Tarım işçilerine ‘çağdaş yaşam’ şansı


Gezici tarım işçiliğinin başladığı günden bugüne kadar son derece ilkel, derme çatma çadırlarının yanı sıra çağdaş yaşamın gereği yol, su ve elektrikten bile mahrum olan tarım işçileri için ilk kez başbakanlığın genelgesi doğrultusunda prefabrike kullanım alanları yaptırıldı.

ADANA – AA – Gezici tarım işçiliğinin başladığı günden bugüne kadar son derece ilkel, derme çatma çadırlarının yanı sıra çağdaş yaşamın gereği yol, su ve elektrikten bile mahrum olan tarım işçileri için ilk kez başbakanlığın genelgesi doğrultusunda prefabrike kullanım alanları yaptırıldı.
Yılın sadece 2-3 ayında memleketlerinde kalıp diğer aylarda nerede iş varsa oraya giden, bir bölümü de tarlaların kenarlarında kurdukları çadırlarda kalan tarım işçileri, suyu, elektriği, banyosu ve tuvaleti olan çağdaş yaşam alanlarına kavuştular.

Adana’nın merkez Seyhan Kaymakamlığı tarafından, Başbakanlık tarafından “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi” (METİP) doğrultusunda, “Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu” oluşturuldu. Kurul yaptığı araştırmada, 15 köyde 3 bin 230 tarım işçisinin yaşadığını belirledi.
Seyhan Belediyesi ile koordineli yapılan çalışmalar kapsamında, çadırların bulunduğu alanlarda belediye tarafından çalışmalar yapılırken, ihtiyacı karşılayacak ölçüde seyyar tuvalet, banyo, çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri oluşturularak, çöp konteynerleri konuldu. Daha önce onlarca kilometre uzaktan tenekelerle su taşıyan tarım işçileri elektrik ve suya da kavuştu.

DİĞER HABERLER
Haziranda süt üretimi düştü

Toplam 46 bin 500 metrekare alanda alt yapı çalışması yapılırken, 44 tuvalet ve duş kabini, 22 çamaşır ve bulaşık yıkama konteyneri, 77 çöp konteyneri ve 22 fosseptik tankı alındı. Bu arada 14 yerleşim yeri tel ile çevrilirken, söz konusu proje kapsamında toplam 1 milyon 633 bin 71 lira harcama yapıldı. Öte yandan tarım işçilerinin okul çağındaki çocuklarının eğitimi ve taşınmaları sorunu da yetkili makamların girişimleri ile çözüldü.
Yetkililer, yapılan çalışmaların yanı sıra çadır alanlarında, her bir yerleşim yeri için sosyal alan sağlamak amacıyla büyük bir çadır kurulmasının planlandığını belirtirken, söz konusunda çadırlarda sağlık, müftülük ve milli eğitim tarafından çeşitli eğitimler verilmesi için çalışmalar yapılacak. Bunun yanı sıra tarım işçilerinin boş zamanlarında toplanıp sohbet edebileceği sosyal alanlar da oluşturulacak.

TARIM İŞÇİLERİNİN MUTLULUĞU

Tarım işçilerinden Mardinli Tuğba Malgir, her yıl Camuzcu köyüne çalışmak üzere ailesiyle birlikte geldiği ve ekmek parası için zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdüklerini belirterek, “Yağmur yağdığında çadırlarımız çamur içerisinde kalıyordu. Alanda çamurdan yürüyemez duruma geliyorduk. Ne çamaşır ne de bulaşık yıkayabiliyorduk. Yapılan prefabrike alanlar ile şimdi rahatlıkla tuvalet ve banyo ihtiyacımızı giderebiliyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
Bakan Eker "İsrail tohumu kullanmayın!"

İzzettin Tarhan ise “Artık banyomuz, tuvaletimiz, elektriğimiz, suyumuz, yolumuz, her şeyimiz var Allah başta Başbakanımız olmak üzere bize bu hizmeti getiren herkesten razı olsun” diye konuştu.

Camuzcu Mahallesi Muhtarı Turhan Böbürer de, mahallelerine uzun yıllardır Güney Doğu Anadolu’dan tarım işçilerinin geldiğinini anlatarak, son derece ilkel koşullarda yaşam mücadelesi veren tarım işçileri için yapılan bu çalışmanın bir milat olduğunu kaydetti.


1 Mart 2011. 09:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x