Su ürünleri üretimi yüzde 4.83 arttı


Su ürünleri üretimi 2010 yılında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.83 artışla 653 bin tona ulaştı. Avcılıkta yapılan üretimin yüzde 4.68 ile 485 bin 939 tona yükseldiği 2010 yılında yetiştiricilikte yapılan üretim yüzde 5.30 artışla 167 bin 141 tona ulaştı. 
 
ANKARA (ANKA) – Su ürünleri üretimi 2010 yılında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.83 artışla 653 bin tona ulaştı. Avcılıkta yapılan üretimin yüzde 4.68 ile 485 bin 939 tona yükseldiği 2010 yılında yetiştiricilikte yapılan üretim yüzde 5.30 artışla 167 bin 141 tona ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Su Ürünleri 2010 istatistiklerini açıkladı. Buna göre su ürünleri üretimi 2010 yılında bir önceki yıla göre 4.83 artarak yaklaşık 653 bin ton olarak gerçekleşti. 2009 yılında 623 bin ton düzeyinde su ürünleri üretimi gerçekleştirilmişti. 2010 yılında üretimin yaklaşık yüzde 61.20’si deniz balıklarından, yüzde 7.05’i diğer deniz ürünlerinden, yüzde 6.16’sı içsu ürünlerinden ve yüzde 25.59’u yetiştiricilikten elde edildi.

-AVCILIKTA YÜZDE 4.68, YETİŞTİRİCİLİKTE YÜZDE 5.30 ARTIŞ-

Avcılıkla yapılan üretim 485 bin 939 ton, yetiştiricilik üretimi ise 167 bin 141 ton olarak gerçekleşti. Yetiştiricilik üretiminin yüzde 47’si içsularda, yüzde 53’ü ise denizlerde gerçekleşti. Yetiştirilen en önemli türler içsularda yüzde 46,77 ile alabalık, denizlerde yüzde 30.39 ile levrek, yüzde 16.85 ile çipura oldu.

-DENİZ ÜRÜNLERİ AVCILIĞINDA YÜZDE 4.85 ARTIŞ-

Avcılığı yapılan deniz ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 4.85 oranında artarak yaklaşık 446 bin ton olarak gerçekleşti. Deniz ürünleri üretiminde ilk sırayı yüzde 58.75’lik oran ile Doğu Karadeniz Bölgesi aldı. Bunu yüzde 17.28 ile Batı Karadeniz, yüzde 8.89 ile Ege, yüzde 8.86 ile Marmara ve yüzde 6.22 ile Akdeniz Bölgeleri izledi.

-229 BİN TON HAMSİ AVLANDI-

Deniz balıkları içinde önemli olan türlerden hamsi balığı yüzde 11.88 oranında artarak yaklaşık 229 bin ton avlandı. Bu miktarın iç tüketim için avlanılan miktarı yüzde 1,23 oranında artarak yaklaşık 116 bin ton, balık unu fabrikalarına gönderilen miktar ise yüzde 25.41 artarak 113 bin ton oldu. Çaça balığı ise 57 bin ton üretimle, hamsi balığından sonra yüzde 14.27’lik bir paya sahip oldu.

-PALAMUT-TORİK ÜRETİMİ YÜZDE 33.61 ARTTI-

Palamut-torik üretimi yüzde 33.61, mezgit üretimi yüzde 21.64, çaça üretimi yüzde 6.81, kefal üretimi yüzde 4.42 oranında artarken, istavrit (kraça) üretimi yüzde 29.36, istavrit (karagöz) üretimi yüzde 23.31 ve sardalya üretimi yüzde 8.15 oranında azaldı.
Diğer deniz ürünleri üretimi yüzde 3.63 oranında arttı. Diğer deniz ürünlerinden Beyaz kum midyesi yüzde 58.52 ile en yüksek paya sahip oldu.

İÇSU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINDA YÜZDE 2.74 ARTIŞ-

İçsu ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2.74 oranında artarak yaklaşık 40 bin ton olarak gerçekleşti. Önemli içsu ürünlerinden sazan balığı yüzde 9.98 ve inci kefali yüzde 6.52 oranında artış gösterdi.

-VERİ KAYNAKLARI-

TÜİK, deniz ürünlerine ait bilgiler her yıl Ocak-Şubat aylarında balıkçılara uygulanan anketler yoluyla, içsu ürünleri ve yetiştiricilik üretimine ait bilgiler ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan doğrudan temin edilmektedir. Deniz ürünleri anketinde büyük balıkçılara tam sayım, küçük balıkçılara ise iki aşamalı tabakalı örnekleme yöntemi uygulandı. Büyük balıkçılarda gelen cevapsız anketler için imputasyon yöntemi kullanıldı.


Yazan - 7 Temmuz 2011. Kategori SU ÜRÜNLERİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x