Geleneksel Soğuk Algınlığının tek İlacı Tavuk Suyu Çoba


Enfeksiyonlarda, gripte, nezlede, önerilen tavuk suyu çorbasının bilimsel bir geçerliliği olduğunu belirten Doç. Dr. Üneri, şunları söyledi: “Uzun yıllardır bizim klasik yayınlarda özellikle balgam söktürücü olarak tavuk suyu geçer.  

İlk karşılaştığımda bana da çok şaşırtıcı gelmişti. Ama özellikle son yıllarda giderek artan oranda bununla ilgili yazılar var. Bir kaç şekilde etkili olduğu düşünülüyor.   Birincisi, içindeki bir takım maddelerin öksürük şuruplarındaki balgam sökücü olduğu, ikincisi tuzlu ve sıvı veriyorsunuz hastaya… Özellikle gripte ateş olduğu zaman vücutta bir kuruma meydana geliyor.

Tavuk suyu içirdiğiniz zaman kurumayı düzeltiyorsunuz. İçindeki bir takım mineraller, eklem ağırlığınızın ve kırıklıklarınızın geçmesine neden oluyor. Sonuçta ben öneriyorum hastalarıma, günde en az bir kupa tavuk suyu. Limonlu ve biberli, tavuğun herhangi bir yerinden kaynatılarak, illa çorba haline getirmek de şart değil, düz olarak içilebilir. Bir tek komplikasyonu var. Bir hafta içtiğiniz zaman, bir ay boyunca tavuk görmek istemiyorsunuz.

Bitki çayları ile ilgili olarak ise Doç. Dr. Üneri, şu açıklamaları yaptı: “Bilimselliği kanıtlanmış değil. Kış mevsiminde kullanılan bir şey. Şimdi yaygın olarak tüketiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğine, direnci arttırdığına inanılıyor. Ben bunların hepsinin faydalı olduğuna inanıyorum.

Hiçbir şey olmasa da, ılık sıvı bir defa, sıvı alımını arttırıyor. Artı, mutlaka içlerinde hepsinin bir takım maddeler var. Zaten ilaçlar da bitkilerden yapılıyor, biliyorsunuz. Sonra inanarak içiyorsanız, bir katkısı oluyor mutlaka.   Korunmak için nelere özen göstermemiz konusunda ise Doç. Dr. Üneri, şu noktalara değindi: “Korunmak için önce dinlenmek, iyi uyumak, iyi beslenmek, ellerimizi yıkamak kış mevsiminde, toplu yerlere girerken mümkün olduğu özenli olmak, sigara, alkol ve stresten mümkün olduğu kadar uzak kalmaya çalışmak yeterli olacaktır.

TAVUK SUYU ÇORBA

Malzemeler:   •1 adet tavuk göğsü •1 adet tavuk but •2 baş kuru soğan •2 yemek kaşığı un •3 diş sarımsak •2 yemek kaşığı tereyağı •tuz •karabiber

Hazırlanması:

1. tavuk butu derisinden ayırıp göğüs ve 2 baş kuru soğan ile birlikte haşlayın. haşlanmış etleri suyun içinden alıp minik minik doğrayın.

2. 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayrı bir çorba tenceresine alın. unun kokusu gidene kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kavurun.

3. tavuğu haşladığınız et suyuna bir miktar kaynamış su ilave edin. (toplam 2 litre olacak kadar). bu suyu unun üzerine azar azar ekleyin.

4. sarımsakları dövün ve doğranmış tavuklarla birlikte tencereye ilave edin. çorbanın suyun kontrol ederek tuzunu ayarlayın. (kontrol etmenizin nedeni tavuk suyunun tuzlu olması). 10 dakika pişirin. bu arada tencerenin ağzını açık tutmaya özen gösterin.

5. en son servis yaparken üzerine çekilmiş karabiber serpin.

Not:çorbanın tadı işkembe çorbasına yakın oluyor.

8 kişilik

 

 


20 Ocak 2012. 12:47
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x