Ne kadar tuz,o kadar az inme..


Dünya genelinde her yıl 3 milyon kadın ve 2,5 milyon erkek inme geçirerek hayatını kaybediyor.

Tuz azaltılmasına ilişkin çalışmalar, günlük tuz tüketiminin 1 gram azaltılması ile inmeye bağlı ölümlerde %5, kalp krizine bağlı ölümlerde %3 azalma;

6 gram azaltılmasının ise inmeye bağlı ölümlerde %23, kalp krizine bağlı ölümlerde ise %16’ lık bir azalma sağlayacağını öngörüyor.İnme, gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alıyor.

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği ile Türk Nöroloji Derneği tarafından Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeni ile düzenlenen basın toplantısında fazla tuz tüketiminin yarattığı sağlık problemlerine dikkat çekildi.

2012 yılı “Dünya Tuza Dikkat Haftası”nın gündem başlığını tuzu azaltmanın inme riski üzerine olan etkileri olduğunu belirten dernek yöneticileri, tuzun hem kan basıncını (tansiyonu) yükselten en önemli belirleyici olduğunu hem de hipertansiyon ve inmeye yol açan nedenler arasında birinci sırada geldiğini bildirdiler.

Yapılan açıklamada tuzun, tansiyonu yükselterek inmeye neden olması dışında, inme riskini tansiyondan bağımsız olarak da doğrudan artırdığını, bu nedenle fazla tuz tüketiminin çok sayıda inmeye yol açtığını kaydedildi.

Dernek başkanları tarafından paylaşılan verilere göre, tuz azaltılmasına ilişkin çalışmalarda günlük tuz tüketiminin   1 gram azaltılması ile inmeye bağlı ölümlerde %5, kalp krizine bağlı ölümlerde %3 oranında azalma görülüyor. 6 gram azaltılmasının ise inmeye bağlı ölümlerde %23, kalp krizine bağlı ölümlerde ise %16’lık bir azalma sağlayacağını öngörüyor. Toplantıda bu azalmaların toplum sağlığına olduğu kadar sağlık ekonomisine de önemli katkıları olacağı uzmanlar tarafından ifade edildi.

Türk insanının ortalama tuz tüketimi günde 18 gram olduğunu belirten uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü ve birçok bilimsel kuruluşun sağlıklı insanlarda ideal miktarın günde 6 gramı geçmemesini önerdiğine dikkat çekti. Toplantıda Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde ortalama tuz tüketimi 7-12 gram arasında değiştiğini, hipertansiyon ve benzeri kronik hastalıkların yükünü azaltmak için bu ülkelerin ortalama tuz tüketimini günlük 4 gramın altına çekmeye çalıştıkları bildirildi.

Ülkemizde T.C. Sağlık Bakanlığı önderliğinde başlatılan “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” ile 2011-2015 yıllarını kapsayan bir eylem program hazırlandı. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin de katkıda bulunduğu bu programın ilk meyvesi olarak bu yıl 4 Ocak 2012’de sofralarımıza gelen ekmeğin her 100 gramında 0.3 gram oranında tuz azaltılmaya başlandı. Böylece günde 300 gram ekmek tüketen bir vatandaş eskiye kıyasla ortalama 1 gram daha az tuz almış olacak.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 2004 yılında yayınladığı “Türkiye Hastalık Yükü Çalışması” sonuçlarına göre ülkemizde her yıl yaklaşık 40.000 kişi sadece hipertansiyonun neden olduğu inme nedeni ile hayatını kaybediyor. Ekmekle veya diğer gıdalardan alınan tuz miktarının ortalama 1 gram bile azalması, ülkemizde her yıl inmeye bağlı yaklaşık 2000 ölümü engelleyecek. Ortalama tuz tüketimimizi 18 gramdan 12 grama indirildiğinde ise her yıl yaklaşık 9000 vatandaşımızın inmeye bağlı olarak ölmesi önlenecek. Uzmanlar, sonuç olarak bu ve benzeri tuz tüketimini azaltma girişimlerinin artarak sürdürülmesinin toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, fazla tuz tüketiminin hipertansiyonun en önemli belirleyicisi olduğunu vurgulayarak hipertansiyonun ise inme ve kalp krizi nedenleri arasında en üst sıralarda yer aldığını belirttiler.

 Toplantı sonunda, tuz tüketiminin azaltılmasının, hipertansiyonun azalmasına, dolayısıyla inme ve kalp krizlerinin azalmasına yol açacağı; böylece de hem halkımızın sağlığına, hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacağı bildirildi.


DİĞER HABERLER
Çin orucu yine yasakladı
29 Mart 2012. 12:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x