Tarımdaki başarımızın gizli mimarları ve isimsiz kahramanları kadın çiftçilerdir


​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarımdaki başarının gizli mimarlarının ve isimsiz kahramanlarının kadın çiftçiler olduğunu belirterek “Anadolu, çiftçi kadınların üretimiyle büyüyecek ve Türkiye daha da gelişecektir. Çünkü kadın elinin dokunmadığı bir medeniyetin geleceği yoktur.” dedi.

Fakıbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla Bilkent Otel’de düzenlenen “Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni”nde yaptığı konuşmada, çiftçi kadınların toplumun sigortası olduğunu söyledi.

Anadolu’nun çiftçi kadınların üretimiyle büyüyeceğini ve Türkiye’nin daha da gelişeceğini dile getiren Fakıbaba, “Çünkü kadın elinin dokunmadığı bir medeniyetin geleceği yoktur.” ifadesini kullandı.

Fakıbaba, israf konusuna değinerek, “Biz ‘yarım porsiyon yemekle başlayın, doymazsanız bir yarım porsiyon daha yiyiniz.’ derken nimetin zayi ve israf olmamasını kastediyoruz. Asıl israf, bir toplumun zenginliğinin farkına varamayarak, üretim potansiyelini atıl bırakması, gerektiği gibi harekete geçirememesidir. Zengin kaynakların fakir bekçileri olmamak için toprağımızın ve kadınlarımızın bereketini bütünleştirmeli ve bu bütünlüğü tarıma yansıtmalıyız.” diye konuştu.

Tarımdaki başarının gizli mimarları ve isimsiz kahramanlarının kadın çiftçiler olduğunu söyleyen Fakıbaba, “Toprağı, babaların şehit kanıyla anaların gözyaşıyla karış karış sulanan Anadolu’nun evlatlarına tek bir görev düşer; o da bu toprakları alın teriyle sulayıp, el emeğiyle yoğurmaktır. Bu yüzden çok çalışacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Bilkent Otel’de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gerçekleştirilen “Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni”ne katıldı. ( Yasin Bülbül – Anadolu Ajansı )

“Kadın çiftçilerin projelerini destekliyoruz”

DİĞER HABERLER
Patateste Yeşillenme Tehlikesi

Fakıbaba, Türkiye’nin gelecek planlamalarında tarımın çok büyük bir yeri olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirterek, bu nedenle kadın çiftçilerin projelerinin desteklendiğini bildirdi.

Bakanlığın kapılarının her zaman kadın çiftçilere açık olacağını vurgulayan Fakıbaba, 2 milyondan fazla kadın çiftçiye eğitim verdiklerini ve başarılı olanları ödüllendirdiklerini ifade etti. Fakıbaba, yürüttükleri “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı”nın. 2016 yılı “Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri”nde Türkiye’yi temsil eden iki ulusal projeden biri olduğunu söyledi.

Kadın çiftçilerin örgütlenmesinin önemine işaret eden Fakıbaba, bu kapsamda üyelerinin çoğunun kadın olduğu 15 tarımsal kalkınma kooperatifinin Bakanlıkça desteklendiğini dile getirdi.

Fakıbaba, kırsal kalkınma desteklerinde de kadınlara öncelik verip pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Yüzde 50 hibeli kırsal kalkınma projelerimizde proje sahibinin kadın çiftçi olması veya tarımsal amaçlı kooperatif ve birlik üyesi olması durumlarında ‘ilave puan’ veriliyor. Böylece kadın çiftçilerimiz proje seçiminde ön sıralara çıkıyor. Genç Çiftçi Programı kapsamında 30 bin lira hibeyle genç girişimci kadınlara öncelik verilmiştir. 2016 yılında başvurusu onaylanan ve hibe almaya hak kazanan 15 bin çiftçinin yüzde 75’ini kadın çiftçilerimiz oluşturmuştur. Pozitif ayrımcılık değil bu, aslında hak verme olayı. Kadınlarımıza haklarını vermek önemli. Ülkemizin, Anadolu’nun kalkınmasını istiyorsak mutlaka ve mutlaka kadınlara önem vermemiz lazım.”

DİĞER HABERLER
ISO 500'e Göre Kanatlı Sektörü Yükselişte

“İsrail’e domates tohumu satıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yerli ve organik tohuma ilişkin hassasiyetine değinen Fakıbaba, “İsrail’e tohum satıyoruz” yönündeki açıklamalara artık inanılmadığını söyledi. Fakıbaba, Türkiye’nin tohum üretmediği yönünde algı oluşturulmaya çalışılmasını eleştirerek, “Gerçekten biz yerli tohum üretiyoruz ve İsrail’e de domates tohumu satıyoruz. Çok az satıyoruz, doğrudur. Yılda 200 milyon dolarlık tohum alıyoruz ama 150 bin dolarlık tohum da ihraç ediyoruz. Allah’ın izniyle bunu eşitleyip, geçeceğiz. Türk insanının gerçekten çalıştığı ve inandığı zaman yapamayacağı hiçbir şey yok.” dedi.

Fakıbaba, Yozgat’ın Kabalı köyündeki kadınların tarımdaki başarısını örnek göstererek, elma üreten köyün nüfusunda, arazi değeri, dönüm başı gelir ve istihdamında önemli artışlar yaşandığını kaydetti.

“Tarımla ilgili projeler bizi daha da motive ediyor”

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze de tarımla ilgili projelerin kendilerini daha da motive ettiğini belirterek, banka olarak tarım sektörüne pek çok ürünü aynı anda sunduklarını söyledi.

Bu kapsamda 2014’te hayata geçirdikleri Aile Çiftçiliği Bankacığı Projesi’ne işaret eden Taze, “Bu projeyle bölünmüş tarım arazilerinin birleştirilmesi, verimliliğinin artırılması, çiftçinin ekonomik sebeplerle topraklarını terk etmek zorunda kalmamasının sağlanması amaçlandı. Çok başarılı sonuçlar aldık. 82 bin çiftçi ailemize ulaştık, bu alana 5 milyar liranın üzerinde kaynak sağladık. Bunlardan 9 bin 300’ü kadın çiftçi oldu.” dedi.

DİĞER HABERLER
4 milyon yumurta geri toplatılıyor

Törende, Muğla Kadın Çiftçiler Tiyatro Grubu, bir gösteri sundu.

Emine Erdoğan, konuşmaların ardından ödül alan kadın çiftçilerin isimlerini açıklarken, ödülleri de Bakan Fakıbaba ile birlikte verdi.

Jüri özel ödülünü, “Dağların Ekmeği Ballandı” projesiyle Aydın’dan Hafize Altınay, birincilik ödülünü “Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi” projesiyle Kahramanmaraş’tan Sultan Kaçamaz, ikincilik ödülünü “Çıtır Çileğim” projesiyle Batman’dan Lale Basut ve üçüncülük ödülünü de “Ayşe Hanım’ın Çiftliği” projesiyle Samsun’dan Ayşe Akkuş aldı.

Törende, kadın çiftçiler ve Bakan Fakıbaba tarafından Emine Erdoğan’a çeşitli hediyeler sunuldu.


19 Ekim 2017. 11:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x