Pancar çiftçisi kotalı üretime talim edecek


Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırım taslağından Cargill’e kota kıyağı çıktı!

 

Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre;

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı “Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı”ndan ABD’li Cargill’e kota kıyağı çıktı. Taslak, bu haliyle yasalaşırsa, nişasta bazlı şekerlerin üretim kotası tamamen kalkacak. Pancar çiftçisi kotalı üretime talim ederken, Cargill ile beraber 5 NBŞ firması da “kotasız üretim”in keyfini sürecek.

 

14 YILDAKİ KAYIP 5.3 MİLYAR DOLAR

 

Taslağın yasalaşması halinde, NBŞ firmalarının önü açılacak, kotasız üretim imkanı sayesinde şeker piyasası bu şirketlere terk edilecek. Kotalardan dolayı zaten zorda olan pancar çiftçisi, kısa sürede üretimden elini çekecek. Halk ise “sağlıksız” nişasta bazlı şekerlere mahkûm edilecek. Son 14 yılda NBŞ’ye uygulanan yüksek kotadan dolayı 407 bin hektar alanda 22 milyon ton pancar ekimi yapılamadı. 75 bin tarım işçisi işsiz kalırken, yan sektörlerle birlikte Türkiye’nin toplam kaybı 5.3 milyar doları buldu.

 

BAKANLIK KİME HİZMET EDİYOR?

 

 

 

Pancar çiftçisinin adeta “ölüm fermanı” anlamına gelen taslak görücüye çıkmadan önce Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği’nin (NÜD) 33’üncü dereceden mason olan Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz ve Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, Bakan Faruk Özlü ile görüşmüştü. Taslağın bu görüşmenin ardından görüşe açılması ise manidar bulunuyor. Şeker Kurumu, NÜD, ŞEMAD, Adana Çiftçiler Birliği ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayicileri Derneği’nin NBŞ konusunda kamuoyunu yanılttıkları Sayıştay raporları ile belgelenmesine rağmen, Bakanlığın bu birlik ve derneklerin taleplerini taslağa koyması ise son derece düşündürücü.

DİĞER HABERLER
Gazeteci Nail Güreli vefat etti

 

Devlet kendi içindeki ‘Paralel Yapıyı’ temizlemeye çalıştığı bir dönmede şeker pancarının ‘paraleli’ olan ve ‘okyanus ötesini’ temsil eden nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotasını tamamen kaldırıyor. Şeker pancarında uygulanan kotadan dolayı çiftçi, istediği kadar üretim yapamazken, ABD’nin gıda devi Cargill Türkiye’de artık kotasız üretim yapacak.

 

ELBISTAN SEKER FABRIKASI'NIN 28. DONEM KAMPANYA DONEMI SEKER PANCARI ALIMI BASLADI (ANADOLU AJANSI - KENAN ARAYICI) (20120911)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarı Taslağı”ndan ABD’nin gıda devi Cargill’e büyük bir kota kıyağı çıktı. Görücüye çıkan tasarı taslağında, nişasta bazlı şekerlerin kotasının tamamen kaldırılması amaçlanıyor. Bu tasarı yasalaşırsa, yerli üretim ve üretici büyük zarar görecek.

 

HALK NBŞ’YE MAHKUM EDİLECEK

 

NBŞ kotasının kaldırılmasıyla birlikte Cargill başta olmak üzere 5 tane NBŞ firması, şeker piyasasını tamamen ele geçirecek. Kotalardan dolayı zaten zor durumda bulunan pancar çiftçisi, kısa sürede üretimden elini çekecek. Halk ise ‘doğal’ olarak görmediği, kimyasal müdahalelerle yapılan nişasta bazlı şekerlere mahkûm bırakılacak.

 

BAKANLIK KİME HİZMET EDİYOR?

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, “yangından mal kaçırırcasına” pancar çiftçisini yok edecek, buna karşılık ABD’li şirkete kotasız üretim hakkı getirecek bir kararı taslağa koyması dikkat çekti. Taslak görücüye çıkmadan önce Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği’nin (NÜD) 33’üncü dereceden mason olan Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz ve Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, Bakan Faruk Özlü ile görüşmüştü. Cargill’e kota kıyağı getiren taslağın da bu görüşmenin ardından görüşe açılması manidar bulundu.

DİĞER HABERLER
   Maliye Bakanlığı vergi borçlularını ilan edecek

 

KAMUOYU VE SİYASET YANILTILIYOR

 

Şeker Kurumu, NÜD, ŞEMAD, Adana Çiftçiler Birliği ve Türkiye Gıda ve İçecek Sanayicileri Derneği’nin nişasta bazlı şekerler konusunda kamuoyunu ve siyasileri yanılttıkları Sayıştay raporları ile belgelenmesine rağmen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bu birlik ve derneklerin taleplerini taslağa koyması düşündürücü bulundu.

 

KÂRLARI KATLANACAK

 

Üretim ve yatırımın önündeki engelleri kaldırma hedefiyle hazırlanan tasarı taslağında amaçlanan hedef gerçekleşirse, pancar üretiminde Avrupa’da sayılı ülkeler arasında bulunan Türkiye, bu ürünün üretiminden elini çekecek. ABD’nin küresel şirketi Cargill ile birlikte 5 NBŞ firması, şeker piyasasını tamamen ele geçirecek ve yapacakları kotasız üretimle müthiş kar elde edecekler. Halk ise sağlıksız bulduğu nişasta bazlı şekerleri tüketmeye mahkûm bırakılacak.

 

SON 14 YILDA 5.3 MİLYAR DOLAR KAYBETTİK

 

Son 14 yılda nişasta bazlı şekerlere uygulanan yüksek kotadan dolayı 407 bin hektar alanda 22 milyon ton pancar ekimi yapılamadı. Yapılan hesaplamalara göre 75 bin tarım işçisi işsiz kalırken, yan sektörlerle birlikte Türkiye’nin toplam kaybı 5.3 milyar doları buldu. Nişasta bazlı şekerlerin kotasız üretilmesi durumunda ise Türkiye’nin zararının korkunç boyutlara ulaşması bekleniyor.

 

DİĞER HABERLER
"Saraybosna'nın Kalbi" Robert de Niro'ya

 


10 Eylül 2016. 17:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x