Pahalı ete farklı çözüm önerisi


Koç Topluluğu Gıda-Perakendecilik ve Turizm Grup Başkanı Ömer Bozer, pahalı et sorununa farklı bir bakış açısı getirdi.
Koç’un Gıda-Perakendecilik ve Turizm Grup Başkanı Bozer, hayvancılık ve pahalı et sorununa, büyük ölçekli firmaların çözüm olacağını söyledi ve “Meralar düzenlenmeli, hayvan ırkı ıslah edilmeli. Kasaplık hayvan ithalatı, aspirin tedavisidir” dediMaret Et’in de bünyesinde olduğu Koç Topluluğu Gıda-Perakendecilik ve Turizm Grup Başkanı Ömer Bozer, pahalı et sorununa farklı bir bakış açısı getirdi. Yıllık kırmızı et tüketiminin hala 6 – 7 kilogramı geçemediğini belirten Bozer, “Bu kadar az et yenilen bir ülkede kasaplık hayvan ithalatına gerek olmaz. Biraz sabredilseydi, fiyatlar kendiliğinden inerdi. Eğer ithalat yapılacaksa sadece besi ve damızlık getirilmeli. Aspirin tedavisiyle et sorunu çözülemez” dedi.

ULUSAL ET KONSEYİ OLUMLU

Güneydoğu’da hayvancılık ve tarım yatırımları olan Koç Topluluğu’nun Şanlıurfa’da 12 bin başlık besi çiftliği de dahil entegre tesisleri bulunuyor. 30 bin dönümlük arazide, 2 bin kişiye kadar istihdam yaratılan bölgede, yem bitkisi ve Tat salçaları için domates de üretiliyor. Bozer, gıda sektöründe her yıl yüzde 30 – 40 oranında büyüdüklerini belirtirken, başta Rusya, Japonya ve Ortadoğu ülkelerine 20 bin tonluk salça ihraç ettiklerini söylüyor. Kendi deneyimleri ışığında, “Et fiyatının nasıl düşeceği”ni sorduğumuz Bozer,  süt hayvanı besiciliğinde ve beyaz et sektöründeki ilerlemeleri örnek göstererek,  “Bu sektörler, kırmızı et sektörüyle de entegre olmalı” dedi. Kurulan Ulusal Et Konseyi ile Ulusal Süt Konseyi’nin entegre çalışmasının büyük yarar sağlayacağını söyledi ve şöyle konuştu: “Öncelikle hayvancılığın doğru zemine oturtulması lazım. Düşük et tüketiminin yerli imkanlarla yükseltilmesi, meraların yeniden düzenlenmesi ve hayvan ırkının rehabilitesi şarttır. Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre 2.5 milyon büyük baş hayvan sayısı gözüküyor. Bugün en büyük üretim çiftliklerinde 15 – 20 bin hayvan var. Toplamda, bu çiftliklerde sayı 100 bini geçmez. Büyük işletmeler, hayvancılığa girmeli. Bunun yanında hayvan kaçakçılığı ve kayıt dışılığın önlenmesi de lazım. Et ve Balık Kurumu özelleşmişti, şimdi kasaplık hayvan ithalatıyla yeniden ticaretin içine sokuluyor.”


Yazan - 4 Eylül 2010. Kategori BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x