Salyangoz yetiştiriciliğinde karlılık oranı yüzde 500


fft64_mf1185989
Salyangoz yetiştiriciliğinde karlılık oranı yüzde 500Burdur Avrupa’nın salyangoz üssü haline
 getirilecek
BURDUR – Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı
 Prof. Dr. Zeki Yıldırım, salyangoz yetiştiriciliğinde karlılık oranının yaklaşık yüzde 500
 olduğunu bildirdi.
MAKÜ tarafından düzenlenen “Salyangoz Yetiştiriciliği İşleme ve Pazarlanması” çalıştayı,
 Veteriner Fakültesi Salonu’nda yapıldı.
Prof. Dr. Zeki Yıldırım, çalıştayda yaptığı konuşmada, eti yenen karasal salyangoz
 ürünlerinin Avrupa’da büyük bir pazara sahip olduğunu, bu ürünün önemli bir kısmının da
 Türkiye’den karşılandığını söyledi.
Türkiye’den yurt dışına gönderilen ürünlerin tamamen doğadan toplandığını anlatan Yıldırım, “Ancak son 10 yılda doğadan toplanan bu miktar hayli azalmıştır. Salyangoz toplayıcılığı bir çok Avrupa ülkesinde yasak olduğundan yetiştiricilik çalışmaları ivme kazanmıştır.
Salyangoz yetiştiriciliği bölge şartlarında düşük maliyet ve yüksek karlılık oranına sahiptir.
Yatırımın iç karlılığı ve geri ödeme süresi çok düşük olup, karlılık yaklaşık yüzde 500
oranındadır” dedi.
“Burdur Avrupa’nın salyangoz üssü haline getirilecek”
MAKÜ’de bu işe “ehliyetli ve hevesli” bir akademik kadro bulunduğunu anlatan Yıldırım, Burdur’da yapılacak büyük çaplı bir kuluçkahane ile yerel çiftçiye yavru sağlanacağını ve geniş çaplı bir üretim ağı kurulacağını bildirdi.
Burdur ve çevresinin salyangoz yetiştiriciliği için oldukça elverişli bir coğrafyaya sahip
olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:”Bölgede yapılacak büyük çaplı üretim Burdur’u Avrupa’nın salyangoz üssü haline getirecek olup, bu ürünün işlenerek satılması durumunda ise karlılık oranı 10 kat artacak ve katma değer alanları oluşacaktır. Özellikle kırsal kesimde aile iş gücünün ve istihdamın geliştirilmesi için faydalı bir model oluşturulacaktır. Projenin ilk bölümünde 100 aileye iş istihdamı sağlanacak olup, proje geliştirilerek bu sayının bin aileye çıkartılması hedeflenmektedir. Burdur’da temeli atılacak sektör, hızla diğer uygun bölgelere de yayılma potansiyeline sahiptir.”
Kozmetikte de kullanılıyor
Yıldırım, salyangoz etinin sadece tüketim ya da pazarlama bazlı ele alındığında insan
beslenmesinde en sağlıklı ürünlerden biri olarak görüldüğünü vurguladı.
Salyangozun görünümü ve salyasının bir çok insana “tiksindirici” geldiğini ifade eden Yıldırım, “Salyangozun yaşayabilmesi için gerekli olan bu salgı, kozmetik dünyasının ve ilaç endüstrisinin yeni keşfi ve en pahalı maddesi olduğu kadar, en zor elde edilen maddelerden biridir” diye konuştu.
Türkiye’de 13’den fazla tür bulunuyor
Yenilebilir salyangozlar açısından Avrupa’da 8-10, Türkiye’de ise 13’ten fazla tür bulunduğuna işaret eden Yıldırım, salyangoz toplayıcılığının Türkiye’de yaygın olarak Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yapıldığını kaydetti.
Yıldırım, doğadan toplanan salyangozların aracılar tarafından vatandaşlardan kilogramı 1-2
 liraya satın alındığını, Avrupa’da ise kilosunun 20 avrodan satıldığını belirtti.  Çalıştayda, “Türkiye kara salyangozlarının biyolojik ve ekolojik özellikleri”, “Salyangoz yetiştiriciliğinde planlama, projelendirme ve uygulama esasları”, “Salyangoz piyasası, işleme ve pazarlanması” ve “Salyangoz üretim ve tüketiminde mevzuat” konularında oturumlar
yapıldı.
 AA

DİĞER HABERLER
Rusya’da Türk Tavuğu Sesleri
6 Haziran 2014. 10:50
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x