Nilüfer İkinci Kez anne Oldu


buzagi

 

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde 9 Mart 2010 tarihinde doğan ve ilk yavrusunu (Kardelen) 9 Ocak 2013 yılında dünyaya getiren Nilüfer adlı Boz Irk klon ineğimiz 9 Temmuz 2014 günü ikinci kez anne oldu.

 

 

“Anadolu Yerli Sığır Irklarının Klonlanması” isimli proje kapsamında yürütülen çalışma sonunda Uludağ Üniversitesi’nde dünyaya gelen klon ineklerimiz Nilüfer ve Kiraz, İstanbul Üniversitesi’nde dünyaya gelen Efe isimli Boz Irk klon boğanın dondurulmuş spermaları ile tohumlanarak gebe kalmışlardır. Nilüfer isimli klon inek 9 Temmuz 2014 tarihinde sağlıklı bir dişi buzağı dünyaya getirmiştir. Buzağının ismi de tohumlamaları yapan Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Araş.Gör. Selim Alçay tarafından “Yazgülü” olarak konmuştur. Diğer klon ineğimiz Kiraz’ın ise gebeliği sağlıklı biçimde devam etmektedir.

 

Doğan yavru Yazgülü’nün ablası Kardelen’den farkı, babasının da klon olmasıdır. Kardelen’in babası klon Efe’nin kopyalandığı ve halen yaşamını Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde yaşamını sürdüren orijinal boğa idi. Yazgülü’nün babası ise kopyalanmış olan Efe isimli klon boz boğadır. Çalışma ile nesli tükenecek bir ırkın aynı türün farklı ırktan yumurtalarının kullanılmasıyla uygulanacak klonlama yöntemi ile tekrar hayata kazandırılabileceği ortaya konmuştur. Ulusal çaplı TÜKHAYGEN-I adlı proje kapsamında saklanan materyalden elde edilen Boz klonlar, aynı şekilde saklanan diğer tür ve ırktan yerli hayvanlarımızın da gelecek için garanti altına alındığını göstermiştir.

DİĞER HABERLER
60 bin ton okul sütü dağıtılacak

10550856_262840507251270_4801550666885918832_n

TÜBİTAK tarafından desteklenen Anadolu Yerli Sığır Irklarının Klonlanması isimli proje 2006 yılında başlamıştır. Yürütücülüğünü Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat’ın, Uludağ Üniversitesi’ndeki çalışmaları Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hakan Sağırkaya ve İstanbul Üniversitesi’ndeki çalışmaları Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Serhat Pabuccuoğlu’nun koordine ettiği proje 2011 yılında tamamlanmıştır. Yine aynı grup ve Boz Irk sığırların korunduğu Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyon Müdürlüğü tarafından doğan yavruların gelişimlerinin, doğal yollardan doğan yavrularla karşılaştırıldığı, annelerin süt bileşenlerinin klon olmayanlarınki ile karşılaştırıldığı ve üreme açısından klon ve klon olmayan bireylerin karşılaştırıldığı geniş kapsamlı bir proje TÜBİTAK tarafından desteklenmesi amacıyla TÜBİTAK’a sunulmuştur.


15 Temmuz 2014. 14:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x