Sebzede kış zammına jeotermal çözüm


Türkiye’deki jeotermal kaynakları harekete geçirmeye hazırlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, jeotermal seracılık geliştirme projesiyle, üretimi yıl geneline yayacak.

Böylece sebzede fiyat dalgalanmalarının önüne geçilecek. Bu yıl itibarıyla, Türkiye’nin sahip olduğu toplam jeotermal ısıtmalı sera alanı yaklaşık 2 bin 500 dekar. Bakanlıkça proje kapsamına alınacak 9 ilde gelecek 5 yılda 25 bin dekar alanda modern jeotermal ısıtmalı sera işletmesi kurulması ve üretimin 600 bin ton olması hedefleniyor. Türkiye, yaklaşık 31 bin 500 MWt jeotermal ısı potansiyeli ile dünyanın yedinci, Avrupa’nın ise birinci jeotermal kaynağa sahip ülkesi. Ülkemizde 35-40 derecenin üzerinde olan 190 jeotermal saha mevcut.

Jeotermal enerji sıcaklığına bağlı olarak başta elektrik üretimi olmak üzere konut ısıtması, termal turizm-tedavi, sera ısıtması ve çeşitli endüstri alanlarında kullanılıyor. Ancak bu kullanım düzeyi kaynakların yaklaşık yüzde 3’ü seviyesinde. Bakanlığın bitkisel üretim projesi dahilinde yürütülmesi planlanan Jeotermal Seracılık Geliştirme Projesi’nin, ulusal bazda olmak üzere, ilk etapta Afyon, Aydın, Denizli, Diyarbakır, İzmir, Manisa, Kütahya, Şanlıurfa ve Yozgat olmak üzere toplam 9 ili kapsayacak şekilde yürütülmesi planlanıyor. Projede paydaşlar olarak; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, proje kapsamındaki il valilikleri, belediye başkanlıkları ile bu illerde görevli kırsal kalkınma ajansları ve sivil toplum kuruluşlarının aktif katılımları sağlanacak.

DİĞER HABERLER
Gıda fiyatını uçuran 5 faktör

Projeyle bölgesel ve ülkesel jeotermal seracılık stratejik planı hazırlanacak. Bu plan doğrultusunda belirlenecek alt bölgelerde modern seracılığın iller bazında yaygınlaştırılması sağlanacak. Süreç, tabii kaynakların verimli ve etkin kullanılmasını, tarımsal üretimin ve verimliliğin artırılmasını, ihracata yönelik ürün arzının geliştirilmesini, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, örtü altı üretimin organize bölgeler halinde geliştirilmesini ve sonuçta nihai tarımsal ürünün elde edilerek pazarlanmasını ihtiva ediyor. aa

 

 

 


4 Ekim 2011. 12:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x