Sofradaki arsenik kalkıyor


Üretimde, tüketimde ve sofrada kanserle savaş başladı. Tarımda böcek ilacı olarak kullanılan ve sebze-meyvelerle sofralara taşınan arsenik yasaklanacak.   Üretimde, tüketimde ve sofrada kanserle savaş başladı.

 

Kanser yayan kimyasallar hayatımızdan çıkıyor. Sabah’ın haberine göre üretimden, tüketime kanserojen maddeler yasaklanacak, kullananlara ağır cezalar gelecek. Yeni yönetmelik ile kadınlarda meme kanserinin en büyük nedeni ağır metal ‘kadmiyum’, böcek ilacı olarak kullanılan sofradaki zehir ‘arsenik’ ve deri sanayinde en büyük kanser nedeni tabaklama kimyasallarının kullanımı yasaklanacak. Tarımda böcek ilacı olarak sık kullanılan arsenik ve arsenik bileşenleri, alınan sebze ve meyvelerle sofralara direk taşınıyor. İyi yıkanmayan gıdalarla vücuda alınan arsenik, özellikle çocuk sağlığını tehdit ediyor. Yasaklı listesinde dikkat çeken bir diğer husus da, işçi sağlığını tehdit eden maddelere getirilen yasaklamalar oldu.

 

İŞÇİ SAĞLIĞI DA DÜŞÜNÜLDÜ

 

Daha önceki düzenlemede çocuk eşyalarında kullanılan maddelere yönelik yasaklama dikkat çekerken, yeni düzenlemede işçi sağlığını tehdit eden ve üretimde sık kullanılan kurşun, nikel, cıva ve benzeri ağır metaller listede geniş yer tuttu. 2017’ye kadar tüm maddelerin tamamen üretimden çıkarılmasını hedefleyen bakanlık, iş dünyası ile bir dizi toplantılar gerçekleştirdi.

DİĞER HABERLER
TMO 1-2 gün içinde nohut alımına başlayacak

 

DÜNYADAN 7 KAT FAZLA

 

Kanser oranlarında AB verilerinin çok üstünde olan Türkiye, kanser oluşumunda dünya ortalamalarından 7 kat fazla olan çevre faktörlerini yok etmek için seferberlik başlattı. Bu çerçevede en büyük mücadele kanserojen kimyasalların yasaklanması için verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mart 2011’de ilan ettiği yasaklı 9 kimyasal grubundan oluşan yasaklı listeyi genişletti. 29 kimyasal grubunu yasak listesine alan Bakanlık, sanayiden tarıma çok geniş çerçevede yasak madde yönetmeliği hazırladı./TheLİRA

 


28 Mayıs 2012. 13:36
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x