Okul Sütünde “Proje”doğru, “Yöntem”Yanlış..!


21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ 

Dr. Turhan TUNCER 

 TMMO Ziraat Müh.Odası Başkanı (Yönetim Kurulu adına)

Süt ve süt ürünleri sağlıklı bir yaşam için vazgeçilemez besin kaynaklarıdır. Süt, insan için doğumdan itibaren yaşamın her döneminde gereksinim duyulan besin öğelerini yeterli ve dengeli biçimde sağlayan en önemli gıdalardandır. Buna karşın ülkemiz süt tüketimi gelişmiş ülkelerden oldukça düşüktür. Örneğin yıllık kişi başına süt tüketimi Finlandiya‘da 134 litre, İngiltere‘de 106 litre ve İspanya‘da 94 litre iken, Türkiye‘de sadece 25 litredir.

 

Bilindiği üzere süt içmek özellikle okul çağı çocuklarının hayatlarında önemli bir fark yaratarak, hem fiziki olarak gelişmelerini sağlar, hem de başarı performanslarını yükseltir. Ancak ülkemizde halen anne sütünden sonra ekonomik sıkıntılar nedeniyle hiç süt içmemiş çocuklar bulunmaktadır. Bu nedenle ODA‘mız son dönemde uygulanan Okul Sütü Projesi‘ni doğru bulmakta, ancak pek çok bölgede devam eden sorunların giderilerek devam ettirilmesi gerektiğine inanmaktadır.

 

Her gün yaklaşık 7.2 milyon öğrenciye 200 mililitre okul sütü dağıtımını öngören Okul Sütü Programı alelacele başlatılmıştır. Birçok bölgede yüzlerce çocuğun dağıtılan sütlerden rahatsızlanması üzerine yapılan incelemede, sütlerin hiçbirinde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteriye rastlanmadığı belirtilmiştir. Sadece Sivas‘ta bir firmanın sütünde hastalık yapıcı olmayan (saprofit) mikroorganizmaların bulunduğu ve sterilite şartlarını sağlamadığından; bu firmanın dağıtım zincirinden çıkarıldığı açıklanmıştır.

 

Ancak proje başlayalı 20 gün olmasına rağmen, halen bazı bölgelerde süt kaynaklı rahatsızlar yaşanmaktadır. Artık “süt şekerine hassasiyet” gibi basit gerekçelerle açıklanamayacak olan bu durumun, toplumun süte bakışını ve süt tüketimini olumsuz etkileyeceği açıktır. Süt üzerindeki kuşkuların ortadan kaldırılabilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nca dağıtılan sütler sıkı biçimde kontrol edilmeli ve sağlıklı sütler çocuklarımıza ulaştırılmalıdır.

 

Her yıl büyük fiyat dalgalanmaları karşısında büyük zorluklarla karşılaşan, zaman zaman hayvanlarını kesime gönderen çiftçilerimizin desteklenmesi kapsamında sütler kooperatif ve birlik örgütlenmeleri üzerinden temin edilmeli, böylece piyasada fiyat istikrarı sağlanmalı ve üretici hak ettiği geliri elde etmelidir.

 

Süt ile ilgili kamuoyuna yansıyan olumsuz değerlendirmelere karşı toplumlu bilgilendirmek amacıyla TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Ankara Tabip Odası‘nca “Üretimden Tüketime Süt ve Sağlık; Sorular ve Yanıtlar” başlıklı bir broşür hazırlanmıştır. Söz konusu broşür ODA‘larımızdan alınabilir veya elektronik ortamda web sayfalarımızdan edinilebilir.

 

Sağlıklı beslenme temel bir insan hakkıdır. Bu temel kabul kapsamında devletin sağlıklı koşullarda süt üretimini ve tüketimini artırması; üretilen sütün bireylere, özellikle gereksinimi olan kişilere ulaştırılmasında sorumluluklarını yerine getirmesi büyük önem taşımaktadır.

 

Sağlıklı ve yeterli süt üretimi için, kırsal kalkınmaya önem verilmeli, süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçi ve köylüler desteklenmeli, son zamanlarda ülkemizin batısına kayma eğiliminde olan hayvancılığı Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde de yaygınlaştıracak tedbirler alınmalıdır. Başta kooperatifçilik olmak üzere üretici örgütlülüğü geliştirilmeli, üretilen süt uygun bir fiyatla tüketiciye sunulmalıdır.

 

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

 

 

 


Yazan - 20 Mayıs 2012. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x