Orta Asya leoparları Kafkasya’ya alışıyor


804px-Persischer_leopard2cele4

 

Soçi Kış Olimpiadından sonra Batı Kafkasya’da Orta Asya leoparları yaşamaya başlayacak. Vahşi doğada leopar miktarının yeniden kurulması, çok güç ve çetin bir iştir.

 
Bundan brikaç yıl önce Rusya cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Kafkasya’da Orta Asya leoparları miktarının yeniden kurulması hakkında bilim adamlarının fikrini sordu. Uzmanların iddiasına göre, bugüne dek dünyada bunu kimse yapmamıştı. Proje bundan 4 yıl önce start aldı. Geçenlerde Kafkasya’ya getirilen leoparların 4 tane sevimli yavrusu dünyaya geldi. Şimdi yavrular kafeste yaşıyor, 1.5 yıl sonra leopar yavruları vahşi doğaya çıkarılacak. İlk leoparlar, yetiştirme merkezine Türkmenistandan, sonra İran’dan getirildi. Her zamanki bakım dışında, neslin uzatılması amacıyla özellikle çiftler kurulduğu zaman, ayrı ayrı hayvanın karaktereni öğrenmek gerekiyor. Zorluklar asıl burada. Sözü edilen yırtıcı hayvan oldukça karmaşıktır. Soçi Ulusal Parkı Orta Asya leoparını yetiştirme ve rehabilitasyon merkezi yöneticisi Umar Semönov anlatıyor.

 
İranlı dişi leopar ve Türkmenistanlı erkek leoparlar olmak üzere doğadan ilk hayvanları alırken, çift kurulmasının zor olduğunu anladık. Bunun nedeni, doğadan suni bir ortama düşen hayvanların çok şiddetli stres geçirmesi. Ödevimiz, onları bu durumdan yumşak şekilde çıkarmak, onlara konforlu koşullar sağlamak. Çiftin kendini emin hissetmesi çok önemliydi. Yalnız bundan sonra çiftin kurulması yolunda birkaç adım atmayı başarabildik. Sözünü ettiğim süreç uzun sürdü, aşağı yukarı iki buçuk yıl kadar. En nihayet başarı elde edebildik. Kediler ortama alıştılar, arkadaş oldular, kur başladı ve şimdi onların yavruları var.

DİĞER HABERLER
Bakanlık Konferans Salonu'na Mehmet Akif Ersoy'un İsmi Verildi

 
Sonra bu çifte katılan Lizbon Hayvanat bahçesinden leopar çiftinin de yavruları doğdu. İran ve Türkmenistanlı leopar çiftinden farklı olarak, bu çiftin nesil sağlamakla ilgili problemleri yoktu. Umar Semönov anlatmaya devam ediyor.

 
Çiftlerden birinde Çeri adlı dişi leopar hayatında ilk kez anne oldu. Doğum çok zor geçiyordu, dişi leopar çok ıstırap çekti ve ilk yavrusundan vazgeçti. Bizim bu yavruyu suni olarak besleme şansımız vardı. Yavru sağ kaldı, çok iyi gelişiyor. İkinci yavrusunu Çeri kendisi emzirdi, kendisinde anne içgüdüleri uyandı. Böylece dünyaya gelen tüm yavrular sağ salimdir.
Uzmanın fikrine göre, leopar miktarının arttırılması için değişik ülkelerden hayvanın kullanılması çok faydalı. Akrabalar arasında çiftleşme olduğundan leoparlar aşağılıyor. Yeni hayvanların getirilmesi sayesinde böyle tür hayanın soyu temiz kalıyor. Önümüzdeki yıllarda Rusya’da ender hayvan sayısının canlandırılması ile ilgili başka programlar da gerçekleştirilecek. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı Rusya temsilciliğinin müdürü İgor Çestin anlatıyor.

 
Ülkemizde Primorskiy bölgesinde yaşıyan Uzak Doğu leoparı da yaşıyor. Buradaki durum biraz daha iyi, fakat oldukça endişe verici. “Leopar toprağı” Ulusal parkının meydana getirilmesi sayesinde hayvan sayısı 50’ye çıktı. Fakat bu yine de çok az. Bu nedenle biz burada da leoparların yetiştirilmesini ve onların doğaya çıkarılmasını planlıyoruz.

DİĞER HABERLER
Kırıkkale Veteriner Fakültesinde Diploma Töreni

 
Orta Asya leoparını yeniden meydana getirme programı, Soçi Ulusal parkı, Kafkasya yasak bölgesi, Dünya Doğal Hayat Koruma Vakfı ve Moskova Hayvanat Bahçesinin katılımıyla, Rusya doğal kaynaklar ve ekoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor.

 

Vladivostok’ta Kaplan
Günü kutlanıyor

 

2955709890_c7b5f6d1b1_oRusya’nın Vladivostok kentinde bugün Kaplan Günü dolayısıyla renkli karnaval yürüyüşü düzenlendi.

 

Siyah çizgili turuncu elbiseler giyen iki bini aşkın yetişkin ve çocuk, ellerinde Ussuri Taygası’nın ender sakinleri Amur kaplanları ile Uzak Doğu leoparlarını koruma çağrısı bulunan pankartlarla kentin merkez caddelerinden geçti.

 
ITAR-TASS’ın verdiği habere göre gösteri, çevre koruma örgütlerinin çadır kurduğu Vladivostok’un merkez meydanında son buldu. Çadırda, bölgedeki doğa koruma alanlarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi, bir yıllık tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından vahşi ortama geri gönderilen Zoluşka adlı dişi kaplanın ve Primorye bölgesindeki rehabilitasyon merkezinde bulunan beş kaplan yavrusunun öyküsü anlatıldı.

 
Amur (Sibirya) kaplanı, IUCN nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin Kırmızı Listesi’nde yer alıyor. Primorye bölgesinde ve Habarovsk bölgesinin güneyinde yaklaşık 450 kaplan, yani toplamın yüzde 95’i, yaşıyor.

© The Voice of Russia


30 Eylül 2013. 10:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x