Nükleer enerji santralı ihaleleri ve yerli tedarikçileri için bilgilendirme semineri


unnamed

 

 

Halim UTLU

İlk yatırım maliyetleri yaklaşık 20’şer milyar dolar olan ve ülkemizde 3 adet kurulması onaylanan nükleer güç santralleri ihalelerine katılmak veya sektörü tanımak isteyen şirketlerimize, ihale koşulları ve standartlarla ilgili bilgilerin de verileceği bir seminer düzenlendi.

 

Nükleer enerji sektöründeki yerli tedarik payını ve nükleer santral projeleri kapsamında yürütülecek ihalelere, nükleer santrallere hizmet/ekipman/makine tedarik etmek isteyen ve Ankara’da faaliyet gösteren yerli imalatçıların katılımını artırmak için, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen bilgilendirme seminerleri, 5 ve 6 Mayıs 2015 tarihlerinde,4 ayrı organize sanayi bölgesinde yapılacak ve toplam 3 saat sürecek.

 

Nükleer güç santralleri işbirliği anlaşması Rusya ve Japonya ile imzalandı

 

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında,Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahası’nda Bir Nükleer Güç Santralinin (NGS) Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” ile ülkemizde Akkuyu NGS’nin kurulması için çalışmalar başladı. Öte yandan, Japonya Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Türkiye’de Nükleer Güç Santralleri Kurulmasına İlişkin İşbirliği Anlaşması imzalandı.

 

“Ülkemizin nükleer güç santrallerine ilişkin 2023 hedefi, iki nükleer santralin (8 ünite) işletmeye alınması, üçüncü nükleer santralin (ilave 4 ünite) de inşaatına başlanması, ülkemizde bahse konu NGS Projeleri gerçekleştirilirken, yerli firmalarımızın bu projelerde yer almaları önem arz etmektedir.” denilen Ankara Kalkınma Ajansı’nın açıklaması özetle şöyle;”
3 saat sürecek ve 4 ayrı organize sanayi bölgesinde tekrarlanacak

 

“İlk yatırım maliyetleri yaklaşık 20’şer milyar dolar olan ve ülkemizde 3 adet kurulması onaylanan Nükleer Güç Santralleri ihalelerine katılmak isteyen veya sektörü tanımak isteyen şirketlerimizi ihale koşulları ve standartlarla ilgili bilgilerin de verileceği bilgilendirme seminerine davet ediyoruz.Seminer toplam 3 saat sürecek ve 4 ayrı organize sanayi bölgesinde tekrarlanacak. Firmalarımızın katılımına önemle duyurulur.”

 

Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi uzmanları ve Bureau Veritas Nükleer Ürün Müdürü ve Türkiye uzmanlarının konuşmacı olarak yer aldığı seminerler,5 ve 6 Mayıs 2015 tarihlerinde,4 ayrı organize sanayi bölgesinde yapılacak ve toplam 3 saat sürecek.

 

Tarih ve yer

5 Mayıs 2015 seminerleri;

Başkent OSB, 09.00 – 12.00, Başkent OSB Bölge Müdürlüğü binası,
ASO 1 OSB, 14.00 – 17.00, ASO 1. OSB Bölge Müdürlüğü binası seminer salonu.
6 Mayıs 2015 seminerleri;
İvedik OSB, 09.00 – 12.00, Ankara İvedik OSB konferans ve toplantı salonu,
OSTİM OSB, 14.00 – 17.00, OSTİM OSB Bölge Müdürlüğü seminer salonu.

 

DİĞER HABERLER
Sokaktan kağıt toplayanlara kötü haber

Program

 

Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı’nın sunumu,
Bureau Veritas Türkiye sunumu,
Türkiye’de yürütülen nükleer santral projeleri ve güncel durum,
Rus nükleer mevzuatı ve kalite güvence sistemine genel bakış,
Nükleer Kalite Standartları Birliği (NQSA) ve nükleer tedarikçiler için geliştirilen kalite yönetim sistemi standardı (NSQ100) tanıtımı,
Bureau Veritas SAFETY ve lokal imalatçılar için öngörülen hizmetlerin tanıtımı,
Tedarik süreci ve bu süreçte yer alacak olan imalatçılara ilişkin taslak düzenleyici çerçeve (TAEK yönetmeliği),

 

Soru-cevap.

 

Nükleer enerji eğitiminde Türkiye ve Rusya anlaşması
Öte yandan Türkiye’nin ilk nükleer santralini yapacak olan Akkuyu Nükleer’in katkıları ile Ankara, İstanbul Teknik ve Hacettepe Üniversiteleri ile Rusya Federasyonu Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi MEPhI arasında, ayrı ayrı ortak eğitim programları geliştirilmesi, bilim insanlarının değişiminin sağlanması ve bilimsel bilgi alışverişine imkân tanıyacak “Bilimsel Eğitimsel ve Sosyal İşbirliği Anlaşmaları” imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda 13 Nisan 2015’de gerçekleşen imza törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Akkuyu Nükleer’in sahibi Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom’un Genel Müdürü Sergey Kirienko katıldı.

 

Törende yer alan üniversite rektörleri işbirliğine yönelik olumlu görüşlerini dile getirirken, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Türkiye’nin nükleerde doğru bir yol haritası çıkardığını belirtti.Diğer üniversite Hacettepe’nin Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer de, Türkiye’de uzun süredir nükleer enerji konusunda mühendisler yetiştirildiğini ve çok değerli Türk mühendislerin olduğunu vurgularken, bu işbirliğinin farklı katkılar sağlayacağını ve üniversite olarak, imzalanan anlaşmalarla, Türkiye’de kurulacak nükleer santrallerde çalışacak mühendislere katkı sağlamak istediklerini söyledi. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ise anlaşmalar çerçevesinde lisansüstü düzeyde insan kalitesini yükseltmeye hazır olduklarını kaydetti.

 

Bu teknoloji, Türkiye’de en modern, en çağdaş haliyle yapılacak

 

İşbirliğinin Rusya tarafındaki temsilcisi olan Rusya Federasyonu Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) Rektörü Prof. Dr. Mikhail Strikhanov da, sağlanacak işbirliği ile Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko, stratejik ortaklık ile Türkiye ile yaptıkları işbirliğine önem verdiklerini, 70. yılı kutlanılan bu teknolojinin Türkiye’de en modern, en çağdaş halini yapacaklarını söyledi. Kirienko,“Özellikle Fukuşima’dan sonra, nükleer santrallarda büyük güvenlik önlemleri alınıyor. Önemli bir deprem ve tsunami, Fukuşima’yı ne hale getirdi. Ama Akkuyu’da bu şartlar düşünülerek kaliteli bir proje yapıldı.”dedi. Benzer bir projeyi Hindistan’da inşa ettiklerini ifade eden Kirienko, Akkuyu için önerilen tüm teknik çözümlerin denenmiş çözümler olacağına dikkat çekti.

DİĞER HABERLER
“Tarımda üreticiyi korumak esas olmalı”

 

Kirienko, Akkuyu nükleer santralinin tüm aşırı, beklenmedik durumlara karşı dayanıklı olacağına dikkati çekerek, “Türkiye’de de en modern, en güvenli, en etkin nükleer santrali inşa etmek için çalışacağız. Biz Türkiye’de sadece nükleer güç santrali kurmak değil, Türkiye ile nükleer bir sektör oluşturmak istiyoruz “sözlerine yer verdi.

 

Türk şirketlere 7 milyar dolarlık iş hacmi

 

Tesislerin kurulumunun ilgili Türk girişimcilerin katılımıyla gerçekleşeceğini bildiren Kirienko şöyle devam etti; “Bizim diğer projelerde yaptığımız ihaleler dünya çapındaki tüm şirketlere açıktır. Ancak ilk kez Türkiye’de sadece Türk şirketlerinin katılımıyla yaptığımız bir ihale oldu. Akkuyu NGS bu anlamda Türkiye ekonomisine, istihdamına ve devlete ödenecek vergilerin artmasına katkıda bulunacak. Bu uygulama Türk ekonomisine önemli bir istihdam olacak. Türk şirketlere 7 milyar dolarlık iş hacmi sunuyoruz. Akkuyu NGS’nin inşaası aşamasında şirketler havuzu oluşturmayı düşünüyoruz.

 

Akkuyu Nükleer’in yüzde 49’luk hisse satışında öncelik Türkler

 

Türk yatırımcılarla,gerek Rusya’da, gerek diğer ülkelerde beraber çalışmalara devam edeceğiz. Tecrübe kazanan Türk yatırımcıları ile birlikte işbirliğini devam ettirmek istiyoruz. Santral inşaat ihalesinde 2. ve 3. sırada yer alan firmalarla da birlikte çalışma imkanını araştıracağız. Akkuyu’ya ortak olmak isteyen firmalar var. Akkuyu Nükleer’in yüzde 49’luk hissesinin satışında önceliğimiz Türk yatırımcılar. Yatırımcı çekmek için en uygun aşamaya henüz gelmedik. Akkuyu inşaat lisansını aldıktan sonra yatırımcı için risksiz bir proje haline gelecek.

 

Sınav için 6100 kişi başvuru yaptı

 

Nükleer mühendislik sınavı için bu sene 6100 kişi 80 kişilik listeye girmek için başvuru yaptı. Rekor başvuru aldık. Eğitim alan öğrenciler sadece teorik bilgiyle donatılmayacak, aynı zamanda faal santrallerde staj yapma şansı da olacak. Canlı bir şekilde öğrenecek. Önemli olan nükleer santrali kurmak değil faal santraller inşa etmektir.”

 

Kirienko,”Anlaşmalara riayet ediyoruz. En güvenli değil sadece, azami etkin bir tesise dönüştürmek önemli. Kendi finansman kaynaklarımızı kullanıyoruz. Akkuyu donanım alımı yatırımı olacak. Ruhsat aldığımızda, olabildiğince kısa bir sürede yapım çalışmalarına başlayacağız. Mali sıkıntılara rağmen yükümlülükler kapsamında çalışacağız.”dedi.

 

Rusya’da 35. santral inşa ediliyor

 

Nükleer santralin tamamlanacağı tarih konusunda Kirienko, “ÇED Raporu’nun alınması 2,5 yılımızı aldı. Dünyanın başka ülkelerinde yaptığımız projelerde bu süre ortalama 6 ay. Bu sürenin uzaması biraz da Türkiye’de ilk kez böyle bir santralin kurulacak olmasından da kaynaklanıyor. Bu önemli bir çalışma.Ülke’de ilk nükleer santral kurulurken kamuoyu ve uzmanlar bunun güvenli olduğuna inanmalı. Rusya’da şu anda 35. santralimizi inşa ediyoruz. Türk enerji yasasında düzenlemeler yapılması gerekiyor. Nükleer gücün devreye girip uluslararası standartlara uygun olması gerekiyor. Süreleri kısaltmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

DİĞER HABERLER
'İran gazı Türkiye üzerinden taşınabilir'

 

248 öğrenci eğitimine Rusya’da devam ediyor

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ise bu tür büyük işlerin tehditleri ve fırsatları bitmeyeceğini, Tükiye’nin en büyük projesini blok olarak bir yerde gerçekleştirdiklerini belirterek “Her iki ülkenin de menfaati olan bu projenin biran önce bitmesidir” dedi.Yıldız, “Burada yalnızca nükleer santralin değil, nükleer eğitimin temeli atıldı. Hem Rusya’da hem de birbirinden kıymetli üniversitelerimiz arasında yapılan bu çerçeve anlaşma, insan kaynaklarının en önemli merkezi olacak Şu ana kadar 248 öğrencimiz eğitimine Rusya’da devam ediyor, aynı şekilde 80 öğrencimizi de en yakın zamanda seçip göndereceğiz” şeklinde devam etti.

 

10 bine yakın istihdam sağlanacak

 

Nükleer eğitim çalışmalarının Türkiye’de yıllardır devam ettiğini hatırlatan Yıldız, imzalanan anlaşma ile bu eğitimin faal çalışma alanının da ülkemizde olacağını dile getirdi. Yıldız, “Akredite olmuş Türk firmalarıyla birlikte Akkuyu Nükleer’in yüzde 49’luk hissesinin satışında önceliğimiz Türk yatırımcılar.Türk firmalarıyla birlikte Akkuyu’nun inşaat döneminde 10 bine yakın istihdam sağlanacak. İşletmesinde de Türk mühendis ve yatırımcılar yer alacak.” diye konuştu. Akkuyu Nükleer Santrali’ne ortak olmak isteyen firmaların olduğunu söyleyen Yıldız, “Yalnızca liman ihalesine Türkiye’de 9 firma katıldı. Bu projelerin belirli ortaklıklarla Türk yatırımcılar tarafından yapılması gerektiğini düşünüyoruz.Müracaat etmek isteyen firmalar varsa projeyi gerçekleştiren şirkete müracaat edeceklerdir” dedi.

 

Rusya’da eğitim alacakların sınavı 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde

 

Kirienko ise projenin yap-sahip ol-işlet içinde yapıldığını ve bunun için 20 milyar dolar harcandığını söyledi.Bakan Yıldız ve Rosatom Genel Müdürü Kirienko, Bakanlıkta gerçekleştirilen imza töreninin ardından, Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin Ankara’daki yeni ofisinin açılışına katıldı.

Bu arada nükleer enerji alanında mühendislik eğitimi programı çerçevesinde, Rusya Federasyonu’nda eğitim almak isteyen ve daha önceki yazılı sınavda başarılı olanların sözlü sınavı, 9 ve 10 Mayıs tarihlerinde Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi C Blok Hikmet Birand Dershanesi’nde yapılıyor. Sözlü sınava girecek adayların listeleri http://www.akkunpp.com/rusyada-egitim adresinden öğrenilebiliyor.


2 Mayıs 2015. 17:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x