Suriye Sınırındaki Mayınlı Arazilerin Tarıma Açılması Neden Geciktiriliyor?


lg_bacteria-illuminates-lan

 

 

Türkiye’de döşeli halde kaç mayın var?

 

 

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Türkiye’deki mayınlarla ilgili bilgi verdi.

 

 
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin yazılı soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 1998 yılı itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından mayın döşeme faaliyetlerine son verildiğini ve mevcut mayınlı sahaların temizliğine başlanıldığını belirtti.

 

 

613 BİN DÖŞELİ MAYIN VAR

 

 

Türkiye-Suriye arasında kara sınırında bulunan mayınları temizleme sorumluluğunun iki ülke arasındaki anlaşmayla Milli Savunma Bakanlığı’na verildiğini belirten Yılmaz, söz konusu sınır bölgesinde halihazırda döşeli mayın sayısının 613 bin 715 olduğunu kaydetti.

 

 

KOMİK BİR RAKAM 1734 TANESİ TEMİZLENDİ

 

 

Yılmaz, bu sınırda bulunan mayınlardan 479’u 2008, 1’i 2009, 1254’ü de 2011 yılında olmak üzere 1734’ünün temizlendiğini açıkladı.

 

 
Mayınlı Arazileri Tarıma Açılması Neden Geciktiriliyor?

 

 
2009 yılının haziran ayında TBMM’sinde kabul edilerek yürürlüğe giren Mayınlı Arazilerin Tarıma Açılması kanunu ile ilgili olarak hiçbir çalışmanın netice vermemesi akıllarda birçok değişik fikirlerin doğmasına neden oluyor.Güneydoğu insanına verilebilecek en büyük armağanlardan olacak olan Mayınlı Arazilerin tarıma açılması ile ilgili çalışmaları ülke genelinde herkes merak ediyor.

DİĞER HABERLER
Yaşam Denilen Şey!

 

 
60 YILDIR ÜZERİNE ZARARLI MADDE ÜZERİNE DÜŞMEYEN ARAZİ

 

 
60 yıldır hiçbir zararlı maddenin üzerine düşmemesi nedeniyle dünyanın en verimli ve büyük bir “Ekolojik Tarım”arazisi olan mayınlı arazilerin kanununun çıkmasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen hiçbir gelişmenin olmamasının izahı da zor.

 

 
Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerini içine alan 510 kilometrelik dünyanın en verimli büyük arazisinin mayınlardan temizlenerek yöre halkına verilmesi en büyük atılık olacağı herkes tarafından biliniyor ama….

 

 
-MAYINLI ARAZİDE BİRİNCİ VE İKİNCİ SINIF TARIM ALANI ÇOĞUNLUKTA-

 

 
mayınlı araziTürkiye’nin Suriye sınırında 510 km’lik bir koridorda ve değişen genişlikte uzanan Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerinde yer alan 216 bin dekar mayınlı alanın temizlenmesi için niçin harekete geçilmediğinin anlaşılmadığı belirtildi.. Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak’ta 216 bin dekar mayınlı arazinin bulunduğu bölgenin toprak yapısını, coğrafi ve ekolojik koşullarını, sulama olanakları ve arazinin Türkiye ve Suriye sınırındaki mevcut tarımsal faaliyetlerini inceleyen ZMO, mayınlardan temizlenecek alanda yapılacak tarımsal faaliyetlerden elde edilecek katma değer ve istihdam kapasitesini ortaya koyan bir rapor hazırladı. Sözü edilen mayınlı alanlarda, birinci ve ikinci sınıf tarım arazilerinin en büyük oranı oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, işlenebilir tarım arazilerinin yanında, daha düşük miktarlarda olmak üzere mera alanları, orman ve makilik alanlar ile leçenik volkanik kayalarla kaplı alanlar bulunduğuna işaret edildi. Mayınlı arazilerin işlemeli tarıma elverişli bölümünün, illere göre değişmekle birlikte, yüzde 80’e yakın oranda, yaklaşık 170 bin dekar olduğunu hesaplayan ZMO, raporunda bu arazinin yüzde 70’inin sulanabilir özellikler taşıdığının altını çizdi.

DİĞER HABERLER
Gürbulak Sınır Kapısı giriş- çıkışa kapatıldı

 

 

-YILLIK 20 MİLYAR DOLAR NET GELİR ELDE EDİLİR-

 

 
Mayınlı arazilerin tarıma açılması durumunda elde edilecek yıllık net gelirin 20 milyon doların üzerinde olacağını ortaya koyan raporda, dekar başına net gelir ortalaması 180 lira olarak kabul ediliyor. Rapor’a göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretim deseni önerilerinde yer alan ürünlerin verim değerleri, mevcut üretim maliyetleri ve piyasa fiyatları yanında destekleme ödemeleriyle birlikte değerlendirildiğinde, bir dekar alandan elde edilen net gelirin mercimekte 100, mısırda 150, buğdayda 174, pamukta 190, zeytinde 640 ve Antep fıstığında 650 TL olduğu görülüyor. Sebze, meyve, bağcılık, seracılık, hayvancılık ve organik tarım gibi faaliyetler yaratılacak katma değeri daha da artırıyor.

 

 
-MAYINLI ARAZİ 15 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM YARATIR-

 

 
mayinli-arazi

 

 

ZMO’nun raporunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi en düşük bölgelerinden olmasına dikkat çekilerek, mayınlı arazilerin temizleme sonrasında yöre çiftçisine tahsis edilmesi durumunda yaratacağı istihdamın, Türkiye’nin sosyal dengeleri açısından çok önemli olduğu vurgulanıyor. Rapora göre 170 bin dekar işlenebilir tarım alanı, Türkiye ortalaması işletme ölçeği olan 59 hektarlık işletmelere bölündüğünde, 2 bin 881 adet tarım işletmesini doğuruyor. Her bir hanenin en iyimser tahminle tarım işinde çalışabilecek yaşta olan 5 kişiden oluştuğu düşünüldüğünde, 14 bin 405 kişilik bir istihdam kapasitesi ortaya çıkıyor. İşletme başına net gelir ise 10 bin 621 lira olarak gerçekleşiyor. Kooperatif yapısı altında örgütlenen köylü üreticinin, her işletmede ziraat mühendisleri önderliğinde gerçekleştirecekleri üretimin, Türkiye’nin gıda güvenliği ve gıda güvencesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

DİĞER HABERLER
Avrupa’da Salmonella Endişesi Artıyor!

20 Kasım 2013. 15:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x