Saatte 30 bin ekmek üreten Halk Ekmek Tesisi fırıncıların uykularını kaçıracak


Avrupa’nın en büyük “Taş Fırın”ı Kartal’da açıldı  

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Halk Ekmek A.Ş. (İHE) tarafından Kartal’da kurulan  “Taş Fırın”ını açtı.   700 metre bir alan üzerine kurulan Taş Fırının açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, “Belediye şirketlerimizden Halk Ekmek A.Ş. İstanbul’un her bölgesine hiç el değmeden en sağlıklı koşullarda üretilen ekmek ulaştırıyor. Bugün burada açılışını yaptığımız Taş Fırın Avrupa’nın en büyük fırını olma özelliğine sahiptir” dedi.

Kartal’da açılışını yaptıkları fırında İstanbul halkına ve özellikle okul çağındaki çocuklara en iyi ve sağlıklı ürünü sunacaklarını kaydeden Başkan Topbaş, “7’den 77’ye herkesin beğenisini kazanan Altın Çörek’in yanında bol lifli çavdar ve tam buğday unlu ekmek çeşitlerimizde bu fırınımızda üretilecek. Söz konusu hatta saatte 30 bin adet Altın Çörek üretme kapasitesi bulunuyor. İçinde katkı maddesi bulunmayan bu ürünle gelecekte marketlere kadar girmek istiyoruz” dedi.

Halk Ekmek’in üretim tesislerinde 43 çeşit üretim yaptığının altını çizen Başkan Topbaş, “Şimdi arzu ediyoruz ki bütün semt fırınları, fırıncılar odamız gruplamalar yapsınlar, 20-30-50 kişi bir araya gelsin, burada gördüğünüz gibi, ana fırınlarını kursunlar, bu ana fırınlarında ön pişirme yapıp, şoklayıp, sonra kendi fırınlarında ikinci kademede yine sıcak ekmek tezgahından verebilirler. Daha hijyen, daha kaliteli olur. Bu konuda destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Kartal’da kurulan tesiste diğer tesislerde olduğu gibi hiç el değmeden üretim yapılacağının altını çizen Başkan Topbaş, üretilen ekmeğin paketlemeye kadar yaklaşık 700 metre yol kat ettiğini ve üretim süresinin de yaklaşık 140 dk olacağını kaydetti.

Yerel yönetimler olarak halkın kent içinde mutlu yaşamalarını ve bu yaşamlarını daha da kolaylaştırmak adına adımlar atmalarının görevleri olduğunu ifade eden Başkan Topbaş, bu görevlerinin yanında sağlıkla ilgili çalışmalar yapmalarının da önemli görevlerinden biri olduğunu belirtti.

Bu zorunlu görevlerinin bir gereği olarak İstanbul Halk Ekmek’i geliştirdiklerini kaydeden Başkan Topbaş, “Halk Ekmek’i daha da geliştirerek halkın sağlıklı ekmeğe ulaşmasını sağlıyoruz. Halk Ekmek’le İstanbul’un ekmek ihtiyacının yüzde 13’ünü karşılıyoruz. Halk Ekmek İstanbul’daki fırınlarla rekabet etmek için değil onlara öncü olmak adına önemli bir misyonu da yerine getiriyor. Bizler yol gösteren bir anlayışla İstanbullulara hizmet ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Evime beyaz ekmek sokmamaya çalışıyorum” diyen Başkan Topbaş, sindirim sistemi için saf beyaz undan yapılan besinlerden uzak durulması gerektiğini belirtti. Başkan Topbaş yeni üretim hattında üretimi gerçekleştirilecek Halk Ekmek’in Altın Çörek ürünü ile ilgili de bilgi verdi. Topbaş, söz konusu hatta saatte 30 bin adet Altın Çörek üretme kapasitesi bulunduğunu, içinde katkı maddesi bulunmayan bu ürün ile gelecekte marketlere kadar girmek istediklerini ifade etti.

Topbaş, Halk Ekmek’in 43 çeşit üretim yaptığını belirterek, “Şimdi arzu ediyoruz ki bütün semt fırınları, fırıncılar odamız gruplamalar yapsınlar, 20-30-50 kişi bir araya gelsin, burada gördüğünüz gibi, ana fırınlarını kursunlar, bu ana fırınlarında ön pişirme yapıp, şoklayıp, sonra kendi fırınlarında ikinci kademede yine sıcak ekmek tezgahından verebilirler. Daha hijyen, daha kaliteli olur. Bu konuda destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Birçok ekmek üreten firmanın Türkiye pazarına girmek istediğini ifade eden Topbaş, “Eğer kendimizi geliştirmezsek, kendi geleneksel ekmek türümüz dahi, geliştirmezsek dünyadaki ekmek üretim rekabetinde çok gerilerde kalırız. Kaldı ki Halk Ekmek olarak Türkiye sınırlarını aşan, Türkiye’de olduğu gibi, yurt dışına da teknik bilgi veriyoruz” dedi. 7 milyon lira civarında maliyeti olan bu tesisin İstanbullular’a çok önemli katkı sunacağına inandığını dile getiren Topbaş, bir soru üzerine, Halk Ekmek’in özelleştirilmesi ile ilgili bir projemiz yok” dedi.

“Halk Ekmek özelleştirilmeyecek”

Türkiye pazarına birçok ekmek üreten firmanın girmek istediğini kaydeden Başkan Topbaş,  “Eğer kendimizi geliştirmezsek, kendi geleneksel ekmek türümüz dahi, geliştirmezsek dünyadaki ekmek üretim rekabetinde çok gerilerde kalırız. Kaldı ki Halk Ekmek olarak Türkiye sınırlarını aşan, Türkiye’de olduğu gibi, yurt dışına da teknik bilgi veriyoruz” dedi.

Başkan Topbaş’ın “İstanbullulara önemli katkılar sağlayacak” dediği Kartal’da kurulan Taş Fırın’ı yaklaşık 7 milyon TL’ye mal oldu.Başkan Topbaş bir soru üzerine de, “Halk Ekmek’in özelleştirilmesi ile ilgili bir projemiz yok” dedi.

Tesiste üretimi yapılacak ürünler:

Altın Çörek (60gr), Akdeniz Ekmeği (50-60 gr), Çavdarlı Sandviç, Tam Buğday Unlu Sandviç, 400-500 gr Çavdarlı, Tam Buğdaylı vs. muhtelif ekmekler üretilecek.

Tesis 50 gr ile 1000 gr arasındaki çeşitli ekmekler ve 30.000 Adet/Saat 60 gr Altın Çörek- Akdeniz Ekmeği üretebilme özelliğine sahip.


Yazan - 9 Mayıs 2012. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x