Organik Gıda ‘Efsanesi’ni Yıkan Araştırma


ABD’de yapılan bir araştırma organik gıdaların, normal gıdalardan çok daha sağlıklı olduğu “efsanesi”ni yıktı. Araştırmaya göre, organik gıdalarla, normal gıdaların besin değeri birbirlerine yakın çıktı.

 

Yıllardır daha sağlıklı olduğu düşüncesiyle tüketilen organik gıdalarla ilgili yapılan araştırma sağlık dünyasında tartışma yarattı.

 

ABD’de Stanford Üniversitesi’nin araştırmasına göre, organik gıdalar ile normal gıdalar arasında besin ve vitamin değerleri bakımından çok önemli bir farka rastlanmadı. Organik gıdaların öne çıkan faydası ise, normal gıdalara oranla yüzde 30 oranında daha az ilaç kalıntısı taşıyor olması.   Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, aralarında organik meyve, sebze, buğday, et, yumurta ve sütün de bulunduğu 200 ürün, organik olmayan emsalleriyle karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda, organik ve normal gıdaların besin ve vitamin değerleri bakımından birbirlerinden çok farklı olmadığı ortaya çıktı.

 

Stanford Üniversitesi adına araştırma yapan bilim insanları, meyve ve sebzelerde aynı oranda vitamin, sütteyse aynı oranda protein ve yağ saptadı.   Araştırmada ayrıca, organik gıdalarda, üretimde kullanılan gübredeki farklılık nedeniyle daha fazla nitrojen bulunduğu ancak bunun sağlık açısından fayda sağlamadığı belirtildi.

 

Bilim insanları, organik gıda tüketenler ile normal gıda tüketenleri kıyaslayan 17 çalışmayı inceledi. Sonuç şaşırtıcıydı. Organik gıdayla beslenen grup, diğer gruptakilerden daha sağlıklı değildi.

DİĞER HABERLER
Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Yeni Yönetim Kurulu Belirlendi

 

 ‘BU TÜR ARAŞTIRMALAR TÜKETİCİYİ BİLİNÇLENDİRİR’

 

Hayvan haklarının gözetilmesi ve çevresel kaygılar da dahil, insanları organik gıda tüketmeye teşvik eden birçok sebep olduğu biliniyor. Organik gıdaların daha sağlıklı ve besleyici olduğu kanısının yaygınlığına değinen araştırmayı yürüten Prof. Dr. Crystal Smith-Spangler, araştırma bulgularının kendilerini biraz şaşırttığını itiraf etti. Smith-Spangler, bu tür araştırmaların tüketicileri daha çok bilinçlendireceğini ve fayda sağlayacağını söyledi.

 

 ‘İLAÇ KALINTISINA DİKKAT’

 

ABD’deki Harvard Üniversitesi’nin Halk Sağlığı Bölümü’nden Chensheng Lu ise, Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına mesafeli yaklaşıyor. Daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirten Lu, organik ve normal gıdalar arasında sağlık açısından bir fark olmadığını söylemek için henüz erken olduğunu söyledi.

 

Gıda ürünlerindeki ilaç kalıntısının önemine dikkat çeken Lu, alışveriş yaparken, böcek ilacı kalıntısı içermeyen ürünlerin tercih edilmesini önerdi. /aHBR


5 Eylül 2012. 11:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

Yine sektör yanlısı bir araştırma olarak değerlendirmek lazım. Organik olmayan üretide “nitrit, nitrat, kurşun” kalıntıları ne oranda mesela? Alerji teşhisi konan bebeklerin beslenmelerine geriye dönüp bakıldığında, alerji sebebi olarak gıdanın kendisiyle değil, gıdalardaki pestisit (böcek ilacı), nitrit, nitrat kalıntıları ile karşılaşılmaktadır. Haberde bu konu küçük bir alt başlıkla geçiştirilmiş. Pestisit ve kimyasallarla karşılaşan çocuklarda; hormonal bozuklukların, kavrama ve öğrenmede geriliğin ve kanser riskinin arttığı bilimsel gerçekliği varken bu araştırmayı yakalayan basınıımızn başlıkları beni çok güldürdü. Hele birisi “organik gıda efsanesi yıkıldı” yazmış. “Organik gıdalarla normal gıdaların besin değerleri birbirine yakın çıktı.” demiş. Konu besin değeri değil ki zaten “organik tarım”da.… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x