Rekabet başlıyor gaz ucuzlayacak


Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı olan Türkiye, doğalgazda reform yapıyor. Özel sektör gaz ithal edebilecek. Rekabet vatandaşın faturasına ucuzluk olarak yansıyacak

 

Irak, Azerbaycan ve Türkmenistan başta olmak üzere bölgede doğalgaz projeleri hız kazanırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yıllık 50 milyar metreküp gibi büyük tüketim hacmine ulaşan Türkiye gaz sektöründe reforma hazırlanıyor. Yeni hazırlanan Doğalgaz Piyasası Kanunu’na göre, doğalgaz ithalatı serbestleşecek. Yurt dışından ucuz gazı bulan Türkiye’ye getirecek. Böylelikle pazar içerisinde rekabetin önü açılırken, Türkiye piyasasında rekabetle fiyatların düşmesi hedefleniyor. Enerji Bakanlığı ve EPDK görüşleri ile şekillendirilen ve diğer kurumların da görüşüne açılan tasarı BOTAŞ’ın yapısında da reforma gidiyor. Buna göre; kamunun en büyük şirketlerinden olan BOTAŞ, ‘Doğalgaz Ticaret ve Taahhüt A.Ş.’ ve ‘BOTAŞ Boru Hatları ile Taşıma A.Ş.’ olarak 2’ye ayrılacak. Kamu şirketi BOTAŞ, şu anda mevcut yasalar gereği yeni uluslararası gaz anlaşmalarına imza atamıyor.

 

ÖZEL SEKTÖR DEVREDE

 

Yeni yasayla birlikte, Bakanlar Kurulu kararı ile BOTAŞ’a yeni doğalgaz anlaşması yapma yetkisi veriliyor. Böylelikle BOTAŞ’ın bölgenin yeni doğalgaz potansiyelini taşıyan Irak ve Azerbaycan’la yeni doğalgaz anlaşması yapmasının önü açılıyor. Yasa ile özel şirketlerin ithalat yapılmasında aranan ‘teknik gereklilik’ kriteri kaldırılarak ekonomik güç yeterli görülüyor. Bu şekilde Türkiye’nin büyük holdinglerinin doğalgaz sektörüne girerek, ithalat yapmalarının önünün açılması hedefleniyor.

DİĞER HABERLER
Sınır ticaretinde sorumluluk valilerde

 

DEPO ŞARTI VAR

 

Avrupa’nın en büyük doğalgaz pazarlarından olan Türkiye’de sadece Silivri’de TPAO’ya ait doğalgaz deposu bulunuyor. Yeni tasarıya göre; gaz ithal edecek şirketler, gazın yüzde 10’unu Türkiye’de depo etmek zorunda olacak. Bu düzenleme şu anki rakamlarda Türkiye’nin 5 milyar metreküp gaz deposuna ihtiyaç duyması anlamına geliyor. Öte yandan, ekonomideki büyüme doğalgaz kullanımını da arttırdı. 2 yıl öncesine kadar tüketim düşüklüğü yaşanan Türkiye’de geçen yıl gaz tüketimi 48 milyar metreküpe ulaştı. Mehmet NAYIR / TAKVİM


17 Haziran 2012. 10:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

Yahu habere bakar mısınız, Mehmet Nayır Bey gerçekten Naayıır, Nolamaz..dedirtecek türden haber yapmışsınız. Bu ülkede ne zaman Özel Şirketlere açılan alanlarda ucuzlama oldu da bu alanda olacak? ‘Teknik gereklilik’ kriteri de kaldırılıyormuş sağolsunlar standardiizasyonun zaten olmadığı ülkemizde bir de bu eksikti tamam oldu. Elektrik Özelliştirmelerinden de bildiğimiz üzere şimdiden stoklarınızı yapın en az % 40 zam gelecek demektir bu haberin meali. Hükümet Azarbeycan, İran, Türkmenistan gibi ülkelerin doğalgaz satış fiyatlarını “hükümet sırrı” olarak hep saklamadı mı? Hatırlayalım; “Çalık holding tarafından Türkenistan’ın Kahka şehrinde hizmete sokulan Serdar İplik Fabrikası’nın onur konuğu Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’ydı. Türkmenbaşı, açılışta konuşan Türkmenbaşı, Türkiye’nin… Read more »

ARZ
ARZ
11 yıl önce

Oligopolistik pazar yapısı çok kanaldan dağıtım yapılınca sona mı erecek? İthalatı yapacak firmaların şu anda dünyanın en pahalı akaryakıtı tüketen Türkiye’nin sırtında kambur olarak durduğunu ve hatta rekabeti bir yana bırakın her fırsatta zam yapıp BOTAŞ’a yeni doğalgaz anlaşması yapma yetkisi veriliyor. Peki BOTAŞ’ın TÜPRAŞ’tan ne farkı var? Doğalgazın TÜRPAŞI olan BOTAŞ farklı mı davranacak? Akaryakıt şirketlerinin, ‘ham petrol fiyatlarındaki düşüşü pompa fiyatlarına nasıl YANSITMADIĞINI defalerca koyunlar gibi mahzun gözlerle bakarak gördük. Üstelik “özel sektör olduğu için değil birkaç değişik firma yaptığı için rekabet SÖZKONUSU değil”. Hepsi nedense fiyatları indirmekte ” nazlı”.. ‘Vergiler yüksek ama bu vergilerle yeni yatırımlar yapılıyor’… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
3
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x