Parakende yasası için 25 bin imza


Büyük mağazaların tedarikçi firmalardan raf parası, reklam katkısı ve promosyon ödemesi adı altında paralar istemesi bu firmaları zor duruma düşürmekte, ayrıca ödemelerin uzun vadelere bağlanması nedeniyle de tedarikçi firmalar sıkıntılı günler yaşamaktadır.

Türkiye genelinde başlatılan ‘Perakende Yasası Çıkarılsın’ kampanyası kapsamında toplanan 25 bin imzanın TBMM Başkanı Çiçek ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı’ya teslim edildi.

Bursa Bakkallar Esnaf Odasının öncülüğünde Türkiye genelinde başlatılan ”Perakende Yasası Çıkarılsın” adlı imza kampanyası kapsamında toplanan 25 bin imzanın, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya teslim edildiği bildirildi.

Bursa Bakkallar Esnaf Odasından yapılan yazılı açıklamaya göre, kampanya kapsamında bir araya gelen 30 il ve ilçenin oda başkanı ve yöneticileri, makamında ziyaret ettikleri TBMM Başkanı Çiçek ve Bakan Yazıcı’ya, çıkarılmasını istedikleri perakende yasasının içeriğine yönelik hazırlanan rapor ile toplanan 25 bin imza dosyasını sundu.

Oda Başkanı Muhammed Nuri Örs, hiper-grosmarket, alışveriş merkezleri (AVM) ve büyük mağazalar olarak isimlendirilen işletmelerin hızla artmasının perakende piyasasında rekabet koşullarının yok olmasına yol açtığını belirterek, sektörde tekelleşmeye dönük bir sürecin başladığını bildirdi.

Örs, büyük mağazaların rakipsiz kaldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

DİĞER HABERLER
İkinci yardım gemisi Gazze'ye ulaştı

”Bu kuralsızlığın önüne geçmek için perakende yasası çıkarılmalı. Mal ve hizmet ticaretindeki paylarını giderek artıran söz konusu AVM ve büyük mağazalar, perakende piyasalarındaki rekabet koşullarını yakın gelecekte bütünüyle ortadan kaldıracaklar. Esnaf ve sanatkarların yanı sıra küçük ve orta boy işletmelerin piyasa etkinliklerini kaybetmeleri, büyük mağazaların piyasalardaki hakim durumlarını güçlendirecek. Bu kontrolsüz süreç, yalnızca esnaf ve sanatkarlar ile tüketiciler için değil, üretici, sanayi ve toptancılar için de giderek artan sorunlar yumağına dönüşmeye başlamış görünüyor.”

Çarpık ve kontrolsüz gelişmelerden sektördeki tüm aktörlerin olumsuz etkilendiğini ileri süren Örs, şöyle devam etti:

”Büyük mağazaların tedarikçi firmalardan raf parası, reklam katkısı ve promosyon ödemesi adı altında paralar istemesi bu firmaları zor duruma düşürmekte, ayrıca ödemelerin uzun vadelere bağlanması nedeniyle de tedarikçi firmalar sıkıntılı günler yaşamaktadır. Rekabetin olmadığı piyasalar, ekonomik yönden verimli ve rasyonel piyasalar olarak değerlendirilemez. Bu olumsuz gidişin önlenmesi gereklidir. Çözüm, büyük mağazaların kuruluş ve faaliyetlerini yasal zeminde hukuki çerçevede kurallara bağlayan perakende yasa taslağının Avrupa Birliği uygulamaları göz önünde bulundurularak bir an önce yasalaşmasıdır. Aksi taktirde iş işten geçer ve sektör paydaşları olarak içinde bulunduğumuz bu gemiyle hepimiz aynı facianın mağdurları durumuna düşeriz.

DİĞER HABERLER
"Bizi Bu Hale Samsun'daki Dedikodular Getirdi"

AVM’de kira isyanı büyüyor

AVM’lerde markaların dövizle kira isyanı sürüyor. Artan kurlar dövizle kiralama yapan AVM’lerdeki markaların korkulu rüyası olmaya devam ediyor.

Artan kurlar dövizle kiralama yapan AVM’lerdeki markaların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Tescilli Markalar Derneği Başkanı Füsun Çevikel Kuran, “AVM yatırımcıları da markalar da 1 Ocak’ı bekliyor. Gece gündüz dua ediyoruz kur düşsün diye. TL’ye geçilmesi bizim avantajımıza. En azından kiraların her yıl yüzde 5 artacağını bilip bütçelerimizi ona göre ayarlarız” dedi. Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan ise kiralarla ilgili ciddi sıkıntı çektiklerini söyledi. “Gerçekten canımız yanıyor. Kurun yükselmesiyle bütün bütçe planlarımız alt üst oldu. Tüm emeklerimiz boşa gitti. Kredisi biten AVM, TL’ye dönmeye söz veriyor. İyisiyle kötüsüyle bir şekilde kendi paramıza inanmamız gerekiyor” dedi.

“BIRAKIN ZAM YAPSINLAR”

Kiğılı’nın sahibi Abdullah Kiğılı ise AVM yönetimine gönderme yaptı. “Bırakın kiraları artırsınlar. Hammadde fiyatları yükselişte, ek ithalat vergisi geldi, kurdan son iki ayda yüzde 20 enflasyon yedik. Bunların üstüne bir de kiralara zam yapmak istiyorlar. Artık bir şey diyemiyoruz” dedi. Son dönemde ürünlere yüzde 10-15 zam yapıldığını ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Kiğılı, “AVM sahipleri bir şekilde ya kuru sabitleyecek ya TL’ye geçecek. Bizim zorumuzla değil mecburen geçmek zorunda kalacaklar” dedi.

DİĞER HABERLER
"Rusya ile ihracatta atılım yapmak istiyoruz"

NANE: 20 AVM TL’YE GEÇSİN

City’s AVM’nin Genel Müdürü Kazım Çizmeci ise, “Biz de dövizle borçlandık. Mümkün olsa hemen TL’ye geçerdik ama 2016’yı beklememiz gerekecek” dedi. Markalarla konuşarak durumu altından kalkılabilir bir hale getirmeye çalıştıklarının altını çizen Çizmeci, kredi bitmeden TL’ye geçmenin mümkün olmadığını söyledi. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane ise, dövizle kredisi biten AVM’lerin TL’ye geçebileceğini bu nitelikte 20’ye yakın AVM olduğunu söyledi. Nane, “Artık herkes kendi göbek bağını kendisi kesiyor. Ortak bir tutum geliştirmek yerine herkes bulunduğu AVM’nin yöneticisiyle bir çözüm yolu bulacak” dedi.


21 Ekim 2011. 17:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x