Tarladan Sofraya güvenilir gıda üreticilerine sertifika


1238226_326479390831012_855349290_nTarladan Sofraya güvenilir gıda, temiz çevre ve sağlıklı toplum için geliştirilen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında üretim yapan Çiftçilere Sertifikaları törenle verildi. 29 Ağustos 2013 tarihinde Selçukgazi köyünde yapılan törende Osmangazi İlçesine bağlı Aksungur, Ahmetbey, Çağlayan, Ovaakça, Dürdane, Selçukgazi, Seçköy, Avdancık, Karabalçık, Gündoğdu, Alaşar ve Nilüferköy’de Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında üretim yapan toplam 81 Üretici sertifika aldı. Törene İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer ÇELİK, Zirai Karantina Müdürü İhsan DUMAN ile Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri katıldı.

EKÜY stratejik ve dinamik bir sistemdir

Törende bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer ÇELİK, kısa adı EKÜY olan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi projesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının misyonu doğrultusunda tarladan sofraya güvenilir gıda temini, temiz çevre ve sağlıklı nesiller için geliştirilmiş bir program olduğunu söyledi. EKÜY Projesinin, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir tarımın ihtiyaç gösterdiği bir strateji ve dinamik bir sistem olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Ömer ÇELİK, Yüksek nitelikte ve ekonomik anlamda ürün yetiştirirken doğal yaşamı, insanı ve çevreyi korumanın esas olduğunu söyledi.

DİĞER HABERLER
Türkiye ve Almanya arasında ticaret rekora koşuyor.

Bursa’da EKÜY

1236666_326479357497682_1567472994_nBursa İlinde 4 üründe ve 7 ilçede EKÜY uygulaması yapıldığını belirten İl Müdürü Ömer ÇELİK, konuşmasında şu görüşlere yer verdi. EKÜY projesi Armut, Şeftali, Kiraz ve İncir olmak üzere toplam 4 üründe ve Osmangazi, Yıldırım, Gürsu, Kestel, İnegöl, İznik ve Nilüfer İlçeleri olmak üzere toplam 7 İlçede uygulanıyor. Osmangazi İlçesinde 81 adet EKÜY üreticisi bulunuyor. İlçede, 227 da’lık alanda 245 ton incir, 369 da’lık alanda 1.278 ton Armut, 178 da’lık alanda 353 ton şeftali üretimi yapılıyor.

EKÜY Projesinin Amaçları

EKÜY Projesi kapsamında yetiştirilen kültür bitkilerinde hastalık, zararlı ve yabancı ot mücadelesinde ekonomi, insan ve çevre sağlığı, doğal yaşamın ve biyolojik çeşitliliğin korunması ile güvenilir gıda ve sağlıklı toplumun esas alındığını ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer ÇELİK, EKÜY Projesinin amaçlarına ilişkin şu açıklamaları yaptı. “Üreticiyi kendi tarla, bağ, bahçe ve serasının uzmanı haline getirmek, Bilinçli üretim ve bitki sağlığı uygulamalarını yaygınlaştırmak, İhracat ve iç tüketim için sağlıklı, güvenilir ve kontrollü ürün yetiştirmek, Üretim alanlarını düzenli olarak kontrol etmek, izlemek ve yerinde yönetmek, Üreticilerin kullandıkları kimyasal maddeleri kayıt altına almak, Üreticilerin tüm uygulamalarını kayıt etmesini sağlamak, Kimyasal maddelerin aşırı kullanımından kaynaklanan toprak, su ve hava kirliliğini önlenmek, Aşırı girdi kullanımını azaltmak ve karlılığı arttırmak, Ürünleri belgelendirmek, Doğal kaynakları korumak, Tarımsal üretim aşamasında insan ve çevre sağlığını tehdit eden risk unsurlarını gidermek ve Bakanlık ve özel sektör işbirliğini geliştirmek.”

DİĞER HABERLER
Yumurta kaç dakika haşlanmalı?

30 Ağustos 2013. 13:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x