Oktay Sinanoğlu Çok Ağır Hasta ve Yardıma Muhtaç


Henüz 26 yaşında Amerikan Akademik Tarihinde “En Genç Profesör” üvanını almış, çok sevilen OKTAY SİNANOĞLU, ağır hastalığının yanında bir de gereksiz davalar ile uğraşıyor.

 

Facebook resmi sayfası yöneticisi Satılmış Mayacı’nın belirttiği açıklamalarda, Oktay Sinanoğlu’nun sağlık durumu aşağıdaki şekilde belirtilmiş;

Sağlık Durumu, Davalar Yüzünden kötüleşiyor şeker hastası, kalp sorunu var, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, birçok sorun var. ilaçlar deneniyor ama birine yarayan ilaç diğerine yaramıyor yurtdışından gelemedi, doktor gözetimi altındadır.

 

Dilek Sinanoğlu’nun açıklaması şu şekildedir;   Türkiye’nin her yerinden bizlere güzel, anlamlı sözlerle desteklerini sunan avukatlara, gazetecilere, sevenlerimize, dostlarımıza, gençlere, herkese sonsuz teşekkürler ederiz.  Umarız Oktay Sinanoğlu en kısa zamanda iyileşir ve yine konferanslarıyla, yazılarıyla bizlerle birlikte olur. Hiçbir zaman şahsi veya memleket meselesi farketmez, yılmak yok, yola devam. Oktay’ın dediği gibi anamız bizi bu zor günler için doğurdu.

 

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu çok ağır hastadır. Fikri haklar konusunda ıvır zıvır şeyler konu edilerek İstanbul’da kendisine onlarca dava açılmış ve açılmaya devam ediyor. Oktay beyi savunacak davaları fiziki olarak takip edecek avukat arkadaşların yardımını rica ediyoruz. Bunu buradan istememizin sebebi gittiğimiz her avukat bu durumdan faydalanmak istiyorlar ve mecbur olduğumuzu düşünerek yüksek meblağlar istiyorlar. Davalar birbirinin benzeri basit davalar, bizim haklı olduğumuz konulardır. Fakat davalar çok sayıda ve Oktay bey hasta olduğu için maddi ve manevi yönden Oktay bey zarar görmektedir. Şu sırada Nobel ödülü için yayınlarını göndermemiz gerekirken bu işlerle uğraşmak durumunda kalıyoruz. İstanbul’da yardım edebileceklerin dsinanoglu@yahoo.com a yazmalarını rica ediyoruz.

DİĞER HABERLER
Kariyer günlerinde H.Gökhan ÖZDEMİR

 

“ÇOK ÖNEMLİ BİR DUYURU!  

 

Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu çok ağır hastadır. Fikri haklar konusunda ıvır zıvır şeyler konu edilerek İstanbul’da kendisine onlarca dava açılmış ve açılmaya devam ediyor. Oktay beyi savunacak davaları fiziki olarak takip edecek avukat arkadaşların yardımını rica ediyoruz. Bunu buradan istememizin sebebi gittiğimiz her avukat bu durumdan faydalanmak istiyorlar ve mecbur olduğumuzu düşünerek yüksek meblağlar istiyorlar. Davalar birbirinin benzeri basit davalar, bizim haklı olduğumuz konulardır. Fakat davalar çok sayıda ve Oktay bey hasta olduğu için maddi ve manevi yönden Oktay bey zarar görmektedir. Şu sırada Nobel ödülü için yayınlarını göndermemiz gerekirken bu işlerle uğraşmak durumunda kalıyoruz. İstanbul’da yardım edebileceklerin dsinanoglu@yahoo.com a yazmalarını rica ediyoruz.”

 

OKTAY SİNANOĞLU KİMDİR  

 

1935 yılında doğdu. 1939 yılında İtalya’da II.Dünya Savaşı’nın başlamasının ardından ailesiyle Türkiye’ye döndü. Oktay Sinanoğlu, sonradan TED Koleji olan Ankara Yenişehir Lisesi’ne 1953 yılında burslu öğrenci olarak girdi ve okulu birincilikle bitirdi.?Okulun bursuyla kimya okumak üzere ABD’ye gitti. 1956’da ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği’ni birincilikle bitirdi.?1957’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nü sekiz ayda bitirerek yüksek kimya mühendisi oldu. “Alfred Sloan” ödülünü aldı.

DİĞER HABERLER
"Zam şampiyonu" nohut olunca ...

 

1959’da Kaliforniya Üniversitesi Berkeley’de kuramsal kimya doktorasını tamamladı. 1960’ta Yale Üniversitesi’nde öğretim üyesi (asistan profesör) oldu.?1960-61 yıllarında atom ve moleküllerin çok-elektronlu kuramı ile “Doçent” oldu. 1963’te 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırarak 26 yaşında “tam profesör” unvanını aldı. 20. yüzyılda Yale Üniversitesi’nde bu sanı kazanan en genç öğretim üyesidir.?1962 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti yalnız Oktay Sinanoğlu’na mahsus olmak üzere kendisine Danışman Profesör ünvanını verdi. Yale Üniversitesi’nde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı. 1973’de Almanya’nın en yüksek “Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü”nü ilk kazanan kişi oldu. 1975’de Japonya’nın “Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü”nü kazandı; yine 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verildi. 1976’da Japonya’ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderildi.   Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini attı. Amerika Bilim ve Sanat Akademisinin ilk ve tek Türk üyesidir. Meksika hükümeti tarafından yüksek Bilim Ödülü “Elena Moshinsky” ile ödüllendirildi.?Dünyada yeni kurulmaya başlayan moleküler biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri oldu. DNA sarmalının çözelti içinde o biçimde nasıl durduğuna açıklama getirdi. Dünyanın pek çok yerinde buluşları ve kuramları ile ilgili konferanslar verdi.?1980’li yıllarda çalışmalarını kimya biliminin basit bir şekilde öğretilmesine yönelik bir kuramsal çerçeve üzerinde yoğunlaştırdı. Ancak 1988’de yayımlanan çalışmaları akademik dünyada ilgi görmedi.

DİĞER HABERLER
Ürdün'de yapılan 'Türk Mutfağı Günü'nde Türk Piliç Lezzeti Ön planda

 

1993’te Yale Üniversitesi’ndeki profesörlük görevlerinden erken sayılabilecek bir yaşta emekliye ayrıldı. Aynı yıl Türkiye’ye dönerek Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde profesörlüğe atandı. 2002 yılında bu görevden de emekliye ayrıldı.?Türkiye’de bulunduğu dönemde çalışmalarını daha çok Türk ulusal kimliği ve Türk diliyle ilgili milliyetçi görüşlerini yaymaya adadı. Eğitim dilinin anadil olması gerektiğini ve yabancı dilin takviyeli olarak öğretilmesinin gerektiğini savunmaktadır. Matematiksel yapısından dolayı Türkçe’nin en iyi bilim dili olduğunu söylemektedir. Yaşamı boyunca Kuantum Mekaniği’ne birçok katkıda bulunmuş bir bilim adamıdır. P.A.M.Dirac’in de üzerinde uğraştığı ancak çözümleyemediği bir problemi, Kuantum mekaniğinde Hilbert uzayının topolojisi ve içerdiği yüksek simetrileri çözdü. Böylece Kimya bilimini bu topolojik inceleme ile sağlam bir temele oturttu.?

 

Oktay Sinanoğlu, ünlü sanatçı Esin Afşar’ın da ağabeyidir.?


26 Ocak 2013. 21:39
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x