Seralar, Bir Köyün Geleceğini Değiştirdi


Bartın’ın merkeze bağlı Derbent köyünde yaşayan vatandaşlar tarafından kurulan bin civarındaki serada, yılda yaklaşık 2 bin 500 ton domatesin yanı sıra salatalık, patlıcan, biber, soğan ve marul gibi sebzeler üretiliyor. Köyde ikamet eden Mustafa Sarıgül (68), 15 yıl önce sebze-meyve ticareti yaptığı sırada gittiği Antalya’da gördüğü sera ilgisini çekti.

Bartın’ın merkeze bağlı Derbent köyünde yaşayan vatandaşlar tarafından kurulan bin civarındaki serada, yılda yaklaşık 2 bin 500 ton domatesin yanı sıra salatalık, patlıcan, biber, soğan ve marul gibi sebzeler üretiliyor.
Köyde ikamet eden Mustafa Sarıgül (68), 15 yıl önce sebze-meyve ticareti yaptığı sırada gittiği Antalya’da gördüğü sera ilgisini çekti.

Köyünde de sera kurmak isteyen Sarıgül, bunların nasıl yapıldığını araştırdı, temin ettiği sera demirlerini köyüne getirerek ilk serasını kurdu. Serasında ilk olarak domates üreterek iyi verim alan Sarıgül, diğerlerini de kurarak yetiştirdiği sebzeleri çeşitlendirdi. Komşularının da seracılık yapmak istediklerini söylemesi üzerine Sarıgül, bu konuda köy halkına yardımcı oldu.

84 haneli köyde 3-5 adet bulunan sera sayısı bugün bine yaklaştı. Köyde her hanenin ortalama 8-10 serası bulunuyor. Üretiminin büyük çoğunluğunu domates üzerine yapan köy halkı, kentin ihtiyacının da yarısından fazlasını karşılar duruma geldi.

DİĞER HABERLER
Bolu’da Genç Çiftçilere Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Köyde, yılda yaklaşık 2 bin 500 ton domatesin yanı sıra salatalık, patlıcan, biber, soğan ve marul gibi sebzeler üretiliyor. 15 yıl önce bir kişinin örnek olduğu köydeki seralarda damlama sulama sistemi bulunuyor, üretim profesyonel yapılıyor.
Köyde seracılığın başlamasına örnek olan Sarıgül, 15 yıl önce Antalya’da gördüğü seralardan köylerinde de oluşturduğunu söyledi.

İlk serayı kendisinin kurduğu için tecrübe edindiğini ve köydeki komşularına da yardımcı olduğunu anlatan Sarıgül, şöyle konuştu: “15 yıl önce sera bulunmayan köyümüzde şu anda serası olmayan hane kalmadı ve bir hanede 30 tane sera yapanlar oldu. Bizden gören vatandaşlarımızın da bunu yapmaya başlamasından mutlu olduk. Bu sayede özellikle domates üretimi üzerine marka köy haline geldik. Domates üretimi artınca seralarda süs bitkisi üretimine yöneldik. Bugün geçimini seracılıkla sağlayan ve yılda tonlarca domates üreterek satan köy halkı bize teşekkür ediyor. Köyümüz, seralardan görünmez hale geldi. Halen sera kurmak isteyenler var ama bölge çok engebeli olduğundan boş alan kalmadı.”

Derbent Köyü Azası Mustafa Çakır da yaklaşık 350 nüfusa sahip köylerinde geçimin seracılıktan sağladığını söyledi.

Yaklaşık 150 metre karelik bir seradan 2,5-3 ton domates üretildiğini anlatan Çakır, “Safranbolu-Bartın karayolu üzerinde bulunan köyümüz, otomobillerle yoldan geçen vatandaşların da dikkatini çekiyor. Köyümüze gelerek seraları inceliyor, hangi ürün yetişmişse satın alıyorlar. 15 yıl ö nce bir tane sera bulunmayan köyümüz, şimdi sera cenneti oldu. Allah Sarıgül’den razı olsun, onun sayesinde köyümüz tarımda marka haline geldi” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Kıbrıscık’lı Kadın Çiftçiler Sertifikalarını Aldı

7 Kasım 2010. 14:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x