Milli yemeğimize hasret mi kalacağız?


Türk halkının vazgeçilmezi  ve “Milli Yemeği” kuru fasulye ve nohut fiyatlarının önüne geçilemiyor.Nohut, kuru fasulye, mercimek…Kuru bakliyatlar özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi. Ancak talep artarken fiyatlar da tırmanışa geçti. Nohutun kilosu geçen yıla göre yarı yarıya arttı. Kuru fasulyede ise yüzde 25’lik yükseliş var.

 

İşte size kendini nimetten sayan kuru fasulye…

 “Kuru fasulye gibi kendini nimetten sanmak” deyimi, kuru fasulyenin mütevazılığından mı yoksa diğer bakliyatların çok daha iyi bir nimet oluşundan mı ortaya çıkmıştır bilinmez. Ama şu bir gerçek ki, insanların en çok şikayet edip de, en çok rağbet ettikleri yemeklerin başında kuru fasulye gelir.  

Sofrada sık sık boy gösterir. Hatta “az kuru, az pilav” veya “yarı yarıya” sözü, birkaç yıl sonra deyimler sözlüğüne girmeye namzet görünüyor. Milli bir yemek olarak bilinen kuru fasulyeyi sevmeyenin de Türklüğünden şüphe edilir. Şakası bir yana, eğer kuru fasulyeyi çok sevenlerdenseniz, mutlaka daha değişik lezzetlerin peşine düşersiniz.

 Çayeli’nden öteye kuru fasulye!

 Tanınmış Gurme’lerin anlattığına göre, en iyi kuru fasulye Erzurum’un 2000 rakımlık Hortik bölgesinde yetişiyor. Rakım ne kadar yüksek olursa, fasulyenin lezzeti de o kadar artıyor. Çömlek, her ne kadar Çayeli kuru fasulyesiyle meşhur olsa da, aslında fasulyelerini bu bölgeden getiriyor. Adı gibi şeker olan bu fasulyelerin, kar suyuyla beslendiğinden olsa gerek, ağızda bıraktığı lezzeti unutmak mümkün değil. Tabii işin sırrının sadece kuru fasulyede olduğunu sanmamak lazım. Trabzon’un Vakfıkebir tereyağı ve yaylada yetiştirilen sığırların etlerinin geçirildiği özel işlemler yemeğin lezzetine lezzet katıyor.  Uzmanlar  işin en önemli kısmının bu en iyi malzemelerin bir araya getirildikten sonra pişirilmesinde olduğunu söylüyor. Gurmeler bu pişirme yöntemini, Nevşehir’de yapılan dünyanın tek kuru fasulye festivalinde keşfetmiş. 175 dereceli taşfırında, üzeri hamurla kaplı çömlek içinde, 4—12 saat arasında pişirilen kuru fasulye, evlerde yapılan kuru fasulyeden çok farklı bir tat ile servis ediliyor. Tabii ki, bu serviste kuru fasulyenin en iyi arkadaşı olan fasulye turşusunun olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Fırında, kaynamadan uzun bir sürede pişen yemek, proteinlerini koruduğu için beslenme değeri de oldukça yüksek. İçine konulan et ise, suyu süzüldükten sonra tereyağı ve mısır özüyle hafif ateşte kavruluyor ve böylece fasulyenin tadının tamamen etin lezzetine bürünmesi engelleniyor. Zaten kuru fasulye protein açısından kırmızı etten hiç de eksik kalmayan bir bakliyat.

Afiyet olsun….!

 

 

 

  

 

 


DİĞER HABERLER
Gıda Denetiminde Büyük Çatlak...!
12 Kasım 2011. 18:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x