Siyasette Sopa Gösteren İran,Piliç Sıkıntısı Çekince Yelkenleri İndirdi


Siyasette Sopa Gösteren İran,Piliç Sıkıntısı Çekince Yelkenleri İndirdi

 

Erkan KONURALP

 

Nükleer çalışmaları nedeniyle kendisine uygulanan uluslararası ambargolara karşı direnmeye çalışan İran, ülkede yaşanan sağlık sorunları neticesinde tavukçuluk sektörünün ülkede büyük kayıplara uğraması sonucu fiyatları %100’ün üzerine çıkması üzerine Türkiye’nin kapısını çaldı.

 

Suriye ile ilgili Türk hükümetine aba altından sopa gösteren İran, gıda ve sağlık sorunları neticesinde büyük kayıplara uğrayınca halkın protestoları karşısında pes  ederek Türkiye’den yardım istedi.

 

TÜM ÜLKEDE TAVUK HASTALIKLARI HAT SAFHADA

 

Uygulanan yaptırımlar sonucu ilaç alamayan İran’da dünya üzerinde varolan tüm tavuk hastalıkları ülkenin tüm kesimlerinde boy göstermeye başladı.Bunun neticesinde tavuklarını kesime gönderen üreticiler piliç eti fiyatlarının tavan yapmasına neden oldular.

 

Tavuk eti fiyatlarının 5 liradan 15 lira civarlarına çıkması İran’lı tüketicileri çılgına çevirdi ve bunu bahane eden halk sokaklara dökülererek ilgilileri uyardılar.Sosyal patlamanın işareti olarak algılanan gösteriler yetkililer tarafından yakından takip ediliyor.Petrol ambargosu’nun ülkede büyük sıkıntı yarattığı iddia ediliyor.Bu ambargo nedeniyle döviz rezervinin azalması yapılacak ithalatı zor durumda bırakıyor.Bankacılık sektörünün kıskaçta olması da tüccarları Türkiye’den peşin para ile alışverişe yöneltiyor.

 

Bankalardan işlem yapamayan İran’lı tüccarlar Türkiye’nin yolunu tuttular.Daha önce kısa vadelerle çalışan İran’lı tüccarlar  yıllık antlaşmalar için Türkiye’deler.Tüm çalışmalar tavuk etine büyük ilgi gösteren İran halkını mutlu edebilmek.

DİĞER HABERLER
Yumurtada İç ve Dış Kalite Faktörleri

 

Gazetelere demeç veren Besd-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca bir aydır İran’dan büyük talepler geldiğini ve normalin çok üstünde olduğunu doğruladı.

 

Sait Koca, İran’ın beyaz et tüketimi yüksek bir ülke olmasına karşın bu talebi önemli ölçüde kendi kaynaklarından karşıladığına dikkat çekerek, “Bu yıl Mayıs ayından itibaren talep hızla artmaya başladı. Bunun nedeni olarak da uluslararası yaptırımlar gösteriliyor. Yaptırımlar yüzünden üretimde ciddi sıkıntılar baş göstermiş, bu yüzden ithalata yönelmişler” bilgisini verdi.

 

BESD- BİR verilerine göre Türkiye’deki beyaz et üreticileri geçen yılın ilk 6 aylık döneminde 163.5 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bu yılın ilk 6 ayında ise bu rakam yüzde 40 artışla 231 milyon dolara yükseldi. Artışın kaynağını Irak ve İran’dan gelen yoğun talep oluşturdu. Türk beyaz et üreticilerinin geçen yıl ‘İran’ı hedef pazar olarak seçtiğini kaydeden Koca, “Giderek artan bölgesel talepleri karşılamak adına üretimi yeniden yapılandırmamız lazım. İç piyasadaki dengeleri çok sarsmadan sorunu çözmemiz şart. Bununla ilgili çalışmalarımız da sürüyor” dedi.

 

 DOMUZ ÇEKİNGESİ

 

Güney Amerika ve Ukrayra’nın çok ucuz fiyat vermesine rağmen Ortadoğu ülkeleri üretimde domuz artıklarının yemlerde kullanılması olasılığına karşı rotalarını Türkiye’ye çevirdiler.

DİĞER HABERLER
Kanatlılarda Havalandırma

 

ÖDEMELER DUBAİ’DEN YAPILIYOR

 

İran’a uygulanan ekonomik ambargo sonucu ithalat yapan ithalatçılar  Türkiye’ye ödemelerini ya Dubai üzerinden ya da kuyumcular kanalı ile çeşitli kanallardan yapıyorlar.

 

Son alınan bilgilere göre İran’da yeni kurulan bir banka işlemlerinde %3 komusyon alarak ithalatçıların ödemelerine garanti veriyorlar.Bu rakamda tüccar ve ithalatçıları çok yüksek geliyor.


8 Ağustos 2012. 19:36
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x