Tahılda İthalat Patlaması Meclis Gündeminde


TAHILDA İTHALAT PATLAMASI MECLİS GÜNDEMİNDE

Çiğ Süt Üreticileri/Mersin

Hububat ithalatının bu yılın ilk 5 ayında geçen yıl yapılan ithalatı geride bırakarak 1 milyar 122 milyon dolara ulaşması TBMM gündemine taşındı.  CHP Mersin Milletvekili Seçer, artışın nedenini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker’e sordu.

Hububat ithalatında son yılların en yüksek düzeyine ulaşılması TBMM gündemine taşındı. CHP Mersin Milletvekili ve Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Vahap Seçer, ithalattaki artışın nedenlerini ve yurt içi üretimi teşvik için yapılan çalışmaları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sordu.

2010′da 1 milyar 56 milyon dolar Hububat ithalatı olan Türkiye, bu yılın 5 aylık döneminde 1 milyar 122 milyon dolarlık ithalatla geçen yılı geride bıraktı. Hububattaki ithalat artış yüzde 152 olarak gerçekleşti. CHP Mersin Milletvekili ve Meclis Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Vahap Seçer, ithalattaki artışa dikkat çeken yazılı soru önergesi hazırladı. Seçer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması talebiyle hazırladığı önergesinde, ithalatı gerçekleştirilen hububat çeşitlerinin ve miktarının açıklanmasını istedi. İthalattaki artışın sebebinin kamuoyuna açıklanmasını isteyen Seçer, “İthali gerçekleştirilen hububatın ne kadarı Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamındadır?” diye sordu. Seçer ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ithal edilen hububat çerçevesinde yurt içi üretimi teşvik etmek amacıyla ne gibi çalışmalar yaptığını da açıklamasını istedi.

İTHALAT ALDI BAŞINI GİDİYOR

Türkiye’nin hububat ithalatı 2010′da 1 milyar 56 milyon dolarken bu yılın ilk 5 ayıda 1 milyar 122 milyon dolarlık ithalatla geçen yılı geride bıraktı. Ocak ayında 147.9 milyon dolar, Şubat ayında 82. 4 milyon dolar, Mart ayında 312.8 milyon dolar, Nisan ayında ise 385 milyon dolar ve Mayıs ayında ise 294.9 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Geçen yılın tamamında Türkiye’nin en fazla hububat ithal ettiği ülkelerin başında Rusya geldi. Geçen yıl Rusya’dan toplam 387 milyon 745 bin dolarlık hububat ithal edildi. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde Türkiye’nin Rusya’dan hububat ithalatı 30 milyon 93 bin dolar olarak gerçekleşti. Hububat ithalatında geçen yıl 195 milyon 874 bin dolar ile ikinci sırada yer alan ABD ise bu yılın 5 aylık döneminde geçen yılki ihracatının oldukça üzerine çıkarak 362 milyon 730 bin doları buldu. Geçen yılın tamamında Türkiye’ye 46 milyon 514 bin dolar değerinde hububat ürünü ihraç eden Ukrayna ise bu yıl bu kalemde ihracat artışıyla dikkati çekti. Ukrayna’dan bu yılın ilk 5 ayında 201 milyon dolarlık hububat ithalatı gerçekleştirildi. Ayrıca bu yıl hububat ithalatında Kazakistan, Almanya ve Brezilya da yüksek ithalat artışının yaşandığı ülkeler arasında yer aldı.

ÇİFÇİ YİNE MAĞDUR

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Gıda Bakanı Eker’in açıkladığı ton başına 605 lira olan sert ekmeklik buğday fiyatının üreticilerin yüzünü bu yıl da güldürmeyeceğini vurguladı. Anadolu’da hasatın yaklaşık 1.5 ay önce başladığına ve çiftçilerin dört gözle açıklamayı beklediğine dikkat çeken Seçer, “Fiyatın açıklamasıyla işlem gören borsalardaki düşüşü kim nasıl açıklayacak? Çiftçi yine mağdur. Çiftçimizin yüzü ne zaman gülecek?” diye sordu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in açıkladığı Anadolu kırmızısı sert ekmeklik buğdayın ton başına temmuz ve ağustos aylarında 605 lira çiftçide hayal kırıklığı yarattı. Eker’in açıklamasıyla birlikte Konya, Polatlı borsalarında ton başına 500-700 lira olarak işlem gören buğday fiyatlarında sert düşüşler yaşandı.

ÇİFTÇİ NE UMDU NE BULDU

TBMM Tarım Komisyonu üyesi, CHP Parti Meclisi (PM) üyesi ve Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Bakan Eker’in açıklamalarını dört gözle bekleyen çiftçilerin beklentilerinin umutsuzluğa dönüştüğüne dikkat çekti. Tarlalarda alın teri döken çiftçilerin hasada başlamalarının üzerinden 1 ayı aşkın bir süre geçtiğine işaret eden Seçer, “Bir ayı aşkın bir süredir hasadını yapan çiftçiler, bakanın açıklamalarıyla tam bir hayal kırıklığı yaşadı. Zaten geç kalmış bir açıklama. Çiftçilerimiz umduklarını bulamadı” diye konuştu. Anadolu’da hasadın hala sürdüğüne de vurgu yapan Seçer, “TMO’nun ilan ettiği alım fiyatı, ancak maliyeti karşılayan bir fiyat. Zaten mazottan, gübreye kadar yüksek girdi fiyatları nedeniyle çiftçi çok ciddi bir gelir kaybına uğramıştı. Bu yıl en azından bu kaybın bir bölümünün telafi edilmesi bekleniyordu. Bu beklenti bile gerçekleşmedi” diye konuştu.

 ÇİFTÇİYE BİR DARBE DAHA

 Seçer, buğday taban fiyatının açıklanmasıyla ikinci bir darbeyi de piyasadan yediklerine dikkat çekti. Aynı tip buğdayın tonunun Orta Anadolu’daki Konya ve Polatlı borsalarında 650-700 lira civarında işlem gören Anadolu kırmızısı sert ekmeklik buğdayın, açıklamayla birlikte fiyatın hızla düşüşe geçtiğini vurguladı. Seçer, “Fiyatlar anında piyasaya yansıdı ve borsada fiyatlar ton başına 20-30 lira birden düştü. Bunun bir başka adı çiftçiye vurulan ikinci darbedir” diye konuştu.

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

 

 


DİĞER HABERLER
Yozgat’ta Anıza Aspir Ekimi Yaygınlaştırılıyor
22 Temmuz 2011. 09:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x