Sahtekarlar Eti Sulandırdılar


Gıda hilecileri vatandaşın hem sağlığına, hem de cebine göz dikiyor.

 

Halkın sağlığına ve cüzdanına göz diken gıda hilecileri boş durmuyor. Kırmızı ete su katarak ağırlığını artıran hileciler, bunun makinasını da yapıp tesis kurdu. İlk kez AHaber’de yayınlanan Deşifre programı tarafından görüntülenen ete su katma makinası, dev sanayi tesislerinde de kullanılıyor. İçinde enjeksiyon bulunan makinalar, tonlarca ete hızlı bir biçimde istenildiği kadar suyu karıştırıp ağırılığının yüzde 60’ına kadarını artırabiliyor. 1 kilo et aldığını zanneden vatandaş, aslında 400 gram et yediğinin farkına varmıyor. Programa katılan Veteriner Hekim Can Demir, Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan ve Tarım Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak etteki hileleri masaya yatırdı.

 

KİMYASAL ÜRÜN BULUNUYOR

 

Uzmanlar, etin içine karıştırılan suyun durabilmesi için bazı kimyasalların da kullanıldığını, daha sonra etlerin eksi 40 derecede dondurulduğunu belirtti. Uzmanlar, ete katılan kimyasal tuzların suyu alma kapasitesini yüzde 35 artırıldığını ifade ettiler. Programda bu kimyasalların kanserojen etkide bulunduğu da anlatıldı. Uzmanlar, etin içine su katılmasının da ‘marina ediliyor’ görüntüsü altında yapılarak gizlenmeye çalışıldığını ifade etti.

 

HİLENİN SEBEBİ KOMİSYON MU?

 

Programa katılan Veteriner Hekim Can Demir, şunları söyledi: Büyük marketler sipariş verdikten sonra, ‘soğuk hava deposu’, ‘raf parası’ gibi komisyonlar istiyor. Eti veren insanın bu komisyonları hile yapmadan karşılaması mümkün değil” dedi. Kasaplar Odası Başkanı Bilgin Şahin ise toplu alımlarda bazı firmaların sadece ucuz olduğu için yıllık anlaşmalar yaptığını burada da bazı komisyonlar verildiğini belirterek, “Büyük oteller tatil köyleri aldıkları etlere dikkat etmeli” dedi.


Yazan - 16 Aralık 2012. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x