Midyeye AB yolu kapandı!


midye-ici_3AB, ağır metal ve bakteri nedeniyle Türkiye’den bu ürünlerin alımını durdurdu

 

 

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’den aldığı çift kabuklu yumuşakça ürünlerini 4 Ağustos 2014’e kadar almayacağını açıkladı. Ağır metal ve bakteri içeren ürünleri mikrobiyolojik standartlara uygun bulmayan AB, dondurulmuş ve işlenmiş çift kabuklu yumuşakça ithalatına ise ancak birlik noktalarında kontrole tabi tutulmak şartıyla izin verecek.

 

Kum midyesi, kara midye, kıllı midye, tarak, istiridye, akivades ve kidonyadan oluşan çift kabuklu yumuşakça familyasının ihracatına Avrupa’dan yasak geldi. Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, bunun nedeninin birkaç ihracatçı şirketin AB’ye kontrolsüz kabuklu göndermesi olduğunu belirterek “Denetimler sıklaşıp ağır metal açısından tehlikeli bulunan bölgelerden kabuklular alınmadığında yasak da kaldırılacak. İhracat yasağı tamamen tedbir amaçlı” diye konuştu. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun ise AB’ye ihracatın sıkıntı yaratması durumunda ciddi salyangoz satışının olduğu Güney Kore pazarını geliştirebileceklerini söyledi. Sagun, Rusya, Dubai ve Suudi Arabistan’ın da alternatif pazarlar olabileceğini ifade etti.

 

TARIM BAKANLIĞI KATALİZÖR ALAMADI

 

AB’nin 4 Ağustos 2013’te aldığı ve bir yıl uygulayacağı tedbir kararının ardından denetimleri hızlandıran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu sıkıntıyı atlatabilmek için özel laboratuvar ekipmanları aldı. Ancak bir kimyasal madde olan ‘katalizör’ eksik kaldı. Bu katalizörün sadece Kanada’da üretildiği, bir damlasının bile pek çok insanın ölümüne neden olabileceği için Kanada hükümeti tarafından temkinli satıldığı belirtiliyor. Kötü amaçlı kullanımı engellemek amacıyla Türk devletinin bütün kurumlarından imza isteyen Kanada’dan katalizörün, aralık gibi Türkiye’ye geleceği; ihracat yasağının da kalkacağı dile getiriliyor.

DİĞER HABERLER
Biri bizim tarlayı gözetliyor

 

AĞIR METAL NEDİR?

 

Sanayi tesislerinin yoğun olduğu bölgelerde, atıkların denize dökülmesiyle denizlerdeki bazı metal iyonlarının artması, burada yaşayan canlıları da olumsuz etkiliyor. Balık, midye gibi sık tüketilen canlılardaki ağır metaller, insanlara da geçiyor ve ağır metal zehirlenmelerine neden olabiliyor. Ağır metaller, insanlarda kemik ve kas hastalıklarına neden olabildiği gibi, felç ve ölümleri de beraberinde getirebiliyor. İnsanların vücutlarında biriken metal iyonlarının atılması için çok uzun yıllar geçmesi gerektiği ifade ediliyor.

 

En büyük payı midye alıyor

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye geçen yıl 63 bin ton çift kabuklu yumuşakça üretti. Bunun tamamına yakınını beyaz kum midyesi ile Türkiye’de daha çok ‘dolma’ yapımında kullanılan kara midye oluşturuyor. İhracatta en büyük alıcı İtalya. İtalya en çok beyaz kum midyesi alıyor. Çift kabuklu yumuşakça, her ne kadar 500 milyon dolar olan su ürünleri ihracatından çok küçük pay alıyor olsa da sürekli büyüyen bir sektör. Türkiye’de genellikle Tarım Bakanlığı’nın izin verdiği bölgelerden avcılıkla toplanan kabukluların yetiştiriciliği için tesisler kurulmaya başlandı.

EBRU ERDOĞAN – HT EKONOMİ

 


1 Eylül 2013. 09:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x