Süt Toplama Merkezinde Onay Denetimleri


unnamed (1)

 

Süt Toplama Merkezlerindeki Onay Denetimleri Devam Ediyor

 

Bolu İlimizde çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği çerçevesinde ilimizde Süt İşleme Tesislerine çiğ süt temin eden Süt Toplama Merkezleri de tıpkı süt işleme tesisleri gibi denetlenmektedir.Süt toplama merkezlerinde üreticiden alınan sütlerde  sıcaklık  ve antibiyotik kontrolleri yapılmakta,antibiyotikli ve hileli (Su katma,yağını alma) olan sütler tespit edildiğinde, bu sütler toplanmamaktadır.Bu  nedenle  süt üreticilerimizin,sütlerini sağımdan sonra soğutma tankları vasıtasıyla ya da  tankı yok ise buzdolabına koymak suretiyle ,sağıldığında 37°C  olan sütün 1 saat içerisinde +10°C ‘ye 2 saat içerisinde de+4°C’ye düşürülerek bakterilerin üremesini  engellenmeleri gerekmektedir. Sütün kalitesi içerdiği kuru madde oranı,yağ oranı ve somatik hücre sayısına göre belirlenmektedir.Üreticilerimizin  sağımı hijyenik ve doğru yapmaları, hayvanlarını doğru ve dengeli beslemeleri ve düzenli aralıklarla süt numunesi alıp mastitis(meme iltihabı) testi yaptırmaları çok önemlidir.Hayvanların mastitis hastalığına yakalanmamaları için memelerin dezenfekte edilmesi,kurulanması ön sağım yapılması ve memelerin sağım sonunda da tekrar dezenfekte edilmesi gerekir.Ayrıca hijyenik üretim yapmayanlar 5996 sayılı kanun gereği 1544 TL idari para cezasına maruz kalabilirler. Bu cezaya maruz kalmamak için hijyenik süt üretmeli ve uygun koşullarda muhafaza etmelidirler.Sütün konulduğu güğüm ve tank gibi tüm ekipmanlar temiz ve paslanmaz çelik malzemeden yapılmış olmalıdır.

DİĞER HABERLER
Organik tarımı destekleme tutarları belli oldu

Mevzuat gereği süt işleme tesislerine zorunlu olan ve İl Müdürlüğümüzce denetimler sonucu verilen  Onay Belgesi alma zorunluluğu,Süt Toplama Merkezleri için de geçerlidir.Süt toplama merkezlerine onay belgesi verilirken;MüdürlüğümüzGıda ve Yem Şubesi’nde görev yapan gıda kontrol görevlileri tarafından yerinde denetim yapılmakta ve denetimler sonucunda şartlarının uygun olması durumunda süt toplama merkezlerine onay belgesi verilmektedir.Onay belgesi kapsamında yapılan denetimde süt toplama merkezinde soğutma tankı bulunması,işyerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik alt yapıya sahip olması, çiğ sütte yapılacak analizleri gerçekleştirebilecek alet ve ekipmanların olması ve HACCP(Risk Analizi Kritik Kontrol Noktaları) sisteminin çalışır vaziyette olması durumunda Onay Belgesi düzenlenmektedir.

Sütlerini soğutma tankında soğutan çiftçilerimizin soğuk süt desteğinden yaralanmaları için bağlı oldukları birliklere ya da onay numarası almış süt toplama merkezlerine  dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.Soğuk süt desteği Birlikler aracılığıyla yapıldığında 6 kuruş/ltbirlikler olmadan yapıldığında ise 5 kuruş/lt olarak uygulanmaktadır.

Bolu ilimizde 15 adet süt işleme tesisi ile  19 adet süt toplama merkezi bulunmaktadır.İlimizde üretilen sütün hepsi ilimizde işlenmemekte büyük bir kısmı cıvar illerde bulunan Süt İşletmelerince işlenmektedir.

 

 

 

 

 


19 Ağustos 2016. 13:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x