“Ramazan fırsatçılığı yapılmasın”


TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan fırsatçılığına karşı uyardı. Tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm tarafların bu hususta gereken hassasiyeti göstermesini istedi.   

(ANKA) – Gıdaya zam geleceği, ürünlerin Ramazan ayında zamlanacağı şeklinde çıkan haberlerin fırsatçılara zemin hazırladığına dikkat çeken Bayraktar, “Halkın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemeli. Piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnaf zan altında bırakılmamalı” dedi. -Son 15 günde üreticide et fiyatlarının değişmemesine karşın marketlerde dana eti yüzde 0.5, kuzu eti yüzde 2 artış gösterdiğini dile getiren Bayraktar, “Çilekte ise üretici fiyatları düşerken, market fiyatları artış göstermiştir. Soğan, salatalık, karpuz, kavun, armut yeşil fasulyede ise marketlerdeki fiyat düşüşü üreticiden daha az olmuştur. Üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yeterince yansımamıştır” diye konuştu.

-Marketlerde ve üreticide geçen yıl ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünlerin patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuzu eti olduğunu vurgulayan Bayraktar, fiyatı en çok düşen ürünlerin soğan, salatalık ve limon olduğunu kaydetti. Aynı dönemde market fiyatlarında elma, nohut, tavuk eti ve toz şekerde fiyat değişimi görülmezken, 8 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı yaşandığını kaydetti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ramazan fırsatçılığı yapılmasın” çağrısında bulundu. Tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm tarafların bu hususta gereken hassasiyeti göstermesini istedi. Gıdaya zam geleceği, ürünlerin Ramazan ayında zamlanacağı şeklinde çıkan haberlerin fırsatçılara zemin hazırladığına dikkat çeken Bayraktar, halkın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemesi gerektiğini vurguladı. Piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnaf zan altında bırakılmamasını isteyen Bayraktar, son 15 günde üreticide et fiyatlarının değişmemesine karşın marketlerde dana eti yüzde 0.5, kuzu eti yüzde 2 artış gösterdiğini dile getiren Bayraktar, marketlerdeki fiyat düşüşünün üreticiden daha az olduğunu, üretici fiyatlarındaki düşüşün marketlere yeterince yansımadığının altını çizdi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik Genel Merkezinde düzenlediği toplantı ile Ramazan ayından önce üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını açıkladı. Fiyatı artacak ürünlerin de listesini verdi. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında bir hareketlilik başladığına dikkat çeken Bayraktar, gıda piyasalarında yaşanan bu hareketliliğin bazı spekülatörlerin iştahını kabarttığını, halkın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemesini istedi. Bayraktar, piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnafın zan altında bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

-“ÜRETİCİDE ET FİYATLARI DEĞİŞMEMESİNE KARŞIN, MARKETLERDE ARTTI”-

Bayraktar 15 günlük fiyat değişimi hakkında da bilgi verdi. Son 15 günde dana ve kuzu etindeki üretici fiyatı hiç artmadığı halde, market fiyatlarının arttığını dile getirerek, 30 Haziran’dan bu yana son 15 gündeki fiyat değişimine baktığımızda, market fiyatlarında 11 üründe fiyat değişimi olmazken, 13 üründe azalma, 7 üründe ise fiyat artışı olduğu vurgulandı. Bu dönemde üretici fiyatlarında ise 17 üründe fiyat değişimi olmadığını, 9 üründe azalma yaşandığını vurgulayan Bayraktar, 3 üründe ise fiyat artışı yaşandığını kaydetti. Market ve üretici fiyatlarını birlikte değerlendiren Bayraktar, “Karpuz, sivri biber, fındık, dana eti ve kuzu etinde üretici fiyatı değişmezken, market fiyatlarının arttığı görülmektedir. Son 15 günde üreticide et fiyatları değişmemesine karşın, marketlerde dana eti yüzde 0.5, kuzu eti yüzde artış göstermiştir. Çilekte ise üretici fiyatları düşerken, market fiyatları artış göstermiştir. Soğan, salatalık, karpuz, kavun, armuz, yeşil fasulyede ise marketlerdeki fiyat düşüşü üreticiden daha az olmuştur. Verilerden de görüldüğü üzere üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yeterince yansımamıştır. Bütün bu hususları değerlendirdiğimizde et fiyatları iddia edildiği gibi artmamış hatta hiç değişmemiştir” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Gıda güvenliği için uluslararası büyük buluşma

-GEÇEN YIL RAMAZAN ÖNCESİNE GÖRE FİYATLARI EN ÇOK ARTAN 5 ÜRÜN-

Bayraktar geçen yıl ve bu Ramazan öncesi fiyatları karşılaştırdı. Marketlerde ve üreticide geçen yıl ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünler patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuzu eti olduğunu aktaran Bayraktar, fiyatı en çok düşün ürünler soğan, salatalık ve limon olduğunu bildirdi. Geçen yıl Ramazan öncesine göre fiyat değişimine bakıldığında market fiyatlarında elma, nohut, tavuk eti ve toz şekerde fiyat değişimi görülmediğini dile getiren Bayraktar, 8 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı olduğunu kaydetti. Bayraktar, Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın incelendiğinde üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 317’lere ulaştığının altını çizdi. Bayraktar, “Ürün grupları itibarıyla baktığımızda ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 317.5, kurutulmuş ürünlerde yüzde 236.7, baklagillerde yüzde 250.2, pirinçte yüzde 193.4’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 265.2’lere kadar çıktığı görülmektedir. Üretici market fiyat farkının en fazla olduğu ilk 5 ürün ise sırasıyla yüzde 317.1 artışla domates, yüzde 298 artış ile sivri biber, yüzde 291.3 ile salatalık, yüzde 265.2 ile süt, yüzde 240.2 ile kuru fasulyedir” dedi.

-“PATATESTE FİYATLAR NORMAL SEYRİNE DÖNDÜ”-

2010 yılı Ramazan öncesine göre bu Ramazan ayı öncesinde üretici fiyatlarında yeşil mercimekte fiyat değişimi görülmezken, 8 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı olduğunu vurgulayan Bayraktar şu açıklamalarda bulundu:
“Geçen yıl Ramazan göre üretici ve market fiyatlarını birlikte değerlendirdiğimizde üretici ve markette fiyatı en çok artan ürünlerden bazıları patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuzu eti oldu. Geçen yıl yazlık patates ekiminin fazla olması ile birlikte, bu dönem içinde piyasaya arz edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlarda düşüş görüldü. Bu düşüşün ardından bu yıl rekoltenin normal seyrine dönmesi fiyat artış gibi görülmektedir. Patateste fiyatlar ancak normal seyrine dönmüştür. Kuru kayısıda yeni ürün henüz tam olarak piyasaya çıkmamıştır. Geçen yıl yaşanan don olayı nedeniyle de rekoltedeki azalışa bağlı olarak fiyatlarda artış meydana gelmiştir. Sivri biber, patlıcan, yeşil fasulye gibi ürünlerde ise iklim koşullarına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak fiyat artışları görülmüştür. Fiyat düşüşü görülen ürünlere baktığımızda limonda 2010-2011 sezonunda ihracat iadelerinin gecikmeli olarak açıklanması tüm yılı etkilemiş olup, geçen yıl Ramazan ayı öncesine göre fiyatlar gerilemiştir.”

DİĞER HABERLER
Geçen yıl rekoltesi mümkün değil"

-“RAMAZAN AYINDA EN UYGUN FİYATLA SATIN ALINABİLECEK ÜRÜNLER YAŞ SEBZE VE MEYVELER”-

Bayraktar, Ramazan ayında en uygun fiyatla satın alınabilecek ürün grubunun yine yaş sebze ve meyveler olduğunu dile getirdi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının sebze ve meyvenin kaliteli, bol ve ucuz olduğu bir mevsime denk geldiğini vurgulayan Bayraktar, vatandaşın bol miktarda yaş sebze ve meyve tüketebileceğini belirtti.

-“KURUTULMUŞ ÜRÜNLERE DİKKAT”-

Kurutulmuş ürünlere dikkat çeken Bayraktar, “Geçen yıl Ramazan ayı öncesi değerlendirmemiz ile kıyasladığımızda kuru üzüm, kuru kayısı ve fındık gibi) kurutulmuş ürünlerde geçen yıla göre marketlerde ortalama yüzde 15 fiyat artışı görülmektedir. Özellikle Ramazan ayında halkımızın bu ürün grubuna talebi artmaktadır. Talep artışı suistimal edilmemelidir” diye konuştu.

-“KUZU ETİ VE SÜT FİYATLARININ ARTIŞINDA ÜRETİCİNİN VEBALI YOK”-

Bayraktar, bir diğer dikkat edilmesi gereken ürün grubunun ise hayvansal ürünler olduğunu vurguladı. Kuzu eti ve sütte market fiyatlarının geçen yıl Ramazan öncesine göre artış gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, kuzu eti ve süt fiyatlarının artışında üreticinin vebali olmadığını belirtti. Bayraktar et fiyatlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:”2010 yılı Nisan ayından itibaren başlayan canlı hayvan ve et ithalat sürecinin üzerinden bir yıldan daha fazla bir süre geçmiştir. Ne yazık ki bu dönem üreticilerimiz açısından iyi bir şekilde sonuçlanamamıştır. 2010 yılı Ramazan öncesi dana eüti üretici fiyatları 15,92 TL/kilo iken 2011 yılı Ramazan öncesinde yüzde 12.6 azalarak 13,92 TL’ye gerilemiştir. Aynı dönemlerde perakende dana eti fiyatı ise yüzde 4.5 oranında azalarak 26,92 TL/kilodan 25,71 TL/kiloya düşmüştür. Görüldüğü üzere perakende fiyatları düşürmeyi amaçlayan ithalat uygulaması hedeflenen sonucun elde edilmesine yeterince etki etmemiş, bilakis yükselen yem maliyetleriyle baş etmek zorunda kalan üreticilerimizin satış fiyatlarının daha da düşmesiyle büyük bir sıkıntı içine girmesine neden olmuştur. İthalat kararı ve uygulamaları kuzu eti fiyatlarında ilgili dönemde aşağı yönlü hiçbir etkiye neden olmamıştır. 2010 yılı Ramazan öncesinde 20,19 TL/kilo olan üretici satış fiyatı yüzde 6.2 artarak 21,44 TL/kiloya yükselmiş, 30,28 TL/kilo olan perakende kuzu eti fiyatı ise yüzde 7.6 artarak 32,58 TL/kiloya yükselmiştir.”

-“ÇİĞ SÜT FİYATI YÜZDE 14.4 AZALIRKEN, MARKETLERDE YÜZDE 3.2 ARTTI”-

Süt fiyatlarına da değinen Bayraktar, 2010 Ramazan ayında 0,73 TL/litre olan çiğ süt fiyatının 2011 Ramazan öncesinde yüzde 14.4 oranında azalarak 0,63 TL/litreye gerilediğini belirtti. Bayraktar, buna karşılık marketlerde süt fiyatlarının 2010 Ramazan öncesinde 2,11 TL/litre iken 2011 Ramazan öncesinde yüzde 3.2 oranında artarak 2,28 TL/litreye yükseldiğini kaydetti.

-“SPEKÜLASYONA FIRSAT VERİLMEMELİ”-

Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin herkesin dileği olduğunu söyleyen Bayraktar, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflarıh bu hususta gereken hassasiyeti göstermesini istedi. Tarımın ekonominin anahtar sektörü olduğunu dile getiren Bayraktar, “Tarımda meydana gelen en ufak bir değişim ülke ekonomisi ve halkın ekonomisini doğrudan etkilemektir. Bilindiği üzere tarım, üretimde riskin en fazla olduğu bir sektör olması nedeniyle her zaman desteklenmesi gerekmektedir. Serbest piyasa ekonomisinin tavizsiz uygulandığı ABD ve AB’de bile her zaman tarım değişik şekillerde desteklenmektedir. Tarımsal üretimde meydan gelen bir değişim fiyatlara doğrudan yansımaktadır. Arzın azaldığı dönemde fiyatlar artarken, arzın çoğaldığı dönemde fiyatlar dibe vurmaktadır. Fiyat dalgalanmalarından hem üreticilerimizin hem tüketicilerimizin mağdur olmaması açısından üretimde istikrar sağlanmalıdır. Üretimde istikrarın bozulmasına fırsat verilmemeli, sıkıntının yaşandığı durumlarda tedbirler zamanında alınmalı, spekülasyona fırsat verilmemelidir. Üretici, esnaf, halk Ramazanı dört gözle beklemektedir. Tüm taraflar Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmeli, halkımız mağdur edilmemelidir. Gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmamalıdır” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
"Aç üniversiteli Kalmasın" Projesi

TZOB Başkanı Bayraktar, gıda fiyatlarındaki anormal artışlar, teminindeki zorluklar tarımın stratejik önemini dünyaya daha net hissettirdiğine dikkat çekerek, bu nedenle günümüzde yeterli ve güvenilir gıdaya erişim tüm dünya ülkelerinin öncelikleri arasında yerini aldı. Bu bağlamda gıdanın üretildiği tarım sektörünün ne denli önemli olduğu açıkça ortaya çıktığını vurguladı. Bitkilerdeki büyüme ve gelişme olaylarının genetik yapının yanında çevre koşulları tarafından yönlendirildiğini belirten Bayraktar, bu durumda üretimin iklimsel faktörlerden önemli ölçüde etkilendiğini dile getirdi.

-“FINDIK DIŞINDA HİÇBİR ÜRÜNDE REKOLTE KAYBI BEKLEMİYORUZ”-

Türkiye’de ilkbaharda yağışların fazla olması, Haziran’da da devam etmesi, yağışların da geçen yıla göre fazla olması gibi çeşitli nedenlerle bazı ürünlerde rekolte artışı yaşandığını dile getiren Bayraktan, “Yağışa bağlı olarak artan hastalıklar nedeniyle çeşitli sebze ve meyvelerde verim ve kalite kayıplarına neden olmuştur. Buna karşın üretimde bir artıştan bahsetmek mümkündür. Meydana gelen yağışlar nedeniyle kiraz, erkenci karpuz gibi bazı ürünlerin olgunlaşmaları gecikmiş, turfanda ürünler biraz daha geç bir vakitte piyasaya girmiştir. Bütün bu gelişmelere rağmen, şu anki mevcut verilere göre fındık dışında hiçbir üründe ciddi bir rekolte kaybı beklememekteyiz. Dolayısıyla üretim arzı istenilen düzeydedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde kamuoyunda gıdaya zam geleceği, ürünlerin ramazan ayında zamlanacağı şeklinde çıkan ve halkımızı tedirgin eden haberlerdir” dedi.

-“RAMAZAN AYINI DÖRT GÖZLE BEKLEYEN ESNAF ZAN ALTINDA BIRAKILMAMALI”-

Bu tür haberlerin fırsatçılara zemin hazırladığını dile getiren Bayraktar, bir avuç spekülatörün, 5 milyon çiftçiyi ve 73 milyon tüketiciyi mağdur etmesinin önlemek gerektiğini vurguladı. Bayraktar, insanların haklarını küçük bir azınlığın menfaatlerine kurban edilmemesini gerektiğini söyledi. TZOB Başkanı Bayraktar, “Bizler de üreticiden tüketiciye, halkımızın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalarımıza devam ediyoruz. Amacımız, tüketicinin ödediği fiyattan üreticilerimizin yeterince yararlanamadığın ortaya koymak, ayrıca fiyat artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, olası bir spekülatif fiyat artışlarını önlemektir” diye konuştu.


17 Temmuz 2011. 14:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x