Mısır’da ithalat baskısı hız kazanıyor !


TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır hasadına henüz tam başlanmadan fiyatların düşürülmesi amacıyla şimdiden ithalat baskısı yapılmaya ve bu amaçla kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığını söyledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır hasadına henüz tam başlanmadan fiyatların düşürülmesi amacıyla şimdiden ithalat baskısı yapılmaya ve bu amaçla kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığını bildirdi. Bayraktar, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan bu lobilere fırsat vermeyecek önlemleri almasını bekliyoruz” dedi.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, yem sanayisi başta olmak üzere biyoyakıt, nişasta ve bazı şekerler, bitkisel yağ ve gıda sektörleri gibi bir çok alanda kullanılan mısırda, son yıllarda dünya üretiminin tüketimi karşılamakta zorlandığına işaret etti. Türkiye’de mısır üretiminin uzun yıllardır yurt içi tüketimi karşılayamadığını, aradaki farkın ithalatla giderildiğini belirten Bayraktar şunları kaydetti:

“Ülkemizde ekim alanları ve verimde sağlanan artışla birlikte üretim miktarı artsa da daha hızlı yükselen tüketim rakamları karşısında halen bir miktar üretim açığı bulunmaktadır. Fakat yine de mısır üretimimiz yıldan yıla artan talebi karşılayacak potansiyele sahiptir. Üretimimizin artırılması ve sürekliliğin sağlanması öncelikli olarak üreticinin elde edeceği gelire bağlıdır. Çünkü üreticilerimiz ürüne karar verirken alacağı desteklere ve pazarlama döneminde oluşan fiyata bakmaktadır.”

DİĞER HABERLER
Uluslararası Tohum Kongresi, Seneye Antalya'da

Mısır hasadının bu ay yoğunlaşacağına dikkat çeken Bayraktar, ancak mısır hasadı daha tam anlamı ile başlamamışken sektörde çeşitli kesimlerce şimdiden açıklamalar yapıldığını, fiyatların düşürülmesi amacıyla ithalat baskısı kurulmaya ve bu amaçla kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığını öne sürdü. Üretim açığının, hasat döneminde gerçekleştirilecek ithalatla kapatılmasının konuşulmasının bile üretici fiyatlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısını yapan Bayraktar, “Bu tür açıklamaların doğuracağı sonuçlar bir

kaç açıdan önemlidir. Zira üretici yeterli geliri elde edememesi durumunda alternatif ürünlere kayışta hızlanma olabilecektir. Üreticiler bu üründen kaçacak olarsa zaten ciddi sıkıntılar içindeki hayvancılığımızda yeni sorunların yaşanması kaçınılmazdır. Ayrıca mısır ihtiyacının ithalatla karşılanmasının GDO’lu tüketimi beraberinde getireceği gözden kaçırılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan, fiyat ve ithalat baskısı kurmaya çalışan lobilere ‘dur’ demesini beklediklerini vurgulayan Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Üreticilerimiz bu sezon da ürettikleri mısırdan emeğini karşılayacak bir gelir beklemektedir. Bu nedenle daha şimdiden mısır ithalatı gündeme getirilerek fiyatları olumsuz etkileyecek söylemlerden mutlaka kaçınmak gerekir. Üretim ve tüketim farkının giderilmesinde ithalat zorunluluğuyla karşılaşılması durumunda ithalata, kesinlikle hasadın sonunda ve rekolte tam olarak belli olduktan sonra karar verilmelidir. Ayrıca TMO’nun mısır piyasasını yakından izleyerek piyasada mısır arzının artışına paralel olarak fiyatların gerilemesi durumunda anında müdahalede bulunması büyük önem arz etmektedir.”

DİĞER HABERLER
TKDK ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında finansman protokolü imzalandı

 


5 Eylül 2011. 14:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x