Tavuk eti neden tavsiye edilir? uzmanından cevaplar..
DİLARA KOÇAK
Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Tavuk, ekonomik oluşu sayesinde de bol miktarda tüketilebilecek en önemli protein kaynaklarından biridir.
YAĞI ORANI DAHA DÜŞÜKTÜR
Tavuk etinin, dana ve koyun etine göre protein değeri daha yüksek olmasına rağmen yağ oranı daha düşüktür. Günümüzde ölüm nedenlerinin başında gelen koroner kalp hastalıklarından korunmanın en önemli yolu doymuş yağ miktarını azaltmaktır. Düşük miktarda yağ alımını hedefleyen beslenme biçiminde tavuk eti tüketimi son derece doğru ve sağlıklı bir tercihtir.
YÜKSEK BİYOLOJİK DEĞERDEDİR
Tavuk eti yüksek biyolojik değere sahiptir; aynı zamanda B grubu vitaminleri ve demir bakımından da zengindir.
VİTAMİN VE MİNERAL DEPOSUDUR
Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk eti özellikle demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de iyi kaynağıdır. Tavuktaki but eti, göğüs etine göre daha fazla B2 vitamini (riboflavin) ve B1 vitamini (tiamin), daha az da niasin vitamini içerir. Tavuk but etinde, göğüs etine kıyasla demir, çinko ve sodyum içerikleri de daha fazladır.
PİŞİRİLMESİ, ÇİĞNENMESİ VE HAZMI KOLAYDIR
Pişirilmesi son derece kolay olan tavuk eti, liflerinin kısalığından dolayı rahatça çiğnenebilir sindirilebilir. Bu nedenle çocuk ve yaşlıların beslenmeleri dahil tüm yaş grupları için idealdir.
HER PARÇASI FARKLIDIR
Tavuk eti, parçalarının her biri farklı özelliktedir. Aile içinde farklı tercihlere böylelikle çok rahat çözüm olur. Protein daha çok göğüs etinde, yağ ise boyunda yoğunlaşmıştır. Göğüs eti en düşük yağ (yüzde 9) ve en az kolesterol (67 mg/100 gr ) içeriğine sahip olan parçadır.
EKONOMİKTİR
Beslenme değerinin yüksekliği yanında kırmızı ete kıyasla daha düşük fiyatla tüketime sun
100 GRAM ETTE BULUNAN BESİN ÖĞELERİ
100 gram | Kalori | Protein(gr) | Yağ(gr) |
Dana Eti – orta yağlı | 190 | 19.1 | 12 |
Koyun eti – orta yağlı | 263 | 16.5 | 21.3 |
Tavuk eti – siyah | 125 | 20.1 | 4.3 |
Tavuk eti – beyaz | 114 | 23.2 | 1.7 |
Kaynak: Dilara Koçak, Protein, STBP Yayınları