Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Toplantıları


bursa-toplanti-1

 

Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı Bölge Toplantıları

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Milli Tarım Projesi” kapsamında tarım ve hayvancılık alanlarında bir çok reform ve projenin başlangıcına start verdi. Bunlardan biri de yıllardır dönem dönem ülke hayvancılığında derin yaralar açan Şap hastalığının kontrol ve mücadelesine ilişkindir.

 

Bakanlık çok uzun süreden beri hayvancılık sektörünün önemli sorunlarından biri olan bu hastalığa karşı “Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı” çerçevesinde Trakya’dan sonra ülkemizin batı bölgesi için de Şap hastalığı yönünden aşılı arilik çalışması başlattı. Bu kapsamda 2017 yılının başlamasıyla beraber ülkenin Samsun-Adana hattının batısında kalan 44 ilden başlanarak Şap hastalığı yönünden aşılı ari statüye gelme çalışmaları yürütülecektir. Bu hattın doğusunda kalan illerde ise bir sonraki aşamada aşılı ariliğe geçmek için gerekli alt yapı ve hazırlık çalışmaları yürütülecektir. Trakya bölgesinde de, elde edilen aşılı arilik statüsünün, bir üst seviye olan aşısız arilik statüsüne geçme çalışmaları eş zamanlı olarak yürütülecektir.

izmir-toplanti-1

Bu kapsamda Bakanlık ilgili birimleri bu amaca ulaşmak için birçok alt yapı hazırlama, bilgilendirme, farkındalığı arttırma, teknik kapasitenin geliştirilmesi gibi alanlarda yoğun çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmaların başlangıcı, Bakanlık ile paydaşları bir araya getiren bölge panelleri ile verildi.

DİĞER HABERLER
"Belediye balıkçıları kovuyor mu?"

 

Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil’in başkanlık ettiği panellere; Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Harun Seçkin, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz, Şap Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Veli Gülyaz, ariliği hedeflenen bölgede bulunan illerin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ile Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürleri, Türk Veteriner Hekimleri Merkez Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Kasaplar Federasyonu, Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği ve Ambalajlı Süt Üreticileri Birliği temsilcileri gibi birçok paydaş katıldı. Paneller 20 Ekim 2016 tarihinde Bursa, 27 Ekim 2016 tarihinde İzmir ve 9 Kasım 2016 tarihinde Konya illerinde yapıldı.

 

Arilik için yeni eylem planı ve yapılacak çalışmaların tanıtılmasının ardından, Bakanlık teşkilatının ve paydaşların sorularının alınıp konuşulduğu oturumlar gerçekleştirildi.

 

 

 


8 Aralık 2016. 14:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x