“Tarımda üreticiyi korumak esas olmalı”


34

 

 

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan:

 

“Tarımda üreticiyi korumak esas olmalı”

 

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 1990’lı yıllarda 2 milyon ton civarında
bakliyat üretimi yapan Türkiye’nin, 2014 yılında 1 milyon 100 bin ton bakliyat ürettiğine dikkati
çekerek “Bakliyat üretiminin normalleşmesi için üreticiye verilen desteklerin arttırılması ve üreticinin
korunması gerekmektedir” dedi.

 

21.08.2015 – Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 1990’lı yıllarda 2 milyon ton
civarında bakliyat üretimi yapan Türkiye’nin, 2014 yılında 1 milyon 100 bin ton bakliyat ürettiğine
dikkati çekerek “Bakliyat üretiminin normalleşmesi için üreticiye verilen desteklerin arttırılması ve
üreticinin korunması gerekmektedir” dedi.

 

Türkiye tarımında tahıl üretimi, bu yıl hububat ve bakliyatta alınan verim ve Türkiye’nin tarım
politikalarını değerlendiren Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye İstatistik
Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre son 20 yılda çiftçimizin yaklaşık 27 milyon dekar hububat-bakliyat
ekim alanını ekmekten vazgeçtiğine dikkati çekti.

 

Girdi maliyetleri azaltılmalı

 

“Fiyatlar yükseldiğinde tarımı konuşmaya başlıyoruz, ithal ürünlere can simidi gibi sarılıyoruz, ama
fiyatlar düştüğünde tarımı unutuyoruz” diyen Mehmet Erdoğan, fiyatların bir sebep değil bir sonuç
olduğunu kaydetti.

 

Türkiye’nin elektrik, mazot, tohum, gübre, yem gibi üretim girdilerinin büyük bir bölümünün
yabancı kaynaklı olduğuna işaret eden Mehmet Erdoğan, “Dövizdeki hareket girdi maliyetlerini
arttırıyor. Dolayısıyla, üretim maliyetleri arttığı için üretici zorlanıyor” diye konuştu.

 

Türkiye’nin tarımsal sanayisi gelişmiş

 

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye’nin tarımsal sanayisi gelişmiş bir ülke
olduğunu anımsatarak şunları kaydetti:

“Türkiye işleme kapasitesi yüksek, finans kaynaklarına ulaşması ve uluslararası piyasalarda ticaret
yapması çok daha kolay olan bir ülke. Bu nedenle, ithal ettiğimiz ürünleri, işleyip ihracat
yapabilecek potansiyele sahibiz.”

 

İklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden

 

2015 yılı iklim koşullarının elverişli seyretmesi nedeniyle üretimde ciddi bir artış görüldüğüne ancak
küresel ısınma nedeniyle önümüzdeki yıllarda üretim miktarının değişebileceğine vurgu yapan
Mehmet Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, dünya genelinde iklim değişikliğinden Avrupa’da en çok etkilenen ülkelerden … Bu yılki
üretim Türkiye için kriter olmamalı. İklim değişikliği açısından Türkiye’nin tek başına yapabileceği bir
şey yok ancak mevcut koşullar altında kendi kaynaklarını maksimize edecek önlemleri alması
gerekiyor. Tarıma bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Dünya nüfusunun arttığı, tarımsal arzın
azaldığı, gıda krizi yaşanabileceği endişesinin olduğu bir ortamda günlük, konjonktürel
değişimlerden bağımsız, Türkiye’nin ihtiyaçlarını, tüketim profilini, tüketim kültürünü içeren, mutlak
suretle kalıcı bir şekilde üretimi arttıracak önlemler alması ciddi, kapsamlı bir planlama yapması
gerekiyor.”

 

Dünya gıda için önlem alıyor

 

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, 2000-2008 yıllarında, diğer ürünlere oranla
gıda fiyatlarında hızlı bir yükselme görüldüğünü, 2008 yılında fiyatların pik yaptığını anımsatarak
küresel ısınma, gelişmekte olan ülkelerdeki gelir düzeyinin artmasına bağlı olarak talebin artması,
tarım arazilerinin iklim, sanayileşme ve özensizlikten dolayı azalmasının fiyat artışının en önemli
nedenleri olduğuna vurgu yaptı.

 

2008 yılından itibaren alınan önlemlerle gıda üretiminin sürekli olarak arttığını ve gıda fiyatlarında
da bir düşüş yaşandığını kaydeden Erdoğan, 2007-2008 yıllarında dünyada 425 milyon ton
civarında yapılan pirinç üretiminin bugün 500 milyon tona yükselmesini örnek gösterdi. Erdoğan
buna karşın küresel ısınma nedeniyle yaşanan iklim dengesizliklerinden dolayı bazı ürünlerde
yeterli üretim yalamadığına işaret ederek son 1-2 yılda ekonomik yavaşlamaya bağlı olarak tüm
ürünlerde fiyat düşüklüğü görüldüğüne dikkat çekti.

 

“Gıda krizi yaşanabilir”

 

Mehmet Erdoğan, gıda fiyatlarını, 2008 yılından bu yana ekonomik yavaşlamaya bağlı olarak tüm
ürünlerde yaşanan fiyat hareketlerinin dışında tutmak gerektiğini de vurgulayarak sözlerini şöyle
sürdürdü:

“Ne kadar ekonomik yavaşlama olursa olsun, nüfusun artışı, gelir düzeyi yükselmeye başlayan
ülkelerdeki gıda talebinin artmasına bağlı olarak gıda talebinde bir artış söz konusu olacaktır. Arzı
ise diğer ürünlere göre ciddi tehlikelere maruzdur. Eğer iklim değişikliğine engel olacak önlemler
alınmazsa, 2050 yılına doğru dünyanın tamamında çok önemli verim kayıpları olabileceği
kaydediliyor. Parametrelerin değişmemesi durumunda ve özellikle iklim değişikliğinin, tarımsal
arazilerin azalmasının önüne geçecek önlemler alınmazsa, 2100 yılına doğru ise çok ciddi bir gıda
krizi yaşanacağı öngörülüyor.”

 

Türkiye’de hububat üretiminde yaşanan patlamaya rağmen dünyada tam tersi bir durum
yaşandığına, gıda üretiminin 2 milyar tonun altına düştüğüne ve 2015-16 yıllarında düşüş
beklendiğine işaret eden Erdoğan, “Stratejik stoklama iyi olduğu için dünyadaki bu azalmaya
rağmen 1-2 kalemdeki artış dışında, dünyada gıda fiyatlarının makul seyredeceğini düşünüyorum”
dedi.


Yazan - 21 Ağustos 2015. Kategori MANŞET, GIDA, EKONOMİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x