“Tavuk etine iftar zammı” Haberlerine Üreticilerden Tepki
Piliç üreticileri fiyatın talep artışından kaynaklandığını, tavuk etinin haziran başında 5.40 lira olan fiyat seviyesinin altında olduğunu ifade ettiler
‘FİYAT YAZIN YÜKSELİR’
Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, tavuk eti fiyatlarının, ‘Antalya’daki oteller’ gibi olduğunu belirterek, balık mevsimi olan kışın düştüğünü, yazın ise yükseldiğini söyledi. Kurdaki artışın özellikle ithal yemlerde maliyetleri artırdığını ifade eden Daştan, “Türkiye’de bu yıl sektör hiç kâr etmedi” diye konuştu. Tavuk etinde perakende fiyatlarının da ‘izafi’ olduğunu vurgulayan Daştan, şunları söyledi: “Aynı marka pilici Sultanbeyli’de 4.50 liradan, Etiler’de 7.50 liradan yiyebilirsiniz. Bu nedenle toptan fiyatlara bakmak lazım. Kilosunu 4.50 liradan sattığımız pilice 50 kuruşluk zam geldi. Bunun ramazanda gerçekleşmesinin nedeni; talebin artmış olması. Sektörün kâr edebilmesi için bir 50 kuruşluk daha artış gerekiyor.”
1.5 ay önceki fiyatlar seviyesine hâlâ gelemedik
Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, 1.5 ay önce tavuk etinde kilogram fiyatlarının 4.90 liraya gerilediğini söyledi. Talep olmadığında normal olarak fiyatların düştüğünü dile getiren Görener, “Haziran başında fiyatı 5.40 lira olan tavuk fiyatı; 4.90 liraya düştü. Şu anda da 5.25 lira seviyelerinde. Nasıl talep düştüğünde fiyat düşüyorsa, şu anda talepte yaşanan artış, fiyata da yansıyor. Ama hâlâ 1.5 ay önceki fiyattan düşük” diye konuştu.
KANAT FİYATLARI DÜŞMEYE BAŞLADI
Mangal sezonunda normalde kanat fiyatlarının da arttığını belirten Daştan, “Ancak ramazan nedeniyle mangallar eve girdiği için bu fiyatlarda düşüş başladı” dedi.