Ramazan’da kimsenin fırsatçılık yapmasına izin verilmeyecekmiş…!


untitled
Ramazan öncesinde gıda piyasalarındaki son gelişmelerin değerlendirildiği Ramazan Ayı’na ilişkin toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz; Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini söyledi.
TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, Ramazan öncesinde dünya ve Türkiye’de gıda piyasaları ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kopuz; sektör olarak hazırlıklarının tamam olduğunu ve Ramazan ayı süresince hemen hiçbir gıda ürününün temininde ve piyasaya arzında sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.
Her Ramazan’da gıda ürünlerine zam konusunun gündeme getirildiğini kaydeden Kopuz, “Tabii ki bu tüketicimizin cevabını bilmek istediği haklı bir konudur. Ancak şu da iyi bilinmelidir ki, globalleşen dünyada gıda fiyatları artık hiçbir ülke için yerel sorun değildir. Dünya artık birbirine bağımlı bir dünyadır. Bu bağımlılık küresel petrol fiyatlarından tutun da dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanan kuraklığa kadar birbirini etkileyen bir dizi gelişmeler zinciri ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hiçbir ülkenin, aslında tarım, gıda ve içecek konusunda kendine yeterli olmadığını söylemek gerekir. Bu tespiti yapmakla birlikte küresel et, süt, hububat, bakliyat, şeker ve yağ gibi tarımsal ürünlerin üretiminin her yıl arttığını belirtmekte de fayda görüyorum. Bunun bir sonucu olarak ve mevsimin de etkisiyle küresel gıda fiyatları bu dönemde düşüş eğilimindedir. Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, 2014-2025 yılları arasında inişli-çıkışlı olsa da gıda fiyatlarının genel düşme eğilimini koruyacağı tahmininde bulunmaktadır.” diyor.
Kopuz, Ramazan öncesinde sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
Ramazan öncesi fiyat hareketlerinin normal seviyelerde kaldığını söyleyen Kopuz, iklim şartlarında ve rekoltede çok büyük ve beklenmedik değişiklikler olmadığı takdirde önümüzdeki aylarda da fiyatların normal seyredeceğini sözlerine ekledi.
Ana harcama grupları içerisinde bir önceki aya göre fiyatlardaki en önemli düşüş gösteren grup %2,18 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.
İşlenmiş gıda fiyatları Mayıs ayında yatay seyrini korurken, işlenmemiş gıda fiyatları ise taze sebze kaynaklı olarak yüzde 5,33 oranında geriledi. Şemsi Kopuz, kırmızı ette de fiyatların dengeye kavuştuğunu, arz kaynaklı fiyatların yükselmesi gibi bir sorun olmadığını da belirtti.
Kumanya pazarı 4 milyarı buluyor
Şemsi Kopuz, her Ramazan’da yüz binlerce gıda kumanyası hazırlandığını ve buradaki ek ticaret hacminin bu yılda 3-4 milyar TL aralığında gerçekleşeceğini beklediklerini söyledi. Farklı çeşitliliğe ve ebatlara sahip kumanyaların her bütçeye göre hazırlandığını ve çoğu vatandaşın kumanyaları ikram amaçlı aldığını ifade eden Kopuz, aynı zamanda tüketiciyi konuyla ilgili uyardı. Merdivenaltı diye tabir edilen açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde üretim izni olmayan ürünlerin satışı ve tüketimi konusuna dikkat çeken Şemsi Kopuz, gıda güvenliğini tehdit eden bu durumun önüne ancak bilinçli tercihler yaparak geçebiliriz, bu halk sağlığının korunması ve kayıtdışı ile mücadele etmek adına son derece önemlidir, dedi.

DİĞER HABERLER
Nobel Barış Ödülü

28 Haziran 2013. 15:12
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x