Prof. Ender Yarsan: “Hayvanları koruma günü kapsamında değil her zaman için onların yanında olduk.”


Prof. Dr. Ender YARSAN
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı

Hayvanları korumak ve bu konuda farkındalık yaratmak için 1931 yılında Floransa’da kabul edilen Hayvanları Koruma Günü, her yıl 4 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. Hayvan dostları ilk kez İngiltere’de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla “Hayvanları Koruma Birliği”ni kurmuşlardır. Ülkemizde ise hayvan severleri bir araya getiren ilk resmi Dernek İstanbul’da 1912 yılında “Himaye-i Hayvanat Cemiyeti” adı ile kurulmuştur. Atatürk’ün direktifleri ile 1923 yılında “Türkiye Hayvanları Koruma Derneği” olarak faaliyetlerini sürdürmüştür.  

Uluslararası ölçekte aynı amaçlı dernekler birleşerek Lahey’de “Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu”nu oluşturmuşlardır. 1931 yılında Floransa’da toplanan bu kuruluş Dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü olarak ilan etmişlerdir. Bu günün amacı; yeryüzünde insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşama hakkına saygı duymaktır. Evde beslenen hayvanlara merhametli davranmak, koruyup kollamak, iyi koşullarda beslenmeleri, duyarlı davranılması konularında farkındalık yaratmaktır. İlerleyen süreçte 15 Ekim 1978’de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi de 14 maddeden oluşacak şekilde bu hususlara dikkat çekmiştir. 

DİĞER HABERLER
Hristiyanlar Noel'i kutladı

Tabi hayvan sevgisi ve onlara yönelik merhametli davranma duygusu açıkçası bizlerin, tarihsel süreç içerisinde hep yaşantısında olan bir gerçek olmuştur. 

Osmanlı döneminde hayvanlar için vakıfların ve özel yapıların kurulduğunu görüyoruz. Osmanlı’da hayvanların ne kadar değer gördüğünü yapılmış olan çalışmalarla anlamak mümkündür: 

– Hayvan ve ağaçlar için vakıflar kurulmuştur,
– Kediler ve kuşlar için yapılar oluşturulmuş, kuş evleri/köşkleri kurulmuştur,
– Hayvanların beslenmesi için görevliler tahsis edilmiştir,
– Sokak hayvanları için besleme günleri düzenlenmiştir,
– Bursa’da Gurabahane-i Laklakan adı verilen leylek bakımevleri kurulmuştu,
– Dolmabahçe’de kuş ve Üsküdar’da kedi hastaneleri inşa edilmiştir,
– Binek hayvanlarına fazla yük yüklememek için fetvalar alınmıştır. 

Dünya’da hayvan haklarına ilişkin ilk kapsamlı düzenleme ise III. Murad döneminde olmuştur. Hazırladığı fermanda, hamalların at, katır ve beygirlere tahammüllerinin üzerinde yük taşıtmaları yasaklanmıştır. Hayvanların bakım ve beslenmesine ilişkin fermandaki ikaz ve hükümlere uymayanların da cezalandırılacağı bildirilmiştir.

Bugüne geldiğimizde ise 24 Haziran 2004’te “Hayvanları Koruma Kanunu”nun kabul edilmesiyle hayvan hakları resmi olarak güvence altına alınmış oldu. 5199 numaralı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. maddesiyle hayvanlara resmi olarak yaşama hakkı tahsis edildi. Kanun yakın zaman içerisinde revize edildi ve 14 Temmuz 2021 de “Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” şeklinde 19 maddede revizyonla Resmi Gazetede yayınlandı. 

DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Ender Yarsan: Tek Sağlık Günü

Açıkçası Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak Hayvanları koruma günü kapsamında değil her zaman için onların yanında olduk. Fakültemiz Hayvan Hastanesi 7 gün 24 saat olacak şekilde hizmet sunmaktadır. Yıllık bakılan hasta sayımız 30 binin üzerindedir. 

Yine Fakültemiz Gezici Kliniği Protokollerimiz doğrultusunda sağlık hizmeti sunmaktadır. Öyle ki yakın zaman içerisinde Antalya da meydana gelen Orman Yangılarında zarar göre hayvanlar için bu bölgeye giderek de hizmet sunmuştur. 

Gerek öğrencilerimizin gerekse diğer fakültelerin ve meslektaşlarımızın hayvan hakları konusunda yasal mevzuatı öğrenmeleri noktasında Türkiye Barolar Birliği ile yakın zamanda iki ayrı etkinlik düzenlenerek bilgilendirmeler yapılmıştır. 

Genç Kızılay Ankara öğrenci grubu özellikle ampüte hayvanlara yönelik yapacakları çalışmalar için destek istemişler ve bu kapsamda hazırlayacakları aparatlar için kendilerine bilimsel destek sağlanmıştır. 

Diğer taraftan Fakültemiz bünyesindeki Öğrenci Gruplarımız da bu kapsamda yoğun çalışmalar yapmaktadırlar. 

Farkındalık bilincinin oluşması dileğiyle 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kutlu olsun…


4 Ekim 2021. 23:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x