Radyasyonlu sushi paniği başladı


Radyasyon sızıntısı, birçok malzemesi Japonya’dan ithal edilen sushi gibi Japon yemekleriyle ilgili endişe yarattı
 
Bugüne kadar Japonya’dan ithalatla övünen restoranlar ise artık “Biz malzemeleri aslında Avrupa’dan ithal ediyoruz” diyor

Sabah Gazetesi’nden Pınar Çelik’in haberine göre, Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketi sonrası patlama yaşanan nükleer reaktörlerden sızan radyasyon tehdidinin bir ucu da Türkiye’ye uzandı. Özellikle yüksek gelir grubunun favori yiyeceklerinden olan sushi ile Japon mutfağında kullanılan ana malzemelerin bir çoğunun Japonya’dan ithal edilmesi endişe yarattı. Bölgedeki pek çok ülke radyasyon sızıntısı nedeniyle Japonya’dan yapılan ithalata karşı önlem almaya hazırlanırken Türkiye’de ise karmaşa yaşanıyor. Özellikle daha önce ürünlerini Japonya’dan ithal etmekle övünen firmalar ağız değiştirip “Ürünlerimiz Avrupa’dan ithal ediliyor” tezine sarılıyor. Firmaların kendilerini bu şekilde savunmasına karşı ise tüketicinin vereceği tepki merak konusu.

FİYAT ARTIŞI ÜLTİMATOMU

Soya sosu firması Kikkoman’ın Türkiye Bölge Müdürü Junichi Sawano satış yaptıkları Türk firmalara, “Türkiye’ye gelen ürünlerin Avrupa’dan ithal edildiğini anlatın’ uyarısı geçti. Kikkoman Marka Müdürü Nazlı Bahçeyaka, Türkiye’nin Japon mutfağına ait pek çok ürünü Avrupa’dan ithal ettiğini buna rağmen bazı ürünlerin ise Japonya’dan geldiğini söyledi. Asıl etkinin fiyatlarda yaşanacağının altını çizen Bahçeyaka, “Firma, pek çok fabrikası Japonya’da hasar gördüğü için nisandan itibaren fiyat artışları olacağına dair bize bir ültimatom verdi” dedi.

DİĞER HABERLER
Soyu tükenmekte olan Merlin balığı yavrusunu zıpkınladı

Radyasyon testleri başladı

Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami felaketine bir de nükleer reaktör patlamalarının yarattığı radyasyon sızıntısı eklenince, dünyayı radyasyonlu gıdalar paniği sardı. Singapur, Endonezya ve Tayland, Japonya’dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon testi yapmaya hazırlanıyor. Tayland Gıda ve İlaç İdaresi Genel Sekreteri Pipat Yingsarii, önceliği taze gıdalara vereceklerini belirtti. Pipat, yetkililerin tüm gıda ürünlerine test yapmaya hazır olduğunu da bildirdi. Singapur Tarım – Gıda ve Veterinerlik Dairesi ise, Japonya’dan ithal edilen gıdaları kontrolden geçireceklerini belirterek, “Yakın zamanda ithal edilen gıda ürünlerine öncelik vereceğiz” dedi. Singapur, Japonya’dan en çok gıda mamülleri ithal eden ülkeler arasında yer alıyor. Balık, et, sebze ve meyve gibi gıdalar direk Japonya’dan getiriliyor.

NÜKLEER TEHLİKELİ İSE,TÜP’TE TEHLİKELİ

Başbakan Tayyip Erdoğan, Japonya’da yaşanan gelişmelerin ardından hükümet olarak nükleer santrali askıya alma gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyledi. Türkiye’nin nükleer santrallere yönelik tehditlerden nasıl korunacağı sorulan Erdoğan, “Riski olmayan yatırım yoktur. O zaman evinize tüp de koymamak gerekir, doğalgaz hattı çekmemek gerekir ya da ülkenizden ham petrol hattının geçmemesi gerekir” dedi.

Bu şiddetteki bir depreme sadece nükleer santrallerin değil pek çok şeyin dayanamayarak yıkıldığını hatırlatan Erdoğan şöyle dedi: “Şimdi köprüleri yapmayalım mı? Bütün o dev köprüler gitti. Birinci, ikinci köprü var, üçüncü köprü hesapta. Bir de bunların altında tüp geçidimiz var. Yapılan tüm bilimsel çalışmalarda önümüze getirilen şudur: Depreme en dayanıklı olan bu tüp geçittir. Bunlar hesabıyla yapılıyor, tüm tedbirleri alacağız.”

DİĞER HABERLER
İspanyollara Türk çipurası, levreği ziyafeti

16 Mart 2011. 08:54
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x