Selçuk Yaşar: Üreticinin şevkini kırmayın


Gerence Körfezi ve Ildırı’da 10 balık çiftliğine Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kesilen cezaların ardından, balık çiftlikleri sahipleri çözüm bekliyor.

 

Bunun haksız bir uygulama olduğuna işaret eden çiftlik sahipleri, cezaların iptal edilmesini istedi. Türkiye’de kültür balıkçılığını başlatan Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar ise bu tür uygulamaların üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, milli bir zenginlik olan çipura ve levrek üretiminde üreticinin şevkinin kırılmaması gerektiğini kaydetti.

 

İzmir Su Ürünleri Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes ise balık çiftliklerinin cezalar yüzünden büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, sorunun çözümü için bir adım beklediklerini kaydetti. İTO Meclis Üyesi Erdal Seferbay ise, haksız uygulamadan, zaman geçirilmeden geri dönülmesini istediklerini söyledi.

 

Gerence Körfezi ve Ildırı’daki 10 balık çiftliğine Sahil Güvenlik 109 no’lu Bot Komutanlığı, kıyının yakınlarında bulunan kafesler nedeniyle 1 milyon TL’ye yakın ceza kesti. Her firmaya 94 bin 239 liralık ceza veren komutanlık personeli, hassas alan tebliğin ihlalini gerekçe gösterdi. Şimdi balık çiftlikleri sahipleri bu cezanın haksız olduğunu belirterek, cezaların geri alınması istiyor.

 

MİLLİ ZENGİNLİK

 

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan sektörün duayeni ve Türkiye’de ilk balık çiftliğini kuran işadamı olan Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, bu tür uygulamaların sektörü son derece olumsuz etkilediğini belirterek, gelişimi de engellediğini söyledi. Bu konularda hareket edilirken sektörün rekabet ettiği ülkelerdeki uygulamaların esas alınması gerektiğini ifade eden Yaşar şöyle konuştu: “Bu sektör Türkiye’nin milli zenginliği. Bu tür yanlış uygulamalar sektörün şevkini kırıyor. Avrupa Birliği’nde üreticiler devlet politikası olarak desteklenirken, Türkiye’de özellikle İzmir’de üreticilerin sürekli sorunlarla karşılaşması düşündürücü. Bu tesisler, Avrupa Birliği’ne ihraç edilen Türkiye’nin tek hayvansal gıda ürünü olan çipura ve levreği üretiyor. Sektör Türkiye için stratejik bir öneme sahip..”

DİĞER HABERLER
Beypiliç'in Yetiştirici Semineri Yapıldı

 

İzmir Su Ürünleri Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes ise, cezaların haksız olduğunu ve sektörü derinden yaraladığını belirterek sorunun çözümü için adım atılmasını beklediklerini kaydederek cezaların geri alınmasını istediklerini söyledi.

 

‘Yetkisi olmayan kurumlar’

 

İTO Meclis Üyesi Erdal Seferbay, her yaz sezonu başında çevrecilerin baskısı nedeniyle buna benzer olaylar yaşadıklarına dikkat çekerek, son cezalarında haksız bir uygulama olduğunu kaydetti. Kültür balıkçılığının kurallarının 2008 yılında belirlendiğini, İzmir’deki çiftliklerin de bu kurallara göre hareket ettiğini vurgulayan Seferbay, “Balık çiftlikleri kurallara uyuyor. Kıyıdaki kafesler yavru balıklar için kullanılıyor. Bu konuda zaten yetkili makam il tarım müdürlüğü. Balık çiftlikleri her yıl çevreyi kirletmediklerine dair rapor alıyor. Bu raporlar olmadan çalışamıyorlar. Yetkisi olmayan kurumlar ceza kesiyor. Haksız cezalar geri çekilmeli” dedi.DenizHaber.


4 Haziran 2012. 21:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
GLASSO-LACKE DELUXSEAL MARIN Hikmet VURANEL
GLASSO-LACKE DELUXSEAL MARIN Hikmet VURANEL
10 yıl önce

Sayım: Yetkili, Size Firmamız ve yeni getirdiğimiz ürün hakkında kısa bir bilgi veriyorum. ZEHİRLİ BOYAYA ALTERNATİF NANO TEKNOLOJİ SU BAZLI ZEHİRSİZ SOLİSYON Uzun yıllar sanayi boyaları sektöründe hizmet vermekteyiz 2 yıl önce AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİNDEN ithal ettiğimiz, AMERİKAN DONANMASI İÇİN GELİŞTİRİLEN NANO TEKNOLOJİ İLE ÜRETİLEN DELUX-SEAL COATINGS markalı,sektörünüzün balık üretim çiftlik kafes ağlarının, zamanla ve Hava koşullarına bağlı olarak deniz suyu için deki doğa şartlarının değişmesi ile,bir çok faktör de dahil olmakla,birlikte sonucunda suyla temas eden her alan Midye,Kekamoz,Yosun,Sakallanma vesaire deniz canlıları yapışarak tesise ve tesis ekipmanlarına zarar vermektedir.Bu sıkıntılardan Tesis sahiplerini ve çalışanları büyük ölçüde zarar ve rahatsızlık duymaktadır.Buna… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x