Sağlıksız ithal ürünler ya imha ediliyor ya da geri gönderiliyor


  2011’de 95 bin 504 ürün piyasa denetim ve gözetimine tabii tutuldu.  

 

İthalat sonrası yapılan denetimlerde 2009 yılı Kasım ayından bu yana sağlıksız olduğu tespit edilen 286 bin hazır giyim, 277 bin çift ayakkabı imha edildi veya geri gönderildiği ortaya çıktı.

 

Piyasa Denetimi, Gözetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu Toplantısı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın katılımı ile gerçekleşti.

 

Akdağ: Şarlatanlara karşı uyanık olun Sağlık Bakanı Recep Akdağ vatandaştan ‘şarlatanlara’ karşı uyararak uyanık olmalarını rica etti. Kurumların görevini yerine getirdiğini bildiren Akdağ, vatandaşın farkındalığı ile destek vermesi gerektiğini kaydetti. Vatandaşı yanlış bilgilendiren ürünlere karşı birçok önlem aldıklarını söyleyen Akdağ, “Kapıdan kovsanız bacadan girilen bir sistem mevcut. Vatandaşın bilincinin artması önemli. Vatandaş hiçbir zaman ‘Şu derde deva’ şeklinde gösterilen ürünlere itibar etmemesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Eker: Teşhir gıda harici ürünlerde de uygulanmalı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, son 10 yılda piyasa denetimi ve gözetimi alanında büyük değişiklikler gerçekleştirildiğini belirterek 2002 yılında Tarım Bakanlığı bünyesinde sadece gıda alanında 820 personelin 1 yılda 35 bin civarında denetim yaptığını, 2011’de ise 4 bin 635 personelin yılda 400 bin denetim gerçekleştirdiğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Teksüt, ürünlerini Avrupa’ya ihraç etmeye başladı

 

İmalathaneleri, satış yerlerini ve tüketim yerlerini denetlediklerini bildiren  Eker, 2010’da çıkarılan yasayla toplum sağlığına aykırı ürün üreten firma isimlerinin teşhir edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek bu uygulamanın sadece gıdayla sınırlı kalmaması ve diğer ürünlere de uygulanması önerisinde bulundu.

 

Çağlayan: Denetimlere büyük önem veriyoruz Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ithalat denetimine büyük önem verdiklerini söylerken, “Örneğin, ithal tekstil ve hazır giyim eşyasında kanserojen boya ve etiket denetimi kapsamında 1 Kasım 2009 tarihinden bugüne kadar 35 bin kalem üründen numune alınmış, bunların 605 adedinde sağlığa zararlı azo-boyar madde tespit edilmiştir. Denetimler sonucunda 1 Temmuz 2012 itibariyle 286 bin adet hazır giyim eşyası, 277 bin çift ayakkabı ve eldiven, 4 bin 600 kilo tekstil boyası, 50 bin metre kumaş, 4 bin metrekare halı ve 1.500 set iç giyim eşyası ise ya imha edildi ya düzeltildi ya da geldiği ülkeye geri gönderildi” dedi.

 

İthal denetimlerinde TAREKS sistemi devrede

 

İthalat denetimlerinin revizyonuna yönelik önemli çalışmalara bir süredir devam ettiklerini söyleyen Çağlayan, ithalatta her ürünü denetlemek yerine, yüksek riskli ürünlere öncelik verilerek denetim yaptıklarını kaydederek bununla ilgili Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) sisteminin geliştirildiği bilgisini verdi. Telekomünikasyon ürünleri, oyuncaklar, kişisel koruyucu donanımlar, yapı malzemeleri, pil ve akümülatörler ve tıbbi cihazlarda Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen ithalat denetimlerinin TAREKS üzerinden yapıldığını dile getiren Çağlayan, “Bu 6 sektörde 2012’nin ilk yarısında TAREKS üzerinden 23 bin 500 başvuru risk analizine tabi tutuldu, bunların 7 bin 200’ü risk analizi sonucunda denetime tabi tutulmadan geçmiş, denetime tabi tutulan 16 bin 300 başvurunun ise 313 adedi güvensiz ve mevzuata aykırı bulunarak reddedildi” dedi.

DİĞER HABERLER
Yumurtayı ekmeksiz yiyin!

 

Bakan Eker: Türkiye’de GDO’lu üretim yapılmıyor

 

Toplantının ardından gazetecilerin soruları yanıtlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, GDO’lu bisküvi ve çikolatalarla ilgili bir soruya karşılık, Türkiye’de hiçbir şekilde GDO’lu üretimin yapılmadığını ve yasak olduğunu vurgulayarak, gıda amaçlı tüketim için GDO’lu hiçbir ürünün ithaline izin verilmediğine işaret etti. Ekonomi Bakanı Çağlayan ise Çin’den gelen oyuncaklarla ilgili bu ülkeyle yapılan anlaşma gereğince tüm riskli ürünlerin kendi menşeinde denetiminin yapıldığını kaydederek “Böylece Çin Halk Cumhuriyeti kendi menşeindeki bu çalışmayı bizlerle birlikte yaparak uygun olmayan ürünlerin gelmesini engellemiş olacak” dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da vatandaşı ‘şarlatanlara’ karşı uyardı.  Dünya


5 Temmuz 2012. 10:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
İSLAM
İSLAM
11 yıl önce

Türkiye’ye genetiği değiştirilmiş 9 çeşit mısır, 3 çeşit soya, 3 çeşit kanola, 6 çeşit pamuk, 1 çeşit şekerpancarı, 1 çeşit maya, 1 çeşit patates, 1 çeşit bakteri biyokütlesi olmak üzere toplam 25 çeşit genetiği değiştirilmiş ürün ithalatına izin verildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında yayınlanan Bilimsel Komite’nin 3. ve 4. toplantısında alınan kararlara göre, Türkiye’ye ithalatına izin verilen “genetiği değiştirilmiş MON1445-2 pamuk, MON15985-7 pamuk, MON1445-2 x MON15985-7 melez pamuk çeşitlerinin yem, gıda (rafine yağ) ve pamuk lifi olarak kullanıldığında, mevcut bilgiler ışığında insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağı beklenmektedir” yazmadı mı aylarca? MON531-6 kodlu pamuk, MON531-6XMON1445-2… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x