini tetikliyor. Yöre halkının yanmış ızgara ve kebaplardan uzak durup daha çok taze sebze ve meyve tüketmesi durumunda mide kanserinin azalacağını düşünüyoruz.”

DİĞER HABERLER
Zam şampiyonu kuru fasulye

HER YIL 2 BİN YENİ VAKA

Tüm dünyada olduğu gibi Güneydoğu’da da kanser hasta sayısının arttığını vurgulayan Prof. Işıkdoğan, şunları söyledi: “3 polikliniğimize günde 100 hasta başvuruyor. Yılda 2 bin kişi kansere yakalanıyor. Bölge halkı tedavisi zor olan hastalığa karşı bilinçsiz olduğu için, genelde son evre dediğimiz 4’üncü evrede bize başvuruyor.” (Habertürk)

KANSER TEDAVİSİYLE İLGİLİ UMUT VERİCİ GELİŞME!.. KANSER AŞISI GELİYOR!.

Kanserle ilgili son yılların belki de en umut verici haberi Georgia Üniversitesi’nden geldi. Georgia Üniversitesi’nden yapılan açıklamada kanser aşısının yaklaşık 3 yıl içinde hazır olabileceği belirtildi.

Laboratuarda yapılan testlerde denenen kanser aşısı vücuttaki antikorları harekete geçirerek tümörleri yok etmesini sağladı.

Aşı, vücuttaki bağışıklık sistemine tümörlerle nasıl başetmesi gerektiğini öğretiyor. Fareler üzerinde yapılan testlerde ise aşı uygulanan fareler meme kanserinin yarattığı tümörü yüzde 90 ölçüde yok etmeyi başardı.

İNSANLAR ÜZERİNDE ÇALIŞMA BAŞLADI

Georgia Üniversitesi’nden bir ekip şimdi geliştirilen aşıyı insan hücreleri üzerinde de denemeye hazırlanıyor. Ancak insanlar üzerindeki çalışmalar 2013 yılında başlayacak.

Araştırma ekibinin başında bulunan Profesör Geert-Jan Boons aşının bağışıklık sisteminin çok güçlü bir yanıt vermesini sağladığını ve bağışıklık sisteminin tümörü önleyen üç bileşenini aktif hale getirdiğini belirtti. Aşının ayrıca bağışıklık sistemine kanserle savaşmayı öğreten ilk aşı olduğu da belirtildi.

DİĞER HABERLER
Zeytin atıklarından enerji üretecek

15 Aralık 2011. 19:39
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x