Tahıl fiyatlarındaki artış isyanları körükledi mi?


Rusya’da orman yangınları,  Avustralya’da sel, Amerika’da kar fırtınası.

Ortadoğu’nun altının üstüne gelmesinde bunların da etkisi var, bundan sonra da olacak.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü, 1990’dan bu yana gıda fiyatlarının en yüksek seviyesinde olduğunu ve önümüzdeki aylarda da düşmesinin beklenmediğini açıkladı.

Buğday fiyatları son 6 ayda yüzde 84 arttı. Bunda, yaz aylarında Rusya’nın buğday mahsülünü yakıp geçen orman yangınlarının etkisi büyük.

Amerika’daki kar fırtınasının Amerika’nın tahıl ambarı Orta Batı’yı vurması da piyasaları gerdi.

Sadece buğday değil. Mısır’da son altı ayda artış yüzde 85, arpada yüzde 31, şekerde yüzde 28.

Avustralya’da Yasi kasırgası, şeker kamışı mahsülüne darbe vurdu. O yüzden artış daha da artabilir.

Küresel piyasalardaki artış fiyatlara yansıyor, dünyanın her yerinde isyanı körüklüyor.

İşsizlik, fırsat eşitsizliği, yoksulluk kaygılarını derinleştiriyor. Bunu en iyi mısır biliyor.

Son 10 gün içindeki isyana kadar, Mübarek iktidarının en büyük sosyal hareketlenmesi 2008’deki ekmek isyanıydı.

Mısırlılar “Mübarek gitsin” diye sokağa döküldüğünde dünyanın o kalabalığı kıyasladığı referans noktasıysa, 1977’deki gıda ayaklanması.

Gıda fiyatlarındaki artış karşısında en hızlı harekete geçen ülkelerden birinin Cezayir olması da sürpriz değil.

Cezayir, bir üniversiteli işsizin kendini yakmasıyla devrimin fitilinin ateşlendiği Tunus’un kapı komşusu.

DİĞER HABERLER
Tarımsal Üretim İçin Düşük Faizli İşletme Kredisi Tebliği Yayımlandı

Cezayir, ocak ayında hükümete temel gıda maddelerinin fiyatını kontrol yetkisi veren bir düzenlemeyi Meclis’ten geçirdi. Gıda sübvansiyonlarının artırılmasının yolunu açtı. Bununla da kalmadı, sadece ocak ayında1 milyon 750 bin ton buğday satın aldı, tahıl ithalatını hızlandıracağını açıkladı.

FAO’DAN KÜRESEL GIDA KRİZİ UYARISI

Fransa Tarım Bakanı Bruno Le Maire de, gerçek bir küresel gıda krizi riski bulunduğunu ifade etti
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), hububat ve diğer temel tarım ürünlerinin sıkı arzı ve önemli üretici ülkelerdeki kötü hava koşulları nedeniyle gıda fiyatlarının muhtemelen artacağı uyarısında bulundu.

Gerçek bir küresel gıda krizi riski bulunduğunu ifade eden Fransa Tarım Bakanı Bruno Le Maire, ortak basın toplantısında, ülke ismi vermeden, artan gıda fiyatlarının, gıda konusundaki karışıklığı daha da artıracağını, fiyatlardaki dalgalanmayı dizginlemek için piyasa düzenlemesini de içeren yapısal önlemler alınması gerektiğini belirtti. Diouf ve Le Maire, artan gıda fiyatlarına emtia piyasalarındaki spekülasyonların da katkıda bulunduğuna dikkati çekti.

FAO, dün açıkladığı küresel gıda fiyatları endeksinde, fiyatların ocak ayında rekor düzeye çıktığını belirtmişti. Tunus’un ardından Mısır ve Ürdün’de yaşanan gösteriler, bölgede gıda stokları konusunda spekülasyonları artırdı. Fransa, dalgalı gıda fiyatlarını G-20’nin gündemine taşırken, üye ülkelerin tarım bakanları ile Haziran ayında Paris’te bir toplantı çağrısı da yaptı.
 
Le Maire, emtia borsalarında daha fazla şeffaflık isterken, G-20 ülkeleri arasında ihracatın azalması tehlikesi ve piyasadaki spekülasyonla savaşmak için daha fazla işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti. Le Maire, ”Düzenleme, piyasalara karşı savaşmak anlamını taşımıyor, piyasaların fonksiyonlarının geliştirilmesini bir yolu” dedi.

DİĞER HABERLER
Dünya Gelecekte Nüfusunu Besleyebilecek mi?

RUSYA UN İHRACATI YASAĞINI KALDIRDI

Rusya geçen yıl orman yangını ve kuraklıktan dolayı aldığı un ihracatı yasağını kaldırdı
Rusya’da geçen yıl yaşanan çok sayıdaki orman yangını ve kuraklıktan dolayı alınan un ihracatı yasağının kaldırıldığı bildirildi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, un ihracatçılarının dış piyasadaki müşterilerini kaybedeceği endişesini dikkate alan hükümetin, aldığı kararla, 1 Ocak’tan itibaren un ihracatının önünü açtığını kaydetti.
 
Son yüzyıldaki en kurak yaz ayına tanıklık eden ve ekinlerin 3’te birini kaybeden Rusya, geçen yıl 15 Ağustos’tan itibaren buğday, un, çavdar, arpa ve buğday ihracatını önce Aralık 2010, ardından da Haziran 2011’e kadar geçici olarak yasaklamıştı.
 
Rusya, Moğolistan, Afganistan, Güney Kore, İsrail, Türkmenistan, Tacikistan, Moldova ve Tayland başta olmak üzere çok sayıda ülkeye un satıyor.

MOLDOVA BUĞDAY İHRACATINI DURDURDU

Moldova Hükümeti, gıda krizi korkusuyla buğday ihracatını durdurma kararı aldı

Moldova Tarım Bakanı Vasile Bumacov yaptığı açıklamada, ülkenin geçen yıl 2009’a göre üç kat fazla buğday ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, ülkenin buğday rezervinin azaldığına dikkat çekti.

Bumacov, ülkesinin buğday açığı konusunda ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Başbakan Vlad Filat da buğday ihracatını durdurma kararını onayladı.

DİĞER HABERLER
Kaliteli Üretim Adına Selektör Makineleri Dağıtıldı

Moldova’nın halihazırda 135 bin ton buğday rezervi bulunduğu ve bu rakamın bu yıl sonbahar aylarındaki hasadına kadar ihtiyacının çok az altında olduğu belirtiliyor.

Avrupa’nın en fakir ülkelerinden Moldova’nın ana sanayi tarım. Ülke, geçen yıl İtalya, Romanya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Rusya ve Bangladeş’e buğday ihracatı gerçekleştirdi.


5 Şubat 2011. 09:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x