“Memleketimden Ekonomi Manzaraları”


erincyeldan6

 – “İstihdam dostu olmayan, ithal sermayeye aşırı bağımlı, canlılık yaratan ama bu canlılığın finansman olanakları daraldığı noktada zikzaklar yaratarak kalp atışlarına döndüğü bir konjonktürdeyiz”

 

 

 

– “Kırılganlıkları yaratan sermayenin kontrolsüz girişi, bu kumarhane kapitalizminin denetlenmesi gerekiyor”

 

 

Yaşar Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen “Ekonomi Sohbetleri” toplantısına konuk oldu.

 

 

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Aydemir Aşkın Salonu’nda düzenlenen söyleşide “Memleketimden Ekonomi Manzaraları” konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Yeldan, Türkiye ekonomisinin büyüme, enflasyon ve döviz kuru gibi verilerini irdeleyerek 1950’den bu yana geçirilen aşamalar ve bugün gelinen nokta hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

 

 

Büyüme grafikleri incelendiğinde büyük zikzakler çizen grafik üzerinde ortalamalara göre bir doğru çizildiğinde yönün aşağıya doğru olduğunun görüldüğünü ifade eden Yeldan, imalat sanayinin GSMH içindeki payının da giderek gerilediğini söyledi.

 

 

 

Gelinen noktada kırılganlıkların devam ettiğini belirten Yeldan, şöyle konuştu:

“Kabaca izlenen model; (dışarıdan para gelsin, biz bunu ekonomiyi canlandırıcı, tüketim ve yatırıma dönüştürücü bir talepte değerlendirelim, ara malı ithalatı da ucuzladığı için ithalata bağlı bir ihracat yapısı kullanalım).Fakat ithalata bağlı ihracat da sermaye yoğun, emek kullanmayan bir üretim modeli olduğu için işsizlik yüzde 8-9 bandına

sıkışmış gidiyor. İstihdam dostu olmayan, ithal sermayeye aşırı bağımlı, canlılık yaratan ama bu canlılığın finansman olanakları daraldığı noktada zikzaklar yaratarak kalp atışlarına döndüğü bir konjonktürdeyiz. Bu sadece Türkiye’ye özgü değil bizim gibi ekonomilere biçilmiş kolay bir olanak olarak değerlendiriliyor.”

 

DİĞER HABERLER
 Kümes hayvancılığında üretim arttı

 

 

 

erincyeldan1Bunun sürdürülebilir olup olmadığı yönündeki tartışmaların devam ettiğini, Japonya ve Kore gibi sürekli büyüme ortamının yakalanması için eğitim reformu yapılması, halen ortaokul terk düzeyinde olan ortalama eğitimin yükseltilmesi, niteliği yüksek işgücünün artırılması ve Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayrılması gibi önlemlerin gündemde olduğunu anlatan Yeldan, bu konuda bugünden yarına etkili olacak bir reçetenin bulunmadığını ifade etti.

 

 

 

Dünyadaki mevcut modelin gelir dağılım dengesini bozduğunu, sermayenin kontrolsüz dolaşımının bir çok ekonomide kırılganlığa neden olduğunu ifade eden Yeldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye gibi ülkelerin kırılganlıklarını yaratan da sermayenin kontrolsüz girişi. Yasaklanması değil ama yönlendirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede Tobin Vergisi, finansal işlem vergisi veya zorunlu karşılık oranları gibi konular tartışılıyor. Bunlar piyasa tarafından algılanabilen sinyaller olarak üretilebilirdi. Sermaye girişleri biraz da IMF baskısıyla tüm dünyada o kadar popüler hale geldi ki bu bir demokrasi sorunu gibi aktarıldı. (Fikirler de sermaye de özgürdür, paranın sıcağı soğuğu olmaz para paradır) dendi. Fakat artık bu kumarhane kapitalizminin denetlenmesi gerekiyor.”

Kapitalizmin yaşadığı krizi aşamaması için başka bir dünya sisteminin gelişmesiningerektiğini de belirten Yeldan, “Öyle bir alternatifi yaratacak unsurlar güçlü değil” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Uluslararası zeytinyağı yarışması Edremit'te düzenleniyor

20 Eylül 2013. 16:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x