Gelişen Tavukçuluk Sektörümüzde Ekipman Sektörünün Başlaması


GELİŞEN TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNDE EKİPMAN SEKTÖRÜNÜN BAŞLAMASI

EKİP 4

Erkan KONURALP

Tavukçuluk sektörümüz hızlı bir şekilde gelişim gösterirken buna paralel olarakta ekipman sanayi kendini göstermeye başlar. Ekipman sektörünün gelişme ve yeniliklerinde Mazhar Şener’in katkısı yadsınamaz.Mazhar Şener İstanbul Sirkeci semtindeki dükkanında tavukçuluk ilaçları ve malzemeleri satan Mustafa Şarkgülü ile ortak olarak sektöre hizmet etmeye başlar.Bir süre Mustafa Şarkgülü ile birlikte olan Mazhar Şener daha sonra İstanbul Mevlanakapı semtinde bir atölye kurarak ilk tavukçuluk ekipmanlarını üretme kararı alır.(1960) Mazhar Şener’e bu yıllarda en büyük yardımı Bulgaristan’dan ülkemize göç etmiş Türk asıllı iki kardeş Nazif ve Nazım verirler.Çalışmalar büyük bir hızla devam ederken galvanizden üretilen tavuk suluk ve yemliklerinden sonra ilk yumurta tavuk kafesinin imalatı başlar.Yeni üretimine geçilen galvaniz kafes büyük ilgi görür.Bu üretilen ürünler Sirkeci’deki Mustafa Şarkgülü tarafından pazarlanır.

TAVUKÇULARA SEYYAR HİZMET

EKİP 3

Değişik tavuk ekipmanlarının dağıtımında seyyar hizmette yer alır.Ordu’da Veteriner Astsubay olarak görev yapan Lütfü Başoflaz emekliliğini isteyerek görevinden ayrılır.Bir süre arayış içine giren Lütfü Başoflaz satın aldığı bir kamyonetin arkasına tavukçuluk ekipmanlarını doldurarak çiftlikleri dolaşır hem satış,hem de sipariş alır.Daha sonra sizlere anlatacağım sektöre büyük hizmeti geçen GÜNTAV Tavukçuluk Ekipman sanayiinin de kurucusudur.Lütfü Başoflaz.       Lütfü Başoflaz daha sonraları Modern Tavukçuluk şirketinin kurucusu Nazif Akfırat’ın İstanbul Sirkeci’de bulunan dükkanına müdür olarak işe başlar.Bu sırada Bulgaristan göçmeni iki kardeş Nazif ve Nazım Mazhar Şener’in yanından ayrılarak İstanbul Yenibosna Güneşli’de bir iş yeri açarak çalışmaya başlarlar.

Nazif Akfırat

Nazif Akfırat

Bu sırada Modern Tavukçuluk Şirketinin sahibi Nazif Akfırat Ankara Ziraat Fakültesinden kafes siparişi alır.Bu siparişide fason olarak Güneşli’de dükkan açan Nazım ve Nazım kardeşlere verir.Bu girişimci ik kardeş Nazif Akfırat’ın teklifi üzerine katlı kafes imalatını gerçekleştirirler.Katlı kafes yumurtacı tavukçuluk sektörümüzde büyük ilgi görür.Katlı yumurta kafeslerini 1969 yılında İstanbul Galatasaray’da Serinofil derneği’nin organize ettiği fuarda teşhir ederek büyük ses getirirler.

MODERN TAVUKÇULUK İZMİR FUARI’NDA

Modern Tavukçuluk şirketi Cemalettin bilgin ve Nazif Akfırat’ın birlikte ürettikleri kafes ve kümes malzemeleri ile büyük yankı yaparlar.1972 yılında da İzmir Uluslararası Fuarı’na iştirak ederek ürünlerini sergilerler.1972 İzmir Enternasyonel Fuarı’nı ziyaret eden tavukçuluk üretimi yapan çiftçilerin özel olarak Modern Tavukçuluk standını ziyaretleri bu yörenin insanların da dikkatini çeker.

CEMALETTİN BİLGİN DEVREYE GİRİYOR

Cemalettin Bilgin

Cemalettin Bilgin

1969 yılında, sonradan Türk Tavukçuluk sektöründe büyük isim yapan TAVSAN’ın kurucusu olan Cemalettin Bilgin Nazif Akfırat ile ortak olarak Modern Tavukçuluk şirketinde birlikte çalışmaya başlar.Modern Tavukçuluk şirketinin bulunduğu adres İstanbul Sirkeci semtindedir.Bu şirketin Sirkeci’ye yerleşmesinin bir nedeni de o yıllarda Türk Tavukçuluk sektörüne malzeme satan Mustafa Şarkgülü’nün dükkanının bu yerleşim yerinde olmasının rolü büyüktür.

PLASTİK SULUK VE YEMLİK

Cemalettin Bilgin ve Nazif Akfırat Modern Tavukçuluk Şirketinin çatısı altında yenilikler peşinde koşarken dünya kanatlı teknolojilerini de yakın takibe alırlar.O dönemde büyük isim yapan İsrail firması Plasson’un plastik yemlik ve sulukları ile aksesuvarlarının kalıplarını Türkiye’de yaptırarak o güne kadar galvanizden üretilen ekipmanların plastikleri sektörde kullanıma girer.

EKİP 5

KESKİNOĞLU KAFES İŞİNE GİRİYOR

Ülkemiz kanatlı sektörünün ilk entegre tavukçuluk şirketi ünvanını alan Keskinoğlu, 1963 yılında eve getirilen bir Denizli horozu ve iki tavuk ile yıllar sonrasının imparatorluğunun ilk temellerini atar. Kısa süre sonra yumurta ticaretine başlayan Keskinoğlu, oğlu Fevzi’nin ısrarı üzerine, 1963’te minyatür bir tavuk çiftliği kurar. İki tavuk bir süre sonra 30 tavuk olur.

Merhum İsmail Keskinoğlu iki oğlu Mehmet(solda) ve Fevzi ile birlikte

Merhum İsmail Keskinoğlu iki oğlu Mehmet(solda) ve Fevzi ile birlikte

Zaman içinde, yer tavukçuluğundan kafes tavukçuluğuna geçme kararı alınır ve kurulan atölyede kafes imalatına başlanır. Seri ve bilinçli çalışma sayesinde Türkiye’de kafes konusunda da aranılan firma noktasına gelinmiştir.

Kafes imalatı hızla büyümektedir. Bu nedenle büyüme kararı alınır ve Akhisar’ın hemen yanındaki Kayalıoğlu Kasabası’nda 60 dönüm arazi satın alınarak 10 bin kapasiteli kümeslerle kafeste yumurta tavukçuluğuna geçilir.       Daha sonra, tavukçuluk sektöründe tam entegrasyona geçme kararı alınır ve sırasıyla: saatte 8 ton yemi üreten Keskinoğlu Yem Fabrikası hizmete girer, her biri 35 bin yarka kapasiteli 13 kümeste yarka üretimi başlar, yem fabrikasının kapasitesi saatte 30 tona çıkar, yılda 100 milyon adet yumurta kabının üretildiği viol fabrikası devreye girer, etlik piliç yetiştirme kararı alınarak kapalı sistemdamızlık yetiştirme kümesleri üretime geçer, yılda 30 bin ton üretim Keskinoğlu Piliç İşleme ve Değerlendirme Entegre Tesisleri açılır, artan talebe bağlı olarak el değmeden yumurta üretiminin yapıldığı, 10 katlı tam otomatik kümesler devreye girer.

İsmail Keskinoğlu eşi Zeliha hanım ile birlikte

İsmail Keskinoğlu eşi Zeliha hanım ile birlikte

TAVSAN’IN DOĞUŞU

Tavsan'ın kurucuları Cemalettin Bilgin (sağda)İhsan Kavvas(ortada) ve Mustafa Dündar

Tavsan’ın kurucuları Cemalettin Bilgin (sağda)İhsan Kavvas(ortada) ve Mustafa Dündar

Bu birlikte çalışma 1974 yılının sonuna doğru biter.

DİĞER HABERLER
Türk Tavukçuluk Tarihimizden Kesitler

TAVSAN’IN DOĞUŞU

Bu birlikte çalışma 1974 yılının sonuna doğru biter ve Cemalettin Bilgin 1975 yılında Laleli’de şahıs firmasını kurar. İlk olarak sulukla başlayan üretim ardı ardına gelen yeni ürünlerle, civciv suluğu, askılı plastik yemlikle çeşitlenir. Artık, İstanbul Laleli’deki bu küçük atölye yetmemektedir. 4. Levent’te, 600 metrekarelik büyük bir atölye tutulur, metal bölümü de oluşturularak otomatik zincirli yemleme sistemleri üretilmeye başlar.     Üretimin yanında pazarlamaya da verilen önemle, 1978 yılında Cemalettin Bilgin, İhsan Kavas ve Aydın İplikçi’nin ortaklığında Tavsan Ltd. Şti. kurulur. Artık, Cemalettin Bilgin üretim yapar, Tavsan Ltd. Şti. pazarlar. Pazarlamada da bayilik sisteminin önemine inanılır. Türkiye genelinde bayilikler verilerek, satışların artışı sağlanır. Yurt dışı fuarlar ziyaret edilip, yeni ürünler ve sektörel gelişmeler takip edilir.

unnamed

Hayaller mekana sığmaz…

Cemalettin Bilgin’in hayalleri için Laleli merkez ve 4. Levent’teki atölyeler yeterli gelmez. Artık daha büyük bir yere geçmenin zamanı gelmiştir. Hedefte büyük bir fabrika içinde üretim yapmak vardır. Bir tavsiye ile Dudulu’da bugünkü arsa alınır. Cemalettin Bilgin, yaklaşık 15 bin metrekare büyüklükteki bu arsanın hedeflediği tesis için uygun olduğunu düşünür. Dudullu’daki arsa üzerinde inşaatın başlamasına karar verilir.   1986 yılı sonunda ilk olarak plastik atölyesi Dudullu’ya taşınır. Kısa bir süre sonra metal bölümü de Dudullu’ya gelir. Merkez yine Laleli’dedir. Çünkü o tarihlerde burada, ne düzgün bir yol ne de telefon hattı vardır. Haberleşme ancak, telsizle sağlanmaktadır.     1990 yıllarında Dudullu gelişmeye başlar. Tavsan da merkezi fabrikaya taşır. Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişimi hızlanır. Tavsan ürün çeşitliliğini artırmaya, kadrosunu genişletmeye başlar. Türk Tavukçuluk Sektörü de hızla büyür. Hızla büyüyen bu sektörde  Tavsan, yaklaşık yüzde 70 pazar payına sahip olur.

İthalat için yeni şirket

ih12

Artık üretim çeşitlenmiş, bayilik sistemi oturmaya başlamış, Tavsan’nın kalitesi ile fark edilen ürünleri sektörde kabul görmüştür. Sıra ithalattadır. Fuarlarda yeni ürünler gören ve bu ürünleri Türkiye’de pazara sunmak isteyen Tavsan, yurt dışından ürün getirmek amacıyla, İhsan Kavas’ın yönetiminde EKPA Dış Ticaret adıyla bir firma kurar. Birkaç yabancı firmanın mümessilliği alınır.

Türkiye ve Tavsan, krizle mücadelede…   Tüm ülkeyi sarsan 94 kriziyle birlikte, Tavsan için de zor günler ve olumsuzluklar başlar.   Türk ekonomisi sarsılmış, tüm firmalar gibi Tavsan’da bu krizden nasibini almıştır. Bir yandan 94 krizinin getirdiği zorluklar sürerken, ortaklardan İhsan Kavas’ın erken vefatı büyük üzüntü yaratır. Bu kara tablo içinde çıkış yolu; çalışmaktır. Tavsan çalışmaya ve işleri geliştirmeye devam eder. 11 firmanın mümessilliğini alır ve yurt dışından ürün getirir.

DİĞER HABERLER
Türk Tavukçuluk Tarihimizden Kesitler

Kurumsallaşma kararı…

Tavsan kaliteli ve verimli ekipmanların üretimi konusunda hedefe kilitlenir. Üretimi daha ileriye götürmenin yollarını ararken 1998 yılında, kurumsallaşma formülünü bulur. O güne kadar firmadaki genel yapı, kişilere bağlıdır. Kişilere bağlı bir yapının fazla uzun ömürlü olmayacağına inanan Cemalettin Bilgin, güçlü bir kadrolaşma ile firmanın ilerleyeceğini düşünür. Zaten yapılan araştırmalar da bunu gösterir. Kurumsallaşmanın karşılaşılan sorunların çözümünü kolaylaştıracağına, ileriye doğru emin adımlar atılmasını sağlayacağına inanan Tavsan, yaklaşık 6 aylık bir araştırma süreci geçirir. Eğitimler alır. Yepyeni bir yönetim şeması belirlenir.

ihrdo

Kurumsallaşma ve her kademede kurumsal kimliği yerleştirme mücadelesi sürerken, 2001 yılı Ağustos ayında, ortaklardan Mustafa Dündar Tavsan’dan ayrılma kararı alır.   Artık Tavsan için Cemalettin Bilgin’in deyimiyle, 2. milat ve gelişim hamleleri başlar.   Tabii bu arada Türkiye’nin yeni sorunu, 2001 krizi de doruk noktasına tırmanır. Artık Cemalettin Bilgin’in tüm sorumluluğu üzerine alarak vereceği karar çok önemlidir. Ve karar verilir. Kurumsallaşmaya aynen devam edilecektir. Bununla da kalınmayarak yurt dışına açılım yapılacaktır. İhracat onun için önemli bir hedeftir ve mutlaka gerçekleştirilmelidir.

Köklü değişimler ve hızlı gelişim…

Tavsan artık, yurt dışında fuarlara katılacaktır. Ön hazırlık olarak, yabancı dergilere ilanlar verilerek Tavsan markası vurgulanır. Yurt dışına açılımda, ürün kalitesi kadar firma imajı da önem kazanır. Tavsan daha önce iki kez yenilediği logosunu bir kez daha yeniler. Farklı, akılda kalıcı bir görünüm kazanır. Kurumsal kimliğin yansıması olan broşürler, afişler ve tüm basılı evraklar yeniden tasarlanır, ciddi anlamda tanıtım ve reklam çalışmaları yapılır. Milat ve beraberinde gelen değişimler, sadece yönetimi değil, her şeyi kapsamıştır. Tavsan artık, yabancı ülkelerde düzenlenen fuarlarda, kendi standında ürünlerini sergilemeye hazırdır..

7 gün 24 saat servis

DSC_0954

Tavsan yurt genelindeki 12 bayii, Bolu ve İzmir’de açtığı 2 şubesi, Boltek ve Egetek ile Türk tavukçuk sektörüne hizmet götürmeye devam eder. Tavsan, sadece satışa sunulan ekipmanların niteliğinde değil, satış sonrası verilen hizmetin de belirli kalite standartlarında olmasına önem verir. 7 gün 24 saat satış sonrası servis desteği ile müşteri memnuniyeti sağlar.

İhracatta yüz güldüren gelişmeler

Tavsan’ın yurt dışı pazarlara sürdüğü ürünler büyük beğeni ve talep görür. Dünyanın her bölgesinde yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapılır. Gelinen nokta hem kurum hem de ülke açısından çok önemlidir. Eskiden dışa bağımlı olunan ürünler, ülkede üretilip ihraç edilir. Kurumsallaşma çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Ar-ge birimi, sürekli incelemeler yaparak, hep daha iyiyi üretmek için yeni yöntemler geliştirir. Ürünlerin patentleri alınır.

Ar-ge amaçlı örnek çiftlik…

Silivri Değirmenköy’de Ar-ge amaçlı hazırlanan çiftlikte, standartların üzerindeki boyutlarıyla dikkat çeken modern kümesler faaliyete geçer. Farklı boyutları ve modern donanımıyla, yabancı ülkelerden gelen ziyaretçileri de hayrete düşüren kümeslerde yüksek verimlilik yakalanır. Hem ürünler test edilir, hem de yurt içi ve yurt dışı tavuk üreticilerine örnek bir tesis hizmete girmiş olur. Elde edilen sonuçlar, Tavsan tarafından yayınlanan bültende yayınlanarak sektöre duyurulur.

Hilmi Bilgin ekibe katılıyor

Resim 056

Cemalettin Bilgin’in oğlu Hilmi Bilgin’in 2002 yılında ekibe katılması ile Tavsan’a yeni bir heyecan gelir. Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan ve Amerika’nın San Diego şehrinde UCSD Üniversitesi’nde marketing eğitimi alan Hilmi Bilgin, Tavsan Teknik Bölümler Koordinatörü olarak göreve başlar.   Pozitif yaklaşımı, teknoloji hakimiyeti ve ticari bakış açısı ile Tavsan’a çok şey kazandıran Hilmi Bilgin, ISO yönetim sistemi uygulamaları ve ar-ge yatırımlarına verdiği önemle Tavsan’ın kurumsallaşmasına ve büyümesine katkıda bulunur. Hilmi Bilgin bugün Tavsan’da CEO’luk görevini yürütmektedir. Tavsan kalitesi belgeleniyor     Takvimler 2005 yılını gösterir. Tavsan artık geldiği noktada, Avrupa’da hiçbir firmanın sahip olmadığı kadar çok çeşitlilikte ekipman üretir. İç ve dış piyasada, kalite ve verimliliği arayan üreticiler kümeslerinde sadece Tavsan ekipmanlarına yer verir. Tavsan’ın üretim ve hizmet kalitesi, ISO 9000: 2001 ile belgelenir. Yenilikler ve hizmetler devam eder. Fabrika bahçesinde showroom amaçlı olarak, Silivri Değirmenköy’deki kümeslerin tüm özelliklerini daha küçük boyutta yansıtan bir mini kümes kurulur. Müşteriler artık burada da ürün ve bina teknolojisini birebir inceleme imkanı bulacaklardır. İhracatta daha büyük başarılara adım atmak için ayrıca Tavsan Dış Ticaret Şirketi kurulur.

DİĞER HABERLER
Tavukçuluk Sektörünün Gelişimi

Tavsan dünya markası olma yolunda ilerliyor

1975’ten 2005’e uzanan 30 koca yıl tamamlanmıştır. Hedefler bir bir gerçekleşmiş, yerlerini yeni hedeflere bırakmıştır. Tavsan 2 kişi ile başladığı serüveninde, geniş ürün yelpazesi ve her biri alanında profesyonelleşmiş geniş ekibiyle büyük bir aile olmuştur. Artık hedefte üretim kapasitesini ve kalitesini her geçen gün artırmak ve dünya markası olmak vardır. Bu amaçla tüm yurtdışında düzenlenen, hedef kitleye seslenen tüm fuarlara katılmak, yurtiçi ve yurtdışında bayilik sistemini geliştirmek, üretim bandında yer almayan ürünler için, dünyada kalitesiyle tercih edilen markaların distribütörlüğünü üstlenmek, Tavsan’ın ilerleyen adımları arasında yer alır.

Tavsan için Sakarya’da yeni fabrikalar dönemi.

Resim-2

Tavsan’da işlerin gelişmesi ve ihracatın artması ile Dudullu’daki fabrikanın eksiklerini tespit etmeye başlayan Cemalettin Bilgin, yeni arayışlara girer ve fabrikayı yenilemeye karar verir. Yeni fabrika binası için Sakarya Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatlara başlanır. Üretim odaklı planlanarak yürütülen inşaat dönemini tamamlanır ve fabrikalar devreye girer. Artık Tavsan’da yeni bir dönem başlamıştır. 2012 yılından itibaren yönetim binası ve üretim birbirinden ayrılır. Daha önce tek merkezde üretim yapan gurup şirketlerinin, şimdi kendi binaları olacak ve şirketler kendi ayakları üzerinde duracaktır.   Dudullu’da merkez yönetim, satış-pazarlama ve dış ticaret bölümleri konumlandırılır, üretim Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde, 35 bin metre karelik alanda inşa edilip modern teknoloji ile donatılan tesislere taşınarak, ISO9001-2008 kalitesinde üretim yapılır.   Tavsan fabrika binasında,plastik ekipmanlar gurup şirketlerinden Cimtav’da üretilmekte, Adatav metal ve plastik parçaların montaj

işlemlerini gerçekleştirmektedir. Depolama ve sevkiyat hizmetleri Ekpa’dadır. Satış öncesi ve sonrası Teknik destek, satış sonrası servis ve montaj hizmetlerini TVS ile sunan Tavsan A.Ş., satış pazarlama ve dış ticaret hizmetlerini Dudullu merkezde vermektedir. Tüm şirketler, yüksek teknoloji ile üretim yapmakta ve hepsi tek merkezden kontrol edilmektedir.

Tavsan Dış Ticaret firması ve yurtiçi satış ekibi; 14 yerli, 15 yabancı bayisi ile birlikte, tüm dünyaya ekipman satışı yaparak, 7/24 teknik servis hizmeti sunmaktadır. Türkiye’de ve dünyada markasını kalite ile anılır hale getiren Tavsan, 11 yabancı firmanın da Türkiye temsilciliğini yürütmekte, müşteri memnuniyeti ilkesi doğrultusunda gerçekleştirdiği, bina dahil anahtar teslimi projeleri, ekipman satışı yaptığı tüm ülkelerde yapmaktadır.

2013 yılının sürprizi JAN-TAV

Tavsan 2013 yılı içerisinde, Hollanda merkezli Dünya tavukçuluğunun bilinen markası JANSEN ile ortak bir girişimde bulunup, yepyeni bir firma olan JAN-TAV Hayvancılık Ekipmanları Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ni kurarak, ülkemize yabancı sermaye ve iş gücü getirmiştir. JAN-TAV, Jansen ve Tavsan’ın güçlerini, sinerjilerini ve know how’larını birleştirerek, Sakarya’daki fabrikasında ve deposunda yeni istihdam alanı oluşturmuştur. Fabrikada hem Türkiye’ye hem de tüm dünyaya otomatik folluk sistemleri üretip, satacaktır.     Bir Türk firmasının, alanında dünyaca ünlü Avrupalı firma ile ortak oluşumlara gitmesi, yurt dışındaki firmaların Türkiye’ye bakışını da değiştirmiştir ve Tavsan her zaman olduğu gibi, atılımlarına yenilerini ekleyerek, kendisi ile birlikte sektörü de büyütmeye devam etmektedir.

DEVAM EDECEK


2 Ocak 2013. 00:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x