Tarım için 19, orman için 11,5 milyon adet üretilen faydalı böcek, zararlılara karşı savaşıyor !…


timthumb

 

Halim UTLU

 

 

Biyolojik mücadele,üretici ve çiftçilerin ilaçlama maliyetlerini yüzde 50’ye kadar düşürebiliyor….

 

Tarım için 19, orman için 11,5 milyon adet üretilen faydalı böcek, zararlılara karşı savaşıyor !….

 

Orman ve tarım zararlılarıyla biyolojik mücadelede, 30,5 milyon adet faydalı böcekle rekor üretim !….
Kimyasala alternatif, biyolojik mücadelede çevreye dost bir yöntem olan ve aynı zamanda ormana,tarıma ve ekonomiye önemli katkılarda bulunan, ajan ya da avcı olarak adlandırılan ve 2013 sonu itibarıyla toplam 11 milyon 421 bin orman zararlılarına karşı, yine aynı yıl sonu itibarıyla yaklaşık 19 milyon adet tarım zararlılarına karşı üretilen faydalı böcek sayısı, toplamda 30 milyon 421 bine ulaşarak bir rekora imza atılırken,üretilen bu böcekler bir taraftan da doğaya salınarak,orman ve tarım zararlılarına karşı büyük savaş veriyor.

 

Ayrıca, yine 2013’de biyolojik mücadele çerçevesinde, 5 bin 700 keklik ormanlara bırakıldı ve130 karınca nakli gerçekleştirildi. 61 bin 125 suni kuş yuvası ise ormanlara asıldı.

 

2003’de böcek üretimi, 7 milyon 700 bin

 

Doğaya zararlı kimyasal ilaç kullanımını önemli ölçüde azaltan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca üretilen böcekler sayesinde, mısırkurdu, turunçgil torbalı koşnili, turunçgil unlubiti ve turunçgil beyazsineği zararlılarında uygulanan biyolojik mücadelede, ülke ekonomisine toplam 43 milyon dolar katkıda bulunulduğu öğrenildi.Ajan ya da avcı olarak adlandırılan böcek üretimi, 2003 yılında 7 milyon 700 bin iken, 2013 yılında yaklaşık 19 milyon olarak gerçekleşti.

DİĞER HABERLER
‘Kuzu ve Oğlak Eti Tanıtım’’ projesi

 

Turunçgil, mısır ve buğday zararlısında etkili

 

Açık tarlalara GıdaTarım ve Hayvancılık Bakanlığınca salınımı yapılan 19 milyon böcek, biyolojik mücadele kapsamında, yine doğal düşman böcekler tarafından bertaraf edilebiliyor. Mücadele, sadece faydalı böceklerin üretilip salınmasını değil, doğada mevcut olan faydalı organizmaların korunmasına da yardımcı oluyor. Kitle üretimi yapılarak üreticinin hizmetine sunulan bu doğal silahlar, başta turunçgil, mısır ve buğday zararlılarında kullanılıyor.

 

Mısır,yakında ilaçsız üretilebilecek
Organik tarımda da yaygın olarak kullanılan ve biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılmasını hedefleyen Bakanlık, üreticilere bu konuda desteklemelerde de bulunuyor.Havadan ilaçlamanın 2006 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklamasıyla birlikte, daha da önem kazanan biyolojik mücadele,üretici ve çiftçilerin ilaçlama maliyetlerini yüzde 50’ye kadar düşürebiliyor. Mısırkurdu’na karşı Çukurova Bölgesinde uygulanan biyolojik mücadelede, hem maliyetler düşürülüyor, hem de gelecek yıllarda ilaçsız mısır üretiminin yapılması ile ilgili yeni proje çalışmaları planlanıyor.

 

Orman Bakanlığı da uyguluyor

 

Yine aynı yöntemlerle, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, ormanlara zarar veren bu ajan ya da avcı olarak adlandırılan böceklere karşı, biyolojik mücadelesini sürdürüyor. Mücadele kapsamında geçen yıl zararlı böceklere karşı, yarım milyondan fazla faydalı böcek ormanlara bırakıldı.

DİĞER HABERLER
ııı. Veteriner Halk Sağlığı Çalıştayı

 

Ülkede böcek, mantar ve diğer canlıların meydana getirdiği zararlar içerisinde, böcek zararları önemli bir yer tutuyor. Böcekler, hayvanlar âleminde sayı bakımından en büyük grubu oluşturuyor.

 

Faydalı böcekler nesillerini devam ettiriyor

 

Ayrıca böceklerin üreme enerjileri çok yüksek olduğundan, uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak, bütün bir ormanı tahrip edebilecek bir güce sahip bulunuyor.

 

Ormanlarda zararlı böceklere karşı biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanıyor.Bu uygulama ile bir yandan biyolojik çeşitliliğin korunmasına özen gösterilirken, diğer yandan da zararlı böceklere karşı faydalı böcekler korunarak laboratuvar ortamında çoğaltılıyor.

 

Orman yangınlarından 5 kat daha zararlı

 

Mücadele çalışmalarında ormanlarda bulunan faydalı böceklerin erginleri toplanarak, laboratuvarlara taşınıyor ve burada elde edilen olgun bireyler, ormanlarda zararlı böceklerin olduğu alanlara götürülerek, ağaç diplerine veya ağaçların üzerine bırakılıyor.

 

Laboratuvarlarda üretilen bu faydalı böcekler, zararlı böcekleri yok etmekle birlikte, nesillerini de devam ettirerek, ormanlarda etkili bir unsur haline geliyor.Böceklerin ormanlara verdiği zararların, orman yangınlarının verdiği zarardan en az 5 katı daha fazla olduğu biliniyor.

 

11 milyon yırtıcı böcek üretildi

 

Böceklerin verdiği zararın bu denli büyük olmasından dolayı orman zararlıları ile mücadele çalışmaları daha çok zararlı böceklerle mücadele konusunda yoğunlaştırılıyor.

DİĞER HABERLER
Kuş Gribi'nin Kol Gezdiği Çin'den tavuk alınır mı?

 

2013’de orman zararlılarına karşı etkin mücadele için 341 bin 631 hektar alanda çalışma yapılarak, 53 laboratuvarda üretilen 534 bin 500 faydalı böcek ormanlara bırakıldı. Biyolojik çalışmaların başladığı 1984 yılından günümüze kadar ise toplam 11 milyon 421 bin yırtıcı böcek laboratuvarlarda üretildi. Öte yandan 2013’de biyolojik mücadelede, 5 bin 700 keklik ormanlara salınarak, 130 karınca nakli gerçekleştirildi. 61 bin 125 suni kuş yuvası ise ormanlara asıldı.


27 Ekim 2014. 16:16
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x