Sıcak hava tavukçuların umudunu bozdu


Geçmiş yıllarda ramazanda satışları iki katına çıkan tavuk sektöründe aşırı sıcaklar nedeniyle tüketim ve üretimin olumsuz etkilendiği, tavukların kesim ağırlığına ulaşmadan telef oldukları bildirildi.

Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, yaptığı açıklamada, tavuk eti tüketiminin, et ithalatı nedeniyle giderek azaldığını, umutlarını ramazana bıraktıklarını ancak, bu ayda beklenilen satışa ulaşamadıklarını belirtti.

Rakip ülkelere göre üretim, hijyen ve kalite açısından önde olan Türkiye’deki tavuk sektörünün, 2008 yılında yaşanan krizin etkilerini yeni yeni üzerinden atmaya başlarken bu kez sıcak engeliyle karşılaştığını anlatan Çalışkan, Ramazanda satışların artmasını beklerken, tam tersi bir durumla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Çalışkan, Ramazanın yaz ayına denk gelmesi ve hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle tavuğa rağbetin de azaldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

”Geçmiş yıllarda Ramazan, tavuk sektörü için bayram havasında geçerdi. Vatandaşlar iftar sofralarında kırmızı etten çok daha sağlıklı olan beyaz eti tercih ederdi. Ancak, bu yıl umutlarımız adeta suya düştü. Sıcak hava tüketimi ciddi ölçüde etkiledi. Vatandaşlar havanın sıcak seyretmesi nedeniyle tavuğun kokusu kendilerine ağır geldiği gerekçesiyle fazla tüketmiyor. Daha çok sebze ağırlıklı besleniyorlar. Bu da bizim satışlarımızı ciddi oranda etkiliyor.

Diğer Haberler:
Davet “III. Ulusal Hayvancılık Ekonomisi” Kongresi

Satışları canlandırmak için fiyatları aşağıya çektik. Buna rağmen üretim ve tüketim yönünden bir türlü umut ettiğimiz noktalara gelemiyoruz. Ramazandan önce 5,50 TL olan tüm piliç bugün 5 TL’ye perakendede satışa sunuluyor. Ancak, bu bile tüketimi tetiklemedi. Ramazanda ilk günlerden itibaren iyi bir satış beklentimiz vardı. Bugün ise genel bir düşüş söz konusu.”

TAVUKLAR BÜYÜMEDEN TELEF OLUYOR

Çalışkan, aşırı sıcakların sadece tüketim yönünden değil üretim aşamasında da sıkıntılar yarattığını, tavuk üreticilerinin önemli sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Özellikle aşarı sıcak havaların hayvan gelişimine büyük etki yarattığını anlatan Çalışkan, ”Hayvanlar için 40 dereceden sonrası büyük risk. Kesim için tavuğun 2,5 kilo canlı ağırlığa ulaşması gerekiyor Ancak, sıcak hava nedeniyle hayvanlar bu ağırlığa ulaşmadan telef oluyor. Hayvanları tam büyümeden, erken kesmek zorunda kalıyoruz. Bu üreticiyi büyük sıkıntıya sokuyor. Zaten sayıları sıcaklar nedeniyle azalan tüketicileri bir de kalitesiz üretim nedeniyle kaybedersek, hiçbir zaman arzu edilen satış seviyelerini yakalayamayız” diye konuştu.

Çalışkan, üretilen tavuk etinin yüzde 10-15’inin ihraç edildiğini, ancak, son dönemde ihracattan da gelir elde etmede sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Özellikle Suriye’de yaşanan olayların bu ülkeye yönelik ihracatı etkilediğini anlatan Çalışkan, ihracatın giderek kendileri için zorlaştığını anlattı.

Diğer Haberler:
Tavuk Suyu Vücudumuzdaki Hücreleri Onarıyor

Necmettin Çalışkan, tüm pilicin 5 TL, bütün 5,50 TL, tüm göğüs etinin 4,75 TL, bagetin 6,50 TL’ye perakende fiyatıyla satışa sunulduğunu, bunun son yılların en düşük rakamları olduğunu sözlerine ekledi.

 


Yazan - 4 Ağustos 2011. Kategori KÜMES HAYVANCILIĞI, HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı