Tarımda tehlike sinyali görülmeye başladı


 2010 yılında üretim miktarları yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 32.7 milyon ton, sebzelerde 26 milyon ton ve meyvelerde 16.6 milyon tona düştü.

Türkiye genelinde 2010 yılında bir önceki yıla göre tahıl, sebze ve meyve ürünleri azalış gösterdi.

Tahıl üretimi 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.5 azalarak 32 milyon 748 bin 550 tona geriledi. Sebze üretiminin yüzde 2.9 azalışla 25 milyar 997 bin 195 ton düzeyinde gerçekleştiği 2010 yılında meyve üretimi yüzde 0.1 azalışla 16 milyon 609 bin 786 ton oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2010 Bitkisel Üretim Kesin Sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2010 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları tahıl ürünlerinde yüzde 2.5, sebzelerde yüzde 2.9 ve meyvelerde yüzde 0.1 oranında azalış gösterdi.

Kuru fasulye üretimi yüzde 17.4 arttı

Baklagillerin önemli ürünlerinden kuru fasulye yüzde 17.4 oranında artarak 212 bin 758 ton, kırmızı mercimek yüzde 53.4 oranında artarak 422 bin ton olarak gerçekleşti. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 24.9 oranında artış göstererek yaklaşık 1.3 milyon ton, soya üretimi yüzde 125.1 oranında artarak 86 bin 540 ton oldu.

Kütlü pamuk üretiminde yüzde 25 artış

Kütlü pamuk üretimi yüzde 24.6 oranında artarak yaklaşık 2.1 milyon ton, şekerpancarı üretimi yüzde 3.9 oranında artarak yaklaşık 17.9 milyon ton olarak gerçekleşirken, tütün üretimi yüzde 32.1 oranında azalarak 55 bin ton olarak gerçekleşti.

Sebze üretimi azaldı

2010 yılında sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 2.9 oranında azalarak yaklaşık 26 milyon ton olarak gerçekleşti. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 1, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde yüzde 3.3 ve başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 2.1 oranında azalış oldu.

Domates üretimi yüzde 6.5 düştü

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domates yüzde 6,5 oranında azalarak yaklaşık 10 milyon ton olarak gerçekleşti. Ayrıca havuç üretimi yüzde 10.2, taze fasulye üretimi yüzde 2.6 oranında azaldı. Patlıcan üretimi yüzde 3.8, kuru soğan üretimi yüzde 2.7, sakız kabak üretimi yüzde 2.3 oranında arttı.

Kayısı üretimi yüzde 32 arttı

2010 yılında meyve ürünlerinin üretim miktarı bir önceki yıla göre önemli bir değişiklik göstermedi ve yüzde 0.1 oranında azalarak yaklaşık 16.6 milyon ton olarak gerçekleşti. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında bir önceki yıla göre, elma yüzde 6.6, kayısı yüzde 31.9, erik yüzde 2, şeftali yüzde 1.4 oranında azaldı, zeytinde ise yüzde 9.6 oranında arttı.

Yaş çay üretimi yüzde 18.3 artış gösterdi

Turunçgil meyvelerden portakalda yüzde 1.2, mandalinada yüzde 1.5 oranında artış oldu. Sert kabuklu meyvelerden fındık yüzde 20, Antep fıstığı yüzde 56.5 oranında arttı. İncir üretiminde yüzde 4.3, muz üretiminde yüzde 2.8 oranında artış olurken, üzüm üretiminde önemli bir değişiklik yaşanmadı. Yaş çay üretimi bir önceki yıla göre yüzde 18.3 oranında artarak yaklaşık 1.3 milyon ton civarında gerçekleşti./anka


Yazan - 25 Mart 2011. Kategori TARIM. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x