Sebzede yerli hibrit tohum oranı artıyor


564740_10151948357320646_1551105492_n

 

TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Kaplan, “Sebzede 2004 yılında yüzde 10 olan yerli hibrit tohum oranı 2012 yılı sonunda yüzde 45’lere, 2013 sonu itibarıyla da yüzde 50’ye ulaştı” dedi

 

 

ANTALYA – Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Nejdet Kaplan, sebzede 2004 yılında yüzde 10 olan yerli hibrit tohum oranının 2013 sonu itibarıyla yüzde 50’ye ulaştığını bildirdi.

 

 

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından düzenlenen Sera Günü’nde, F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi kapsamında patlıcan ve biberde geliştirilen yerli hibrit çeşit adayları, sektör temsilcilerine tanıtıldı.

 

 

BATEM’in Serik ilçesindeki seralarında düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kaplan, gıda güvenliğinde en önemli faktörlerden birinin tohum olduğunu söyledi. Türkiye’nin yakın geçmişe kadar tohuma yeterli önemi vermediğini dile getiren Kaplan, gerek sebze gerek tarla bitkileri tohumculuğunda daha çok ithalata dayalı bir gelişim sürdürüldüğünü kaydetti.

 

 

Gıda güvenliğinde uygulanan politikalarla son yıllarda çok önemli yol alındığını anlatan Kaplan, araştırma enstitüleri, üniversiteler ve özel sektör tohumculuk firmalarıyla yürütülen Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşitlerinin Geliştirilmesi ve Tohumluk Üretiminde Kamu-Özel Sektör İşbirliği Projesi ile binden fazla genetik materyalin özel sektöre aktarıldığını ifade etti.

DİĞER HABERLER
Çocukları doğal yollarla bulaşıcı hastalıklardan koruyun

 

 

Şu anda birçok tarla bitkisinde tohumun tamamının yurt içinde üretildiğini vurgulayan Kaplan, “Sebzede 2004 yılında yüzde 10 olan yerli hibrit tohum oranı 2012 yılı sonunda yüzde 45’lere, 2013 sonu itibarıyla da yüzde 50’ye ulaştı” dedi.

 

 

Hedef, tohumda net ihracatçı konumuna gelmek

 

 

Kaplan, şunları söyledi:

“Artık sadece tohum ithal eden ülke değil, geliştirdiğimiz tohumları ihraç eden bir ülke konumundayız. Bu alanda güçlü bir özel sektörümüz var. Avrupa’daki örneklerinden hiç de aşağı kalır durumda değiller. Geldiğimiz noktada Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesinin de çok önemli bir katkısı var. Bakanlık olarak bu projeyi çok önemsiyoruz, gelecekte de destekleyeceğiz. Amacımız F1 hibrit tohumunda Türkiye’nin net ihracatçı ülke olması. Serbest ticaret koşullarında elbette (dışarıdan hiç tohum gelmesin) diye bir iddiamız yok. Dışarıdan da gelecek, biz de dışarıya göndereceğiz fakat amacımız bize geldiğinden daha fazlasını dışarıya göndermek, tohumda net ihracatçı konumuna gelmek.”

 

 

 

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü de Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşit ve Nitelikli Hat Geliştirme Projesi kapsamında domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak olmak üzere 7 sebze türünde 272 nitelikli hat ve 25 F1 hibrit çeşidinin geliştirilmesi ve sektörün hizmetine sunulmasının hedeflendiğini kaydetti.

DİĞER HABERLER
Kanatlılarda Havalandırma

 

 

Ünlü, proje kapsamında bugün biber ve patlıcanda abiyotik ve biyotik stres koşullarına tolerant, pazar isteklerine uygun hat ve çeşitlerin geliştirilmesi ve ana iş paketlerinde yürütülen çalışmaların ürünleri olan biberde 126, patlıcanda ise 28 aday hibritin tanıtıldığını sözlerine ekledi.


24 Aralık 2013. 16:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x