Örtü Altı Üreticilerinin Borçlarının Ertelenmesi İstendi


CHP Mersin Milletvekili Seçer, örtü altı üreticilerinin yasa uyuşmazlığı nedeniyle ertelenemeyen borçlarını TBMM gündemine taşıdı. Daha önce konuyu bakana iletmesine rağmen üreticilerin mağduriyetinin giderilemediğini hatırlatan Seçer, “Zaman yitirilmeden, ya çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi ya da indirimli faizle bir yıl ötelenmesi gündeme alınmalıdır” dedi.

 

 

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, zor günler geçiren sera üreticilerinin karşı karşıya olduğu sorunları Meclis gündemine taşıdı. Daha önce konuyu sözlü olarak Tarım Bakanı Mehdi Eker’e ileten Seçer, çiftçilerin mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi talebiyle bu kez soru önergesi verdi.

 

 

Mersin’de bu yıl bahar aylarında yaşanan yoğun yağış, hortum ve don nedeniyle örtü altı üretim yapan üreticiler çok olumsuz etkilendi. Nisan ayında Mersin İl Tarım Müdürlüğü’ne başvuruda bulunan ve zararın tespit edilmesini isteyen çiftçiler “Buradaki üretimler Tarım Sigortası güvencesi altında, dolayısıyla bu 2090 sayılı Afet Yasası’na uygun değil, biz burada tespit yapamayız” cevabı ile karşılaştı. Temmuz ayının sonunda ise Bakanlar Kurulu kararıyla afetten zarar gören çiftçilerin borçları bir yıl süreli ertelendi. Ancak, mağdur olan çiftçiler “tespit yapılamadığı” gerekçesiyle bu karardan yararlanamadı. Mağdur çiftçiler; borçlarını ödeyemedikleri için bugünlerde haciz işlemi ile karşı karşıya kaldı.

 

 

BAKANA SORDU

 

 

CHP’li Seçer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iki hafta önce bütçe görüşmeleri sırasında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuyu gündeme getirerek, üreticilerin yaşadığı sorunları doğrudan Bakan Mehdi Eker’e iletti. Eker ilgili bürokratlarla görüştü, ancak bir türlü sonuç alınamadı. Bürokratlar, sorunun “teknik olarak seraların yetersizliğinden” ve  “zararın üretici hatalarından kaynaklandığını” savundu.

 

DİĞER HABERLER
Simon-Kucher&Partners: Enflasyon artarken Türk şirketleri ihracatta nasıl bir strateji izlemeli?

 

BU KEZ MECLİS GÜNDEMİNDE

 

 

Üreticilerin mağduriyetlerinin giderilememesi üzerine Seçer, verdiği yazılı soru önergesiyle konuyu bir kez daha TBMM gündemine taşıdı. Mersin’in son yıllarda, örtü altı sebze üreticiliği ile ön sıralara çıktığını ve önemli bir potansiyele ulaştığını vurgulayan Seçer, bahar aylarındaki yoğun yağış nedeniyle bazı üreticilerin seralarının üstünün açıldığını, bazılarında ise göçmeler oluştuğunu söyledi. Sera üretiminin zaten masraflı bir alan olduğunu, üzerine bir de bu olumsuzlukların eklenmesiyle çiftçilerin iyice mağdur olduklarını ve borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini ifade eden Seçer, “Çiftçilerimizin mağduriyetini Plan Bütçe Komisyonu’nda da gündeme getirdim, ancak maalesef bir sonuç alamadık. Üreticilerimizin mağduriyeti orta yerde duruyor” diye konuştu.

 

VİCDAN KABUL ETMEZ

 

Akdeniz’deki yaş sebze ve meyve üreticilerinin bu yıl zor günler geçirdiğini; üreticilerin bir de bu durum ile bir kez daha mağdur edildiğini anlatan Seçer, çiftçinin borçlarını ödeyebilmek için ya arazisini ya da gayrimenkulünü elden çıkarmaya başladığını hatırlattı.  

 

Yetkililerden bir an önce soruna çözüm bulmasını isteyen Seçer, Bakan Eker’e yönelik soru önergesinde “Mağdur olan çiftçilerin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi ya da indirimli faizle bir yıl ötelenmesi bakanlığınızın gündeminde midir? Mersin örtü altı üreticilerin sorunları göz önündeyken ilgili Bakanlar Kurulu kararlarında bazı üreticilerimizin borçları yapılandırılırken, çeşitli nedenlerle kararlar kapsamına girmeyen diğer üreticilerin borçları konusunda herhangi bir adım atılacak mıdır? Mersin’de sözü edilen mağduriyeti yaşayan kaç çiftçimiz bulunmaktadır? İpoteğe konu olan alan ne kadardır?” diye sordu.

 

DİĞER HABERLER
E-ticaret sitesi açacaklar için bu belgeler mutlaka gerekli

Seçer, yetkililere de seslenerek konunun acilen gündeme alınmasını ve üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Seçer, üreticilerinin arazilerinin borçlu oldukları kurumlar tarafından satılmasının çiftçiye yapılabilecek en büyük kötülük olacağını belirtirken, “Arazilerin yok pahasına satılması vicdanların kabul etmeyeceğini bir durumdur” diye konuştu.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

         Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn. M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

 

                                                                                                                      Vahap SEÇER

                                                                                                            Mersin Milletvekili

 

Mersin, örtü altı sebze üreticiliği ile son yıllarda ön sıralara çıkmıştır. Ancak, bu yıl bahar aylarında yaşanan don ve yağmurların uzun süre ve sürekli yağması ile hortum felaketinden dolayı örtü altındaki sebze ve meyveler olumsuz etkilenmiş, bazı seraların üstü açılmış, bazılarında ise göçmeler meydana gelmiştir. Zaten masraflı olan seradaki üretime bir de bu olumsuzlukların eklenmesi ile Mersin’deki çiftçiler iyice mağdur olmuş bundan dolayı borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmişlerdir.

 

Nisan ayında Mersin İl Tarım Müdürlüğü’ne başvurarak, zararın tespit edilmesini isteyen çiftçiler, “Buradaki üretimler Tarım Sigortası güvencesi altında, dolayısıyla bu 2090 sayılı Afet Yasası’na uygun değil, biz burada tespit yapamayız” cevabı ile karşılaşmışlardır.

 

Oysa; Temmuz ayının sonunda Bakanlar Kurulu kararıyla afetten zarar gören çiftçilerimizin borçlarının 1 yıl ertelenmesi gündeme gelmiştir. Ancak, kararda ‘tespiti yapılmış olan çiftçilerin borcu sübvansiyonlu faiz indirimiyle ertelenecek’ ibaresi yer almıştır. Dolayısıyla Mersinli çiftçilerin Şubat-Mart-Nisan ayında yasal gerekçelerle yapılmayan tespitinin Temmuz ayında yaptırması söz konusu olmamıştır.

 

Yukarıda özetlenen nedenlerle, Akdeniz’de belki sayıları binlerle ifade edilebilecek çiftçinin arazisi Ziraat Bankası aracılığıyla el değiştirme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bu çerçevede;

 

  1. 1.      Yukarıda da anlatılan durumdan mağdur olan çiftçilerin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi ya da indirimli faizle bir yıl ötelenmesi bakanlığınızın gündeminde midir?
  2. 2.      Mersin örtü altı üreticilerinin sorunları göz önündeyken ilgili Bakanlar Kurulu kararında bazı üreticilerimizin borçları yapılandırılırken, çeşitli nedenlerle karar kapsamına girmeyen diğer üreticilerin borçları konusunda herhangi bir adım atılacak mıdır?
  3. 3.      Mersin’de sözü edilen mağduriyeti yaşayan kaç çiftçimiz bulunmaktadır? Kaç çiftçi hakkında haciz ya da icra işlemi başlatılmıştır? İpoteğe konu olan alan miktarı ne kadardır?

 

 

 

 

 

 

 

 


23 Kasım 2012. 16:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x