Tavuk Tüyünden İnsan Derisi


İki mucit, Kocaeli Üniversitesi’nde büyük bir buluşa imza atarak tavuk tüyünden yaraları iyileştiren yapay insan derisi üretti. Doç. Dr. Güralp Özkoç, “Çöpe giden 30 bin ton tüyü tıp dünyasına kazandırıp, ülke ekonomisine katkı sağlayacağız” dedi

 

Son yıllarda Türkiye’de beyaz et sektörü hızlı bir büyüme süreci yaşıyor. Yakın dönemde ihracat hamlesi de başlatan sektörde, yılda 30 bin tondan fazla tavuk tüyü çöpe gidiyor. Bu büyük potansiyeli gözüne kestiren İzmitli mucit girişimciler Doç. Dr. Güralp Özkoç ve Özge Gökçe, Kocaeli Üniversitesi’nde yaptıkları çalışmada ilginç bir buluşa imza attı.

 

Türkiye’deki kesimhanelerdeki tavuk tüylerini toplayan ikili, deri yanıkları ve doku kayıplarında iyileşmeyi hızlandıracak yüksek katma değere sahip biyomedikal bir ürün geliştirdi. Çalışmanın temel amacının atık tavuk tüyleri ile biyomedikal uygulamalar geliştirmek olduğunu ifade eden Doç Dr. Güralp Özkoç, projenin tüm dünyada ses getirmesini beklediklerini söyledi.

 

Yaptıkları araştırmaya göre bugüne kadar tavuk tüyünden keratin elde edilmediğini tespit ettiklerini anlatan Özkoç, çalışmanın ayrıntılarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Binlerce ton atık tavuk tüyünü kesimhanelerden alarak temizledik. Temizlenen tüyleri, kompozitleri çözeltide karıştırma tekniğiyle eriterek özel bir lif haline getirdik. Daha sonra da birçok yeni teknik kullanılarak insan vücuduyla oldukça güçlü iletişim kuran lifler ve keratin maddesi elde ettik. Türkiye’de ilk kez yapılan bu çalışmayla üç boyutlu bir iyileştirci madde geliştirdik. Buna bir anlamda yapay insan derisi de diyebiliriz. Maddenin üç boyutlu olması önemli. Çünkü diğer ilaçlar sadece derinin üstünden altına doğru bir iyileştirme sağlıyor. Bizim tavuk tüyündeki karatini kullanarak geliştirdiğimiz madde ise üç boyutlu bir iyileşme sağlıyor. Derinin tamamını kuşatarak zamanla gerçek deriye dönüşüyor.”

DİĞER HABERLER
8. VIV Türkiye 2017 Tavukçuluk Fuarı

 

YILDA 30 BİN TON ATIK

 

Özkoç, bu projeden önce tavuk tüylerinin beyaz et sektörünün en önemli sorunlarından biri olduğuna vurgu yaptı. Atıkların yakma, gübreye dönüştürme, gömme yöntemleriyle yok edilmesinin çevreye büyük zarar verdiğini söyleyen Özkoç, “Tavuk tüyü, kümes hayvancılığı işletmelerinde önemli atıklarından biri. Türkiye’de bu atığın miktarı yılda 30 bin tonu buluyor. Bu projeyle çevreye de büyük katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

 

TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

 

Atık tavuk tüylerinden elde edilen liflerden geliştirilen bu projeyle birinci ve ikinci derece yanıkların yanı sıra doku kayıplarında iyileşmenin hızlandırılması sağlanıyor. Bu ürünün mucitlerinden Güralp Özkoç, “Tavuk tüyünün çok güçlü bir keratin özelliği var. Bu madde, yaralarda en büyük sorun olan iz oluşumunu da engelliyor. Bu ürünle ticari olarak Türkiye ekonomisine ciddi bir kazanç sağlanacağını düşünüyoruz” dedi.   Metin Can / Sabah


9 Ekim 2012. 10:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x