Sebze ve Meyve Halleri Hakkındaki yönetmelik değişti


53278136dSnIQJ_ph

 
Resmi gazetenin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 
Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin bazı hükümlerinde uygulamayı kolaylaştırıcı değişikliklerle ilgili düzenlemeler Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda konuyla ilgili yapılan açıklamada, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun bazı maddelerinin 28/03/2013 tarihli ve 6455 sayılı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değiştirilmiştir. Bu değişiklikler ile uygulamadan doğan ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak anılan Kanuna istinaden 07/07/2012 tarihli ve 28346 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin bazı hükümlerinde uygulamayı kolaylaştırıcı değişiklikler yapılmış ve söz konusu düzenlemeler 01/07/2013 tarihli ve 28694 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.” denildi.

 
Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliklerden başlıcaları şu şekilde:

 
“Bakanlar Kurulunun, gerekli durumlarda hal rüsumuna tabi malları yeniden belirleyebilmesi yönünde düzenleme yapıldı. Bunun yanında, uygulamayı kolaylaştırıcı bir düzenleme olarak, aynı hal içinde mal alımı, satımı ve devrine ilişkin işlemlerin, mal fiyatlarının yükselmesine sebebiyet vermemek ve mal fiyatlarının düşmesine engel olmamak kaydıyla üretici ve üretici örgütlerinin yanı sıra komisyoncu ve tüccarlar arasında da yapılabilmesine imkan sağlandı. Yine değişiklik ile toptancı hallerindeki işyerlerinin devrinde ilgili meslek örgütünün görüşünün alınması zorunluluğu kaldırılmış, toptancı hallerindeki mevcut işyerlerinde faaliyet gösterenlerle yapılacak olan kira sözleşmelerinde noter onayının aranmaması öngörüldü. Ayrıca, komisyoncuların vadeli satışlarda mal bedelini satış tarihinden itibaren 30 iş günü içinde ödemesine, üreticiler tarafından perakende olarak doğrudan tüketicilere satılan malların bildirime tabi olmamasına ve laboratuvarların yalnızca orta ve büyük toptancı hallerinde ve bu yerlerde faaliyet gösterenlerin 1/3’ünün yazılı talebi üzerine oluşturulmasına yönelik düzenlemeler yapıldı. Bunun yanında, bildirim işleminin malın üretildiği yerden veya girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerden gideceği yere kadarki aşamada yapılabilmesine imkan veren uygulamanın süresi de ihtiyaç doğrultusunda 31/12/2013 olarak yeniden belirlendi. Öte yandan, cezalı hal rüsumu uygulamasına konu olan eylemler yeniden belirlenmiş ve toptancı halinde satılmak üzere bildirimde bulunulup toptancı hali dışında toptan satılan mallar da cezalı hal rüsumu kapsamına alındı.”


DİĞER HABERLER
Hayvancılık Sektörümüzde Bitmeyen Oyun; Hayvan ve Et İthalatı
1 Temmuz 2013. 16:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x